Şirket ortakların gider faturaları

Ynt: Şirket ortakların gider faturaları

Ft şirket adına kestirildiğinde artık bu şirkete aittir. Alınan/yaptırılan her ne kadar ort. kullanımında olsada o şey şirketin malıdır. Vergi kanunlarımız bu tip harcamaları kkeg olarak gördüğü içinde vergi beyanlarında kkeg olarak gösterilmelidir.

Sayın nane;
Vergilendirme ile ilgili kanunların yanı sıra ticaret kanununuda gözden geçirmenizi öneririm.Siz o zaman şirket ortağı bağkur ödemelerini,şirket ortağı ve çocuklarına ait sağlık sigortası bireysel emeklilik primlerinide kkeg işliyorsunuzdur.Bu hatalıdır.
Bence iyi araştırın.Bu konuda yazılmış bir sürü çalışma var.Özelge var.

Diğelimki ft şirket adına vergi dairesi ve nosuna kestirildi ve Ba form sınırını geçmekte ne yapacaksınız? Karşı firma size sattığını Bs ile bildirecek siz ise kayıtlara dahi almadığınızdan Ba göstermeyeceksiniz.

BA-BS türü uygulumalar vergide oto kontrolu sağlamak için.Yanlış uygulamaların önüne geçmek içindir.Hizaya sokma bir nevi.Yanlış yapmayın tespit ederim.(Ortak kendi şahsi harcamalarını şirkete yüklemesin gibi)
Bahsettiğiniz konu özellikli bir durum kanunda bir karşılığı yok.Ba BS de bildirimde bulunmayında diyende çıkabilir bulunun diyende .Bence BA formunda bildirimde bulunsanız sıkıntı olmaz.
Siz zaten faturayı ortağın carisi ile ilişkilendirdiğiniz için kayıtlarınızda var.
Ama kkeg yaparsanız vergi kaybına sebep olursunuz.Örtülü kar payı dağıtılmasından bahsediyoruz. Şirket kaynaklarının ortağın şahsi giderleri için kullanılmasından bahsediyoruz.Vergi alacağından bahsediyoruz.Kkeg işlenirse kar payı olmaz kar payı yoksa vergi alacağı olmaz vergi alacağı yoksa gelir vergisi ödemesi olmaz.
Örtülü kazanç,transfer fiyatlandırması ve ticaret kanununu gözden kaçırmayın.

kafam çok karıştı gercekten. şirket ortağın yaptıgı alışverıslerın kdvsını gider olarak gostermeyecegım ama eger şirket adına faturalar kesılmısse kdvsını işleyecegım oyle mı

KDV gider değildir, gider yazamazsınız.

KKEG yaptığınız bir işlemin KDV'sini indirim konusu yapamazsınız.

Saygılar.

sayın nizam bey,
şirket ortağı daha önceki mesajım da belirttiğim gibi şirket işlerinde kullanmak üzere almış olduğu tk elbise yada ayakkabı faturasını şirket adına düzenlettirmiş ise gerçekten de şirket işlerinde de kullanacak ise bu faturayı kayıtlara alınması gerektiğini düşünüyorum (rakam makul seviyeler de olmak kaydı ile)

Örn vermek gerekir ise o zaman şirketler çalışanlarına şirket toplantılarında yada şirket işlerinde kullanılması için tk elbise, ayakkabı,çanta vs gibi ürünler alarak faturasını şirket adına düzenleterek bu faturaları şirket kayıtlarına girişi yapılıyor şirket ortağıda aynı şekilde personele tanınan hizmet şeklinde kendine almış olduğu makul rakamdaki ürünü kayıtlarına alabilir diye düşünüyorum.

Nizam bey konu hk görüşünüzü rica ederim.

iyi günler...

demiral ' Alıntı:
sayın nizam bey,
şirket ortağı daha önceki mesajım da belirttiğim gibi şirket işlerinde kullanmak üzere almış olduğu tk elbise yada ayakkabı faturasını şirket adına düzenlettirmiş ise gerçekten de şirket işlerinde de kullanacak ise bu faturayı kayıtlara alınması gerektiğini düşünüyorum (rakam makul seviyeler de olmak kaydı ile)

Örn vermek gerekir ise o zaman şirketler çalışanlarına şirket toplantılarında yada şirket işlerinde kullanılması için tk elbise, ayakkabı,çanta vs gibi ürünler alarak faturasını şirket adına düzenleterek bu faturaları şirket kayıtlarına girişi yapılıyor şirket ortağıda aynı şekilde personele tanınan hizmet şeklinde kendine almış olduğu makul rakamdaki ürünü kayıtlarına alabilir diye düşünüyorum.

Nizam bey konu hk görüşünüzü rica ederim.

iyi günler...

Elbette fatura şirket adına alınacak, tutarı makul olacak, Yapılan işle ilgili bir harcama olacak.

Bu şartlar olursa yazılabilir.

sn nizam bey tşk.
işte benim de en baştan anlatmak istediğim buydu sonuçta kdv'sini indirebiliyoruz değil mi?

iyi günler...

Bence bu işlerin sonu gelmez.Makul tutarın kıstası nedir.Makul tutar 100 milyon ciro yapan firma için farklıdır 10 milyon cira yapan için farklıdır.Yani bir takım elbise 100 tl ise işleyelim ama 1000-tl ise işlemeyelim.Kaldıki işte kullanımının ıspat edilmesi hususu var.Yani işten çıkarken üstünden çıkarıp gitmeyeceksinki.Konu konuyu açıyor ama mesela şirket ortağı 5000-tl lik saat alıp bu saati işte kullanıyorumda diyebilir.O zaman onuda işlemek gerekir.İşe giderken saç traşı oluyorum faturasınıda şirkete kestiriyorum.Saç sakal dağınık işe gidemem derse ne yapacağız.Elbiseyi işledin bunuda işle diyeceklerdir bize.
Firmalarda kullanılan üniforma iş elbisesi gibi düşünmek yanlış bence.Bu yüzden katılmıyorum ben bu görüşünüze.Açıkçası herhangi bir incelemede bu tür bir faturayı kabul edebilecek inceleme elemanı olduğunuda düşünmüyorum.

Bende şahsen takım elbise ve bu tür şeylerin şirket adına fatura alınsın alınmasın indirim konusu yapılacağını düşünmüyorum.

Herkez görüşlerini yazmış karar vermek size kalmış Kolay Gelsin

Yukarda gayet açıkça yazdım okursanız faydalanabilirsiniz.

sn.metyo
şirket çalışanlarına şirket işlerinde kullanmak üzere alınan tk elbiseleri gider olarak işlemezmisiniz ?

Dün bir firmamıza aylık revizyona gittim ve 140 TL tutarında halı saha bedeli faturası gördüm. Kabul ettim... Başka biri olsaydı kabul etmeyebilirdi ama ben ettim. Şirket personelinin sosyal aktivitesi olarak değerlendirdim.

Yanu şunu söylemek istiyorum. Buradaki asıl mesele "doğruluktur". Şirket o takım elbiseleri personeli için de almış olabilir. O zaman gider yazılamayacak mı? Yazılacak...

Bin türlü gider ile karşılaşıyoruz günlük hayatta. Kabul edilir mi, edilmez mi diye düşünüp duruyoruz. Ancak buradaki mantığı iyi oturtmuşsanız doğruyu elbette bulacaksınızdır.

Benim için bir sıkıntı yok ben doğruluğunu bildiğim ve gördüğüm sürece.

Arkadaşların yorumlarına göre sordum tabii ki herkesin kendi insiyatifine kalmış durum gerçekten şirket işleri için alınan bir ürün ise ister ise işler isterse işlemez.