uyumsoft

Şirket Vergi Dairesi Re'sen Terk Durumu ve Tasfiye Süreci Hakkında Sorular

Üyelik
24 Şub 2022
Mesajlar
16
Konum
Mersin
Merhaba üstadlarım,

06.04.2022 tarihinde kurulan ve inşaat alanında faaliyet gösteren bir Limited Şirket, 24.06.2024 tarihinde vergi dairesi tarafından işyeri denetimine tabi tutulmuştur. Ancak, söz konusu adreste şirket tespit edilemediği için re’sen terk işlemi başlatılmış ve taraflara bu duruma ilişkin tebligat yapılmıştır.

Şirket adres değişikliği yapmamış, bu nedenle 31.01.2025 tarihinde tamamen re’sen terk edilmiş sayılmıştır. Şirketin, beyannamelere bağlı olarak yaklaşık 15.500 TL damga vergisi ve benzeri borçları bulunmaktadır.

Şirketin tasfiyesine yönelik karar alınmak istenmektedir. Ancak şu sorularımız bulunmaktadır:
1. Şirketin vergi dairesi nezdinde “re’sen terk” edilmiş olması durumunda, ticaret sicilde tasfiye kararı alınabilir mi?
2. Şirketin mevcut adresi resmi olarak geçerli görünmekte, fakat fiilen şirket orada faaliyet göstermemektedir. (Adres şu anda başka kişiler tarafından kullanılmaktadır.)
Bu durumda, adres değişikliği yapmadan tasfiye süreci başlatmak mümkün müdür? Herhangi bir sorun teşkil eder mi?
3. En son Ocak 2025 dönemine ait KDV beyannamesi gönderilmiştir. Bu tarihten itibaren re’sen terk nedeniyle KDV beyannameleri gönderilememektedir.
Bu sebeple, özel usulsüzlük cezası uygulanır mı?
4. Son olarak, şirket re’sen terk edilmiş olsa bile, kurumlar vergisi beyannamesi şu aşamada gönderilebilir mi?

Yanıt verecek herkese şimdiden teşekkür ederim.
 
Merhaba, buna benzer bir durumla bende karşılaştığımdan özetle şu şekilde cevap vereyim.
Öncelikle vergi dairesi resen terk verdiğinden öncelikle vergi dairesi ile görüşüp dönüşe göre bir dilekçe ile resen terkten çıkıp şu tarihten itibaren faaliyete başlanılmak istediğinizi aradaki dönemlerde de şayet öyle ise faaliyetinizin bulunmadığını belirtin. Sonrasında yoklamaya istinaden tekrar açılışınız yapılıp sonrasında tasfiye sürecine girebilirsiniz diye düşünüyorum.
 
Merhaba
Bence işlemlere başlamadan önce şuna karar verilmelidir.
Şirket re'sen terk halinde mi bırakılacaktır,yoksa terk'ten dönüş yapılmak istenmekte midir?
Yani kapandıysa,artık kapansın mı denmektedir.?
Yönetimin vereceği karar doğrultusunda işlemler değişecektir.
RE'SEN TERKE KARAR VERİLİRSE
Re'sen terk, vergi dairesi yükümlülüklerinizi sona erdirir, fakat ticaret kanunu yükümlülüğünüz devam eder.Yani daire açısından beyan yükümlülükleriniz biter, ticaret odası ise açık kalmaya ve aidat işlemeye devam eder.Özel bir kanun çıkmadıkça ticaret odası kaydının sonra erme prosedürü de aynıdır ki bu da tasfiye sürecidir.Yine karar alınıp,tasfiye memuru seçilir, tasfiye süreci başlatılır, yasal süresinden sonra da tasfiye sonlandırılır.İşin bu kısmına vergi dairesi karışmaz, ticaret odası da vergi dairesiyle ilgili herhangi bir talepte bulunmaz.
Vergi dairesinin re'sen terk yapmasında ki sıkıntılar tabiki devam eder,ortakların koda alınması vs. Yani işin bu aşamasında ticaret odası ile vergi dairesi bağımsız ilerler,herkes kendine düşen görevi yapar.
Re'sen terke karar verilirse,zaten adres değişikliğine de gerek kalmaz, çünkü şirketin yasal adresi tasfiye memurunun adresi veya tasfiye kararında belirtilen adres olacaktır.Fakat isterseniz (aynı adreste farklı bir mükellefiyet bulunduğundan,onu da zor durumda bırakmamak adına) önce adres değişikliği yapar sonra tasfiyeye girebilirsiniz ama bence buna gerek yoktur.
RE'SEN TERKTEN DÖNÜŞE KARAR VERİLİRSE
Konu önce vergi dairesiyle görüşülecektir.Faaliyete aynı adreste mi devam kararı alınacaktır, yoksa farklı bir adreste mi? farkı bir adrese geçilecekse, önce adres değişikliği tescil edilecektir. Sonra vergi dairesine değişiklik bildirilip yeniden yoklama talebinde bulunulacaktır.OLUMLU YOKLAMA'nın devamında,re'sen terkten dönüş işlemleri başlatılacak bu esnada terk halinde iken verilemeyen tüm beyanlar geriye dönük verilecektir.Bu durumda ticaret odasına re'sen terk konusunda bir bilgi vermek gerekmez. Direkt adres değişikliği tescil edilmesi yeterlidir.yani ticaret odasını ilgilendiren,işin sadece adres değişikliği kısmıdır, gerisi vergi dairesiyle çözülecektir.
 
Üst