Smmm' nin hatalı davranışları hk.

Ertann

Tanınmış Üye
Üyelik
27 Kas 2010
Mesajlar
1,014
Konum
istanbul
Bir yakınım şirketi var ve muhasebecisine yaklaşık 10 aydır işleri kötü gittiğinden ödeme yapamıyor ancak yapmayacağım demiyor ancak muhasebecisi parasını alamadığı için şirketin işçi girişlerini yapmıyor ve bu işçiler girişi olmadan çalışmaya başladılar (İşçilerin başına kaza gelirse suçlu kim olur yapmış olduğu davranış inanılmaz)
Bunun yanında ticaret odası işlemlerinide yapmıyor hisse devri yada adres değişikliği
Ayrıca defterleride başka muhasebeciye de vermiyor devretmiyor
Muhasebecini yaptığı bu suç olduğu kesin ayrıca mali müşavirler odasına şikat etsek bir sonuç alınamaz mı?
Düşüncelerinizi öğrenmek isterim
Saygılar
 
Ynt: SMMM nin hatalı davranışları

Disiplin yönetmeliğinin 5. maddesinde uyarma cezası uygulanacak durumlarda yer alıyor karşılaştığınız durum fakat ücreti alıp almaması ile ilgili bir şey belirtilmemiş. Sözleşme var ise sözleşmenin gereklerini yerine getirmesi gerekir diye düşünüyorum. İlgili odaya başvuru yapılmasında fayda var..
 
Ynt: Smmm' nin hatalı davranışları hk.

Üstadım ücret başka bir olay vermezse haciz yaparsın vs. ancak hem devam ediyor defterlerini veya muhasebesini vermiyor hemde işçi girişi yapmıyor ticaret odası işlerini yapmıyor hemde beyannameni vermem ceza alırsın diye tehdit ediyor
Bu nasıl bir muhasebecilik anlamıyorum
 
Ynt: Smmm' nin hatalı davranışları hk.

Bu sıkıntıyı ücret ödeyerek çözer.
 
Ynt: Smmm' nin hatalı davranışları hk.

muhasebecinin hakli ve gecerli bir sebebi yok,calisan iscinin ise girisini yapmamasi kabul edilemez,diger islemler ornegin hisse devrini yapmamak konusunda secimlik hakki var,baskasina yaptirin der ancak ise girisi yapmamak buyuk suc ve ayip.ucreti tahsil etmemek ise bunun mazereti olamaz.burada yapilacak en dogru islem muhasebeciye ise girisleri derhal yapmasi gerektigi degilse gelebilecek ipc lerin kendisine rucu edilecegini duzgun bir sekilde ifade etmek.firma uzerine dusen gorevse gorevse geciken odemelerini yapmak olacaktir
 
Ynt: Smmm' nin hatalı davranışları hk.

spiderden ' Alıntı:
gelebilecek ipc lerin kendisine rucu edilecegini duzgun bir sekilde ifade etmek
Gerek Mesleki sözleşmede SGK Girişlerinin muhasebeci tarafından yapılacağına dair bir ibarenin yer almaması ve gerekse SGK mevzuatına göre İpc cezalarının muhasebeciye kesilemeyecek olması nedeniyle. Kesilecek İPC cezalarını muhasebeciye rücu edemezler.
Diğer tarafdan mükellefin istemesi halinde SGK girişlerini, kendi veya bir başkası da yapabilir. Meslektaş arkadaşımız bu girişleri yapmamakla aslında mükellefi değil işçileri cezalandırıyor. Bu girişleri yapmasını temenni ederim.

Malesef ücretlerin ödenmemesi konusu ise ben dahil bir çok meslektaşımızı rahatsız etmektedir. Ancak tabi bunu yazarken yukarıdaki durumu da tasvip etmediğimi belirtmek istiyorum.

Bu durumda en iyi çözüm mükellefi icraya vermekten geçiyor. Sonuçta 10 aydır muhasebe ücreti ödenmiyor.

Ayrıca tüm meslektaşlarımdan, bir temennide daha bulunmak istiyorum. Hepimiz, bizle çalışmak isteyen mükelleflerin defterlerini almadan mükellefin eski muhasebeciye olan borçlarını meslektaşımızla görüşerek sorgulamamız gerektiği kanaatindeyim. Hatta bu eski borçların ödenmesi konusunda mükellefi teşvik edelim. Aynı şeyler bizimde başımıza gelebilir.
Meslek mensuplarının bu tür yardımlaşmaları dahi bu borcun ödenmesini sağlayabilir.
Mesleki dayanışma önemlidir.
Ertann ' Alıntı:
Muhasebecini yaptığı bu suç olduğu kesin ayrıca mali müşavirler odasına şikat etsek bir sonuç alınamaz mı?

Olayı hukuki açıdan değerlendirirsek, disiplin komitesi sözleşmeye bakıyor. Sözleşmede defterlerin muhasebeciye devredildiğine dair herhangi bir tutanak veya ibare varmıdır. Muhasebeci arkadaş bu defterler bende değil derse, mükellef defterlerin muhasebecide olduğunu kanıtlayabilirmi!

Yine sözleşmede SGK girişlerinin meslek mensubu tarafından yapılacağına dair bir ibare varmıdır. Bir çok işyeri SGK girişlerini kendi yapmaktadır. Dolayısıyla bu konuda yazısız hukuk kaynağı ikiye ayrıldığı için yazılı hukuk kaynaklarına yani sözleşmeye bakmak gereklidir.

Ticaret Sicil işlemleri ile ilgili Sözleşmede bir ifade varmıdır. Ticaret sicil işlemleri ek ücrete tabidir. Meslek mensubu arkadaşımız İsterse bu işleri yapmayabilir.

Bu işleri bence meslek mensubu arkadaşımızla uzlaşarak çözmeye çalışın. Bir çok meslek mensubu arkadaşımız sağ duyuludur.

Umarım elemanların girişleri yapılır ve umarım sorunu uzlaşarak çözersiniz.
 
Ynt: Smmm' nin hatalı davranışları hk.

Üstadım ssk şifreleri kendisinde ve işçi girişleri yapmadığı gibi şifreleride vermiyor?
 
Ynt: Smmm' nin hatalı davranışları hk.

Muhasebecinin yaptığı doğru değil hiçbir şekilde savunamam..
ancak (1-2 ay herkes birbirini idare eder ama) 10 aydır da ücret ödenmemesinin de haklı bir tarafı yok malesef, eminimki muhasebe ücreti de öyle çok yüksek bir tutar değildir.Muhasebecisine durumunu izah eder o da kabul ederse ancak o zaman bir müddet ücret alınmadan hizmet verilir.Ancak tek taraflı olarak sen işimi yap ama ben senin paranı sonra ödeyeyim yaklaşımı doğru gelmiyor bana..Nedense bir çok firma söz konusu muhasebe ücretiyse eğer elini cebine atmak da direniyor..ödesin borcunu sonra kendisini bir müddet para vermeden idare edecek bir smmm bulursa ona yaptırsın işlerini..
 
Ynt: Smmm' nin hatalı davranışları hk.

Meslek mensubunun yaklaşımı her ne kadar doğru değilse, mükellefin yaklaşımı da bir o kadar yanlış.. O kadar süre işinizi görmüş insana vefa borcu olur herşeyden önce insan..

Diğer taraftan buraya yazan sayın arkadaşım, o defteri alma bigi bir beklentiniz var sanıyorum.. O defterden size de hayır gelmez..

İyi çalışmalar..
 
Ynt: Smmm' nin hatalı davranışları hk.

Ertann ' Alıntı:
Üstadım ssk şifreleri kendisinde ve işçi girişleri yapmadığı gibi şifreleride vermiyor?
İşveren SGK'ya başvurarak eski şifrelerinin iptal ettirip yeni şifre alabilir veya mevcut şifreleri öğrenebilir.
 
Ynt: Smmm' nin hatalı davranışları hk.

Öncelikle SMMM arkadaşın sadece işçilerin SGK girişini yapmamış olma davranışını tasvip etmiyorum onu belirteyim. Diğer işlemler için birşey söyleyemem ama işçi sigorta girişlerini yapmaması ilk etapta işçiyi zor durumda bırakacaktır diye düşünüyorum. Ama sonuçta bizlerde meslek mensubu olarak verdiğimiz hizmetin karşılığını almamız gerekiyor. Genelde işletmeler tarafından muhasebe hizmet bedeli ödemeleri 2. plana itilmektedir. Ama bu durum bir avukata gidildiğinde yada bir doktor muayenehanesine gidildiği zaman bu şeklide olmamaktadır.
Her işletme dönem dönem sıkıntılar yaşayabilir. Bu durumda elbet işletmeler meslek mensubu arkadaşlarımız tarafından idare edilmektedir. Ama 10 ay neredeyse 1 yıl çok uzun bir süredir. Bu nedenle bence meslek mensubu arkadaşın borcunun ödenmesi ve iş ilişkisinin karşılıklı olarak bitirilmesinin iyi olacağını düşünüyorum. Ve çevremde gördüğüm örneklere dayanarak söylüyorum ki bir önceki muhasebecisinin ödemesini yapmayan işletmeler daha sonra anlaştığı muhasebecisinin de hizmet bedelini ödememekte ve bu durum bu şeklide kısır döngü olarak devam etmektedir.
 
Ynt: Smmm' nin hatalı davranışları hk.

arkadaş sen 10 ay para ödeme sonra işe yeni işçiler al, işçinin parasını nasıl ödeyecek bu vatandaş.. tamam muhasebecinin yaptığıda gıcıklık ama demekki müşterinin parasının olduğuna inanıyor.. muhasebecininde elemanı var kirası var babasının hayrına yapmıyor..
 
Üst