SMMM' lerin Ticari Faaliyet Yasağı Hk.

Üyelik
19 Ara 2010
Mesajlar
1
Öncelikler herkese merhaba demek istiyorum . Bi konuda yardımınıza ihtiyacım var.

Mali müşavir bir a.ş.'n muhasebesini tutuyor. Ve bu A.Ş 'nin %25 hissesi bir vakfa ait. Bu mali müşavir aynı zmanda bu vakfın yönetim kurulu başkanı ve vakıf mali müşavire aylık 1000 tl ödeme yapıyor. Sizce bu yasal bir şeymi ?

Bilgisi olanlar aydınlatırsa çok memnun olurum .
 
Ynt: SMMM' lerin ticari faaliyet yasağı hk.

3568 sayılı Kanun? un 45. maddesinin 3. fıkrasının 6009 sayılı Kanun? un 47. maddesi ile değişik hali




Hayri ve ilmi kuruluşlar, 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki iktisadi devlet teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri, kamu idarelerinin doğrudan ya da dolaylı hissedarı olduğu kurumlar ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu? nun yönetimindeki kurumların bu Kanun kapsamındaki faaliyetlerini yürütmemeleri şartıyla, bu kurum ve kuruluşların yönetim kurulu başkanlığı, üyeliği, denetçiliği görevleri ile bilirkişilik ve tasfiye memurluğu meslekle bağdaşmayan işler sayılmaz.
 
Ynt: SMMM' lerin ticari faaliyet yasağı hk.

merhaba bir mali müşavir hem mali müşavirlik hizmeti verip hemde bir şirket kurup o şirketin ortağı olabilirmi?o şirketle ilgili hem ticari faaliyette bulunup hemde mali müşavirlik yapabilirmi? teşekkür ederim

saygılarımla
 
Ynt: SMMM' lerin ticari faaliyet yasağı hk.

Merhabalar

Ticari faaliyet yasağı bağımlı çalışan meslek mensupları içinde geçerli midir. Bağımlı meslek mensubu ticari faaliyette veya başka bir serbest meslek faaliyetinde bulunabilir mi. Meslek mevzuatımız açısından değerlendirirmisiniz.

Örneğin bağımlı çalışırken marka patent üzerine bir işletme açabilirmiyim.

Teşekkürler
 
Ynt: SMMM' lerin ticari faaliyet yasağı hk.

açılamaz. Yasak tüm faal meslek mensupları için geçerlidir.
 
Ynt: SMMM' lerin ticari faaliyet yasağı hk.

Ticari Faaliyette Bulunamama

Madde 43 - Meslek mensupları, Türk Ticaret Kanu-nuna göre (Tacir) veya (esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunmazlar.

Meslek mensupları kendi mesleki faaliyetleri dışında serbest meslek faaliyetinde bulunamazlar. Ticari mümessillik, ticari vekillik ve acentelik yapamazlar. Adi ve kolleklif şirketlerde ortak veya komandit şirketlerde komandite ortak olamazlar. Limited ve anonim şirketlerin yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı görevinde bulunamazlar.

Bu maddeye göre açılabilir sadece imza yetkisi olmaması gerek.şirketin yönetimiyle alakalı bir pozisyonda olmayıp sene sonlarında kar payınızı alırsınız (yada almazsınız)
 
Merhabalar,

Bürom var fakat başka bir şehirde inşaat üzerine bir şirket kurmak istiyorum. İmza yetkim olamaz biliyorum. Ama bir şekilde ortaklık yapısının yüzde yüzü bende olup dışarıdan maaşlı müdür atamam mümkün müdür? Herhangi bir disiplin suçu işlenmiş olur mu? Yoksa ortaklıktan düşük bir pay verip onu mu müdür atamak zorundayım. Yardımcı olursanız çok sevnirim.

Teşekkürler
 
Merhaba
TTK 623.maddede;
"Şirketin yönetimi ve temsili şirket sözleşmesi ile düzenlenir. Şirketin sözleşmesi ile yönetimi ve temsili, müdür sıfatını taşıyan bir veya birden fazla ortağa veya tüm ortaklara ya da üçüncü kişilere verilebilir. En azından bir ortağın, şirketi yönetim hakkının ve temsil yetkisinin bulunması gerekir."

Bu durumda yani tek ortaklı bir şirkette %100 hisseye sahipken siz yetki almaksızın dışarıdan bir müdür atayamazsınız.
İkinci bir ortak alarak kısmi yetkilendirme yapabilir veya tüm yetkiyi o kişiye verebilirsiniz.
Yalnız kısmi yetkilendirme de tam olarak sorununuzu çözmez.Çünkü ortaklardan birinin her konuda tam ve sınırsız yetkili olma şartı da vardır.
Bir ihtimal ancak şöyle yapabilirsiniz.(detayına girersem)
İkinci bir ortak alır öncelikle tam ve sınırsız yetki verirsiniz.Şayet sizde bazı işlere imza atmak isterseniz (örneğin bankadan para çekme yatırma vb gibi) bu durumda da kendinize kısmi yetkilendirme alabilirsiniz.Hatta bu para çekme yatırma işlerini (güvensizlik olması halinde) ikinize müşterek yetki verirsiniz,diğer konularda münferit yetki alırsınız.
Sanırım böyle çözülebilir.
 
Son düzenleme:
Üst