Şirket Ortaklarına Maaş Bağlanması...

Üyelik
13 Şub 2006
Mesajlar
1
Merhaba, Bir Ltd şirkette, şirket ortaklarına maaş bağlanması durumunda rakamsal olarak üst sınır var mıdır? Bununla ilgili olarak karar defterine karar almak gerekir mi? Uygulanacak olan vergi oranı nedir? Teşekkürler.
 
merhabalar;
şirket ortaklarına maaş bağladığınızda,bunu ücret bordrosuna da dökmeniz gerektiği kanatindeyim. 2006 yılında da bürüt Asgari ücret tavan tutarı 3.451,51 ytl net maaş tutarı da,2.473.00 ytl olduğuna göre, en üst sınır maaş bağlama tutarınız bu olmalı.

selam ve saygılarımla,
 
selamlar.Eğer şirket ortakları Bağkurlu ise ssk ya herhangi bir bildirimde bulunmadan, ücret bordrosunda ortakların aldığı maaşı gösterecek ve bu brüt maaştan sadece g.stopj ve damga vergisi kesintisi yapacaksınız.Ortakların evvelden beri ve de halen ssk kayıtları aktifse (yani bağkurlu olmak zorunda değillerse), herhangi bir işçilik kaydından farksız bir şekilde ücret bordrosunda gerekli tüm kesintileri yapabilirsiniz.Tabii bu durumda verdiğiniz maaş ne olursa SSK Tavan ve Taban ücretlerine uymak zorundasınız.Bunun dışında istediğiniz maaşı, karar almak zorunda olmaksızın verebilirsiniz.Vergi oranı 2006 için yakın zamanda kesinleşmesi umulan oranlardır.7000 YTL ye kadar %15, 7000-16000 arası %20, 16000-40000 arası %27, 40000 den sonrası için %35...


Bu bilgiler yeterlidir umarım.Altını çizerek söylüyorum.Ortaklar bağkurlu ise ücret bordrosunda gösterecek ama ssk kesintisi yapmayacaksınız....
İyi çalışmalar
 
ya ortaklar emekli ise ve ücret bağlanmak isteniyorsa durum ne olur.
sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılmasına gerek varmı.
 
Alınan ücret özerinden ssk'ya sgdp ödenmesi vergi dairesine de stopaj ve damga vergisinin ödenmesi gerekir.
 
Öte yandan, verilecek ücret tutarı için üst sınır, işletmenin sektörüne, cirosuna, kişilerin yaşam düzeyine bağlı olarak belirlenir. 5 bin lira çok, ya da 2 bin lira az diyebilmek için yukarıdaki göstergelere bakmak gerek..
 
sayın M.Hayri Andaç;
ssk kanun madde 2 ye göre bir hizmet akdine dayanarak bir veya bir kaç işverene bağlı olarak çalışanlar sigortalı sayılırlar.Diyelimki yönetim kurulu şirket ortaklarına her ay düzenli olarak belli bir bedelden ücret ödeme kararı aldı ve karar defterine işledi.Bu durumda herhangi bir işverene bağlılık yok bir hizmet akti söz konusu değil nasıl oluyorda sgdp ödememiz gerekiyor anlayamadım. bu durumda kişilerin emekli olması durumu değiştirmiyor diye düşünüyorum.Lütfen yanlışım varsa düzeltiniz.
 
Şirket Ortaklarına Verilen Huzur haklarında Şirket ortaklarının Bağ-kur lu olacağını düşünürsek o aya ait ödedikleri Bağ-kur primlerinin GV matrahında inidrim konusu yapılması gerekir. Ltd.Şti.Ortaklarının SSK olma gibi bir lüksü yok.Bu kişiler öteden beri SSK olup Ltd.Şti.Kurduklarında Bağ-kura geçmez iseler Emekliliklerinde sıkıntı yaşamaları mümkün.Bağ-kur Müdürlükleri bu konuda çok hassas.Yakalanmaz demeyin şuanda bu konuda çok büyük inceleme var.A.Ş.ise Yönetim kurulu ve kurucuların Bağ-kurlı olması gerekir.
 
ilginiz için teşekürler;
peki bu durumda muhtasar beyannamede çalıştırılan işçi sayısı kısmında diğer ücretli adı altında kişi sayısı yazılacakmı.örneğin iki kişilik ltd ştide iki ortak emekli ve her ay bellli bir bedel alıyorlar stopaj kesintisi yapıyoruz . E-Beyannamede çalıştırılan işçi sayısına bunlar da dahil edilecekmi?
 
Eklemek istediğim bazı bilgileri sizle paylaşmak istedim.

Emekli olan şirket ortaklarının bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumuna bildirim yapması gerekmektedir. Maaşından kesinti yapılması gerekiyor.

Düzenli olarak aylık verilmesi halinde ortaklar Bağkur'lu olsa bile (ki emekli) SSK bu ödenen parayı maaş gibi görüp (düzenli olarak verilmesinden dolayı) SSK primi ister mi dersiniz?

Ortaklar ayrıca kurucu ortak ise ki ltd şti denilmişti en az iki kişi olacağından bağkur lu olmak zorunda (zaten emekli) SGDP gerek yok.

Ortaklara verilen paranın 3'er aylık dönemler halinde verilmesi ile bu problemin çözüleceği kanaatindeyim.

Muhtasar da 012 diğer ücet ödemelerinde göstermeniz gerekmektedir.
 
Şirket ortakları emekli değillerse ve herhangi bir yerde şirket ortağı olmadan kesintisiz ssk lığı devam ediyorsa ssk lı olmaya devam edebilirler.Eğer bu durum yoksa Bağ-Kur'lu olurlar.Şirket ortakları Emekli ve herhangi bir ücret almıyorlarsa bağlı oldukları kurumlara sgdp öderler.Ama hem emekli hem ücret alıyorlarsa sigorta kurumuna maaşının kesilmemesi için sgdp ödenir. Vergi daireside stopaj ve damga vergisi ödenir.Bu sgdp ödenme nedenide iş kazası ve meslek hastalığı nedeniyle iş gücünün %10 kayıp ederse ikinci bir maaş bağlanır.Başka bir durum söz konusu değil.
Bir diğer durumda Bağ-Kur lu olduğu halde veya başka bir yerde sigortalı olması durumunda herhangi bir ücret alması durumunda yanlızca stopaj ve damga vergisi kesilir.
Birde şirketler bağımsız tüzel kişiliklerdir.İş veren şeklinde algılanması icin belirttim.
 
Üst