fonradar

Şirket Ortak.İçin Bağ-Kur?da Bas.Yükseltme Hakkının Kullanılması

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,569
Konum
İSTANBUL
Şirket Ortakları İçin Bağ-Kur?da Başlangıç Basamak Yükseltme Hakkının Kullanılması İçin Üç Aylık Başvuru Süresi Hisse Alım Tarihinden Başlar


Benim bir yakınım şirkete noter hisse satış sözleşmesi ile ortak olmuştur. Ortak olduğu tarihten üç gün sonra da ticaret sicil gazetesine tescili ve ilanı yapılmıştır. Tescil ve ilandan tam üç ay sonra Bağ-Kur a 15.10.2002 tarihinde 12.ci basamaktan giriş bildirgesini vermiş, Bağ-Kur Şube Müdürlüğü önce teslim almış ve onaylamışsa da daha sonra Bağ-Kur 12.basamağı kabul etmeyerek 1. basamaktan giriş yapmıştır. Bağ-Kur gönderdiği resmi yazıyla da üç ayı geçirdiğinden dolayı 12.basamaktan başlamasını kabul etmediğini açıklamıştır. Bu durumda noter satış (hisse) sözleşmesi mi tarihi geçerli ticaret sicil gazetesinde şirketin ortaklığına tescil ve ilan tarihi mi geçerlidir? Y.G.

Sayın Okurum,

Bilindiği gibi şirket ticaret siciline tescil edildiği gün kurulmuş sayılır. Ticaret sicilinde yayımlanmazsa şirket kurulmuş olmuyor. Hisse satış ve devrinde de aynı durum geçerli. Fakat yakınınızın hisse satın alarak ortağı olduğunun duyurulduğu Ticaret sicil gazetesindeki o ilanda hisse satın aldığı tarih vurgulanmış olmalıdır. Bu takdirde yakınınızın Bağ-Kur sigortalılığının başlangıcında Ticaret sicil gazetesinde ilan edildiği tarihin değil de ilanda hisse satış ve devir yöntemiyle alım-satımın yapıldığına ilişkin vurgulanan tarih esastır.

Bu nedenle yakınınızın yeni başladığı Bağ-Kur sigortalılığında normalde herkes gibi 1. basamaktan başlayacakken bunu kabul etmeyip 12.basamağa kadar seçme hakkını kullanması için başvurması gerekli üç aylık süreyi geçirmiş oluyor.

Şevket TEZEL
 
Üst