fonradar

Şirket ortaklarının vergi borcu sorumluluğu hk.

bayramalikubilay

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 Ocak 2009
Mesajlar
128
Sayın Üstadalarım..Sayın Üstadlarım... Bir Ltd.Şti ortak ve müdürleri şirketin vergi borcu hakkında bilgilerinize danışmak istiyorum
Şöyle... İki ortaklı ltd.şti. ortaklığa 16.11.2004 tarihinde giriyorlar.Aynı ortak 15.10.2007 tarihinde şirket ortaklığından ve müdürlüğünden ayrılıyorlar.
Şirketin 16.11.2004 tarihinden 15.10.2007 tarihine kadar (2004 kasım ve 2007 ekim dahil) vergi borcunu çıkartıp kendi dönemimize ait borcunu (bize ait bölümünü) kapatmk istiyoruz. 2007 kasımdan sonraki borç bizim dönemimize ait olmadığı için ödemek istemiyoruz. Sorumlu olmadığımız için. Böyle yapma şansımız varmı yokmmu...Saygılarımla..
Bayram Ali Kubilay
 
Ynt: Şirket ortaklarının vergi borcu sorumluluğu hak.

Tabiki var, şirket ortakları şirkete giriş tarihi ile çıkış tarihi arasındaki borçlarından hissesi oranında (eskiden koyduğu sermaye kadardı) sorumludur.
Siz ortağın giriş ve çıkış tarihlerini gösteren tescil evrakları ile(karar defteri, ticaret sicil gazetesi) vergi dairesine müracaat edin.Ödeminizi yapın.

Vergi dairesinde size itiraz edebilirler.Zaman zaman çok kısa süre şirket ortaklığı yapmış kişilerden şirketin tüm vergi borçlarını isteyebiliyorlar.mükellefede ispat etmek düşüyor.Siz dilekçe ve tescil evrakları ile vergi borçlarını ödemek istediğinizi beyan edin.idare de o dönemlere ait olan borçları çıkarıp ödeme yapmanızı istesin.
 
Ynt: Şirket ortaklarının vergi borcu sorumluluğu hak.

Vosvoscu ' Alıntı:
Tabiki var, şirket ortakları şirkete giriş tarihi ile çıkış tarihi arasındaki borçlarından hissesi oranında (eskiden koyduğu sermaye kadardı) sorumludur.

Hisse ile konan sermaye arasında ne fark var anlayamdım?
 
Ynt: Şirket ortaklarının vergi borcu sorumluluğu hak.

Hemen anlatayım.

100.000 TL sermayeli şirkete % 5 ortaksanız şirketin tüm borçlarından % 5 oranında sorumlusunuz.Örneğin şirketin sadece vergi borcu 20.000 TL ise siz bunun % 5 i olan 1.000 TL si kadar sorumlusunuz.

100.000 TL sermayeli şirkete 5.000 TL tutarında sermaye koyarak ortaksanız şirketin tüm borçlarından 5.000 TL tutarında sorumlusunuz.Örneğin şirketin sadece vergi borcu 20.000 TL ise siz bunun 5.000 TL si kadar sorumlusunuz.

Fark bu şekilde.
 
Ynt: Şirket ortaklarının vergi borcu sorumluluğu hak.

Yalnız 2007 Kasım olarak düşünmeyiniz. Kurumlar vergisi bölünemediği için. 2007 nin tümünden sorumlu tutulursunuz.
2008 den sonra devir edenle devir alan müştereken sorumlu tutulmuşlardır.
"
Getirilen yeni hükümle, amme alacağının doğduğu zaman ile ödenmesi gerektiği zamanlarda pay sahiplerinin farklı şahıslar olmaları halinde bu şahıslar, amme alacağının ödenmesinden 35. maddenin birinci fıkrası hükmüne göre müteselsilen sorumlu tutulacaklardır. "
 
Ynt: Şirket ortaklarının vergi borcu sorumluluğu hk.

Müteselsilen bizim vergi hukukunde en sevdiğim sözcük.
yaz oraya müteselsilen diye kim üstüne alınırsa veya yakalarsan ümüğünü sık.

süper bi kelime gerçekten iksir gibi bişi.

Damga vergisi sorumlusu mu? Müteselsilen.
SMMM YMM sorumluluğumu Müteselsilen.
Hisseni sattın mı Müteselsilen.
İşveren Alt işveren mi Müteselsilen.
Tüzel kişiliği es geç Müteselsilen

En iyi mükellef göze çarpmayan mükelleftir:)
 
Üst