fonradar

Smmm mi Avukat mı ?

Üyelik
19 Ara 2019
Mesajlar
47
Konum
istanbul
Merhaba sevgili meslektaşlarım ,
Etrafımda gördüğüm kadarıyla smmm ve avukatlık kanunlar açısından yer yer birbirini destekleyen meslekler genel olarak hangisi daha çok kazanır ve hangisi daha avantajlı ?
 
Merhaba
Bu soruya nasıl cevap verilir bilmiyorum ki? Var mı bunun bir formülü?Hepsi kazanır.Ama etkileyen bir sürü faktör var.Hangisi daha havalı derseniz, şu anda görünen avukatlık :) o cübbenin havası yeter :) Gerek mesleki birliktelik gerekse toplumun bakış açısı,avukatlık mesleğini bir-iki adım öne çıkarıyor bu doğru.Ama bu demek değildir ki,para kazanmada bu karizmayla paralel ilerler.Sonuçta herşey eğitime,kendini geliştirmeye ve sosyal ilişkilere bağlı. Kaldı ki her iki meslektede uzmanlık alanı çok önemlidir."ne iş yaparsan yap,en iyisini yap" düsturuyla yola çıkarsanız her meslekten para kazanabilirsiniz. Burada parayı meslek kazandırmaz,siz,kendi gayretinizle bunu başarabilirsiniz.Diğer türlü kartvizit veya diplomayı masanın üzerine koyunca mıknatıs gibi parayı çekmiyor. Muhasebe işi matematik işidir,bir kere matematiği seveceksiniz.Ayrıca sürekli zamanla yarışır halde olacaksınız. Sürekli okuyacak ve günceli takip edeceksiniz.Özellikle mesleğimizde akşamdan sabaha herşey değişebiliyor.Açıkcası bu mesleğe yıllarımı vermeme rağmen ben bile bazen sıfırdan başladığımı hissediyorum.Bu anlamda bizim mesleğimiz zordur. Avukatlık,en azından mevzuat açısından daha kolaydır. Bizler gibi sürekli mevzuatın değiştiğini sanmıyorum.Yani bir branşla ilgili bir kitap aldığınızda atıyorum 5 yıl boyunca aynı kitabı okuyabilirsiniz. Ama bizde öylemi? Kitap alıyorsun 6 ay sonra çöp oluyor.Çünkü mevzuat ve uygulama sürekli değişiyor.Mecburen bir veya birden fazla yayın grubuna abone değilsen,günceli takip etmen çok zor.Sürekli tetikte ve paniktesin.Ücret tarife farkı ise cabası.Geçenlerde sosyal medyada paylaştılar avukatlık ve smmm ücret tarifesi karşılaştırılmış.Orda bile bize fark atmışlar.Şimdi hepsini toplarlayıp karşılaştırdığında müşavirlik mesleği avukatlık mesleğinden çok daha zor ve karmaşık.Ben müşavirim kendi penceremden bakıyorum.Avukata sorsanız o da kendi penceresinden bakacak ve asıl bizim meslek daha zor diyebilir tabi ona birşey diyemem.
Velhasıl herşey sizde,sizin azminizde,karakterinizde,hayata bakış açınızda biter.Yine aynı sözümü tekrarlayarak bitireyim. "Hangi mesleği yaparsan yap ama en iyisini yap" Gerisi Allah kerim.Yürü ya kulum der,yürür gidersin.
Saygılar
 
Üst