Şirketlerde Borçlu Ortağın Hissesi Haczedilir mi?

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,476
Konum
İSTANBUL
Şirket ortaklarının kişisel alacaklılarının icra yoluyla alabileceği değerler, gerek mülga ve gerekse mevcut kanunda hükme bağlanmış; ancak yeni Ticaret Kanunu ile borçlu ortağın pay sahibi olduğu şirketin şahıs veya sermaye şirketi olup olmadığı önem kazanmıştır. Şahıs şirketlerine nazaran sermaye şirketi ortağından alacaklı olan kişilerin alacağını karşılamak üzere talep edebileceği değerlere ilişkin portföy daha geniş tutulmuş; eski yasada açıkça öngörülmeyen limited şirket ortaklarının paylarının haczi yeni kanun ile açıkça hükme bağlanmıştır. Buna göre sermaye şirketlerindeki pay sahiplerinin kişisel alacaklıları borçlu hissedarlara ait payların haczini isteyebilecek ve bu payların satışını talep edebileceklerdir. Ancak, kollektif, adi komandit şirketler ile kooperatiflerde ortaklık payının kişisel alacak nedeniyle haczi mümkün olmadığından; buna ilişkin olarak gönderilen ihbarnameler de geçerlilik taşımayacaktır.


Kaynak:Özdem SATICI TOPRAK
 
Merhaba... Yardımınıza ihtiyacım var...
Gerçek kişi mükellefim kapanış yaptı.( SGK ve MAli borcu var ve yapılandırılmamış)( A KİŞİSİ)
Aynı adrese nevi aynı olan başka bir gerçek kişi mükellef kuruluş yaptı..( B KİŞİSİ)
Şimdi yine aynı adrese B kapanış verecek ve A-B-C kişileri ya da A nın eşi ve B-C kişileri AŞ veya LTD Kurmak istiyor.
Amme alacakları yönünden A kişisinin bu eski şahsi borcu yeni kurulacak Tüzel kişiliği (A-B-C) yada (A NIN EŞİ-B-C) ne şekilde etkileyecektir.
Çok fazla bilgi edinemedim..
Teşekkürler
Sevgiyle....
 
Şahıs vergi ssk borcundan ilgili kişiler sorumludur
O kişilerde bir tüzel kişiye ortak olurlarsa idarenin en fazla yapabileceği sadece tüzel kişinin hisselerine haciz koyabilmektir veya kar paylarına haciz yapabilir çünkü borçlu kişilerin hisseleri vardır
Bunun dışında yeni tüzel kişiye bir şey yapamaz
 
Üst