şirket ortaklarının ev telefonunu giderleştirilmesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TAMER00
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
T

TAMER00

Ziyaretçi
şirket ortaklarına ait şahsi ev telefonuna ait telefon faturalarını giderleştireliyormuyuz. kanunda böyle bir şey olmadığını biliyorum. fakat danıştay kararı ile şirketin iş görüşmeleri için kullanıldığı düşünülen %50lik kısmı alınarak ve yönetim kurulu kararı alınarak böyle bir şeye müsaade edildiği duyumunu aldım. son durum nedir.

Ynt: şirket ortaklarının ev telefonunu giderleştirilmesi

O telefonun işle ilgili kullanıldığını ispat edebiliyorsanız, inceleme yapanı ikna edebilecekseniz işte kullanılan kısmını gider yazabilirsiniz.

peki bunu nasıl ispat edeceğiz... bu uygulamanın gerekçesi nedir. ben vergi kanunlarında ve ilgili tebliğlerde göremedim. gerekçe danıştay kararımıdır?

Vergi kanununlarında "...işle ilgili " diye bir bölüm vardır. Yani işle ilgili ise ve vergi kanunlarında açıkça gider yazılmayacağı bahsedilmemiş ise gider yazılır. Mesala yurt dışı bir işi bağlamak için ev telefonu ile uzunca bir görüşme yapıldı ve ayrıntı ft ile belgeleniyorsa ve bu iş anlaşma ile sonuçlandı ise bu konuşmaya ait kısım gider yazılabilir.

Serbest meslekde bu şekilde oluyor diye biliyorum. Mesela; 'doktor evini iş yeri olarak kullanıyorsa aydınlatmayı %50 gider gösteriyor' şeklinde yanlış hatırlamıyorsam. Şirketlerde aynı durum söz konusu olmayabilir. Uygulamada en azından biz yapmıyoruz.

Normal şartlar altında böyle bir indirim her zaman vergisel açıdan tenkit konusu olabilir. Normalde indirilmesi pek sağlıklı değildir. İstisnai durumlar olabilir. Ancak düzenli hale getirmemek en doğrusudur.

Ona bakarsanız firmanıza kayıtlı cep telefonlarımızı da özel görüşmelerde kullanıyoruz.Ama çoğumuz görüşmeyi ayırmadan tamamını gidere atıyoruz.Ayrıntıdan görüşmeleri tek tek elemekte çok zor.Aynı risk burada da var kanımca..