SMMM Ruhsat Alma İşlemleri

Ynt: SMMM Ruhsat Alma İşlemleri

sonuçlar postayla mı geliyor arkadaşlar benim hala ulaşmadı nereyi aramam gerekir postadan kaynaklanan bir sorun mu acaba

banada hala sınav sonucum gelmedi, birde hemen başvurmam gerekiyor mu? odayı aradım evrakları ne zaman hazırlarsanız o zaman başvurun ,süresi yok dedi. yani odaya hemen kayıt olmasam ve ruhsat başvurusunu yapmasam sorun olur mu? şu anda büro açmıcam çünkü.

MATADOR ' Alıntı:
ya nasip ' Alıntı:
türmob un benden istediği 2460 tlnin yanında ayrıca yalova odasıda 1200 tl istiyor toplamda 3660 tlyi buluyor

ya nasip nasıl oluyor bu iş. bu kadar para istiyorlar.
birlik ücreti sabit olmalı adamı hasta ederler bunlar.

bu kadar para verilirmi işyeri açsak eyvallah. kazansak verelim.

birlikle konuyu görüştüm. beni kanunun 6. maddesinde değerlendirdiklerinden tutarı böyle çıkartmışlar daha net bir cevap alabilmem için tesmere yönlendirdiler, tesmerle görüştüğümde de imza yetkili olarak staj yapanların ruhsat bedeli daha yüksek oluyor cevabını verdiler. Bende buna da Eyvallah diyorum.

arzuty ' Alıntı:
banada hala sınav sonucum gelmedi, birde hemen başvurmam gerekiyor mu? odayı aradım evrakları ne zaman hazırlarsanız o zaman başvurun ,süresi yok dedi. yani odaya hemen kayıt olmasam ve ruhsat başvurusunu yapmasam sorun olur mu? şu anda büro açmıcam çünkü.

dün konu hakkında birlikle görüştüm. hemen başvurmanıza gerek yok ruhsat hakkınız saklı kalmakla beraber daha sonra ruhsatı almak için başvuru yaptığınızda o günün fiyatlarıyla ruhsatı vereceklerini söylediler.

arkadaşlar ruhsat almayınca ymm olmak için 10 yıllık süre işler mi acaba.
bizde smmm liğin hakını vermeden ymm liği düşündük ama olsun bazı şeyler bir yandan işlesin gerçi ben her şartta alacağım ruhsatı.

Ruhsat almak istemeyenler için böyle bir dezavantaj var mı diye merak ettim.

teşekkür ederim arkadaşlar, verdiğiniz bilgiler için. Ben istanbul odasına bağlıyım. odaya mail atmıştım , aradılar telefonla...çok ilgileniyolar nedense :) ymm lik hakkınızın bir an önce başlaması için vede daha sonra zamlı ruhsat parasını ödememek için bir an önce kayıt olsanız iyi olur dediler...

Bu konuda hala bir netice yok mu arkadaşlar? şimdi ruhsatı aldık diyelim.Ssklı olarak bir yerde çalışıyoruz.Ancak bağımlı olarak değil.Diyelim ki satın alma bölümünde çalışıyoruz.Sadece ruhsatı alıp,ssklı çalışmak YMM lik için geçerli mi ? yoksa illa ruhsatı kullanacak mıyız?

Meslek hukukundan geçen sayın meslek mensupları ve adayları acaba gerçekten yeterlimiydik? hiç düşündünüz mü.

begggum ' Alıntı:
Meslek hukukundan geçen sayın meslek mensupları ve adayları acaba gerçekten yeterlimiydik? hiç düşündünüz mü.

Sayın beggum; Kanunda YMM lik için gereken şartları okuduk tabiki.Bir önceki sayfada odanın vermiş olduğu cevap üzerine kafamız karıştı.Meslek hukukunda kanunların işlevliğinide ben size soruyorum.Türmob başkanının siyasi başkanlığı gibi.Neyse bu konu uzar gider.Kapatıyorum kendi adıma :)

sınav sonuç belgem dün geldi arkadaşlar , 15 gün içinde aşağıda yazılı hesaplara gereken ödemeleri yapınız yazıyor.bu sürenin bizim için bi bağlayıcılığı var mıdır.daha önce de bu tarz sorular soruldu ancak yinede bi sorma ihtiyacı hissettim... :)

Arkadaşlar daha öncede sormuştum kusura bakmayın sınav sonucu türmobtan posta ile mi geliyor bide odadan mı evrak geliyor ben istanbul odasına bağlıyım ama bana ne odadan ne türmobtan hiçbir evrak gelmedi daha önce kargo ile gönderiyorlardı

İSMMMO dan gönderilen ''Bağımlı çalışan Meslek Mensuplarının Pusulası!! adındaki yayının
43. sayfa 9. madde de:

'' Ticari işletmelerde bağımlı çalışanlardan; işe giriş bildirgesi, sigortalı hizmet dökümü (SGK onaylı) genel imza sirküleri ve şirketin ticaret sicil gazetesi'' almanın yeterli olduğu mali işlere ait bir işte çalışmanın şart olarak aranmadığı ve bunun referansı olarakta www.tesmer.org.tr gösterilmektedir.

İSMMMO tarafından aidatımı %50 oranında yatırmamdan dolayı ıl başında arandım ve yukarıda bulunan maddeye istinaden aidatımı tam olarak yatırmam durumunda YMM süremin başlayacağı yönünde telkinde bulunmuşlardır. Özetle sizin belirttiğiniz gibi MALİ İŞLER HARİCİNDE ÇALIŞMANIZ YMM SÜRENİZİN BAŞLAMASINA MANİ DEĞİLDİR.

Saygılarımla;

Bişey duydum ben arkadaşlar. Bazı odalar belge almaya hak kazanmış ama çalışmayan kişilerden oda kayıt ücreti ve aidatların yarısını alıyormuş. Doğruluğu hakkında bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim.

merhaba arkadaşlar smmm belgesi için gerekli evrakların listesine ihtiyacım var yardımcı olabilir misiniz acaba :))

Ankara odasının ruhsat töreni ne zaman bilgisi olan meslektaşlarım yasarsa çok sevinirim.

yeterlilik ' Alıntı:
Bu konuda hala bir netice yok mu arkadaşlar? şimdi ruhsatı aldık diyelim.Ssklı olarak bir yerde çalışıyoruz.Ancak bağımlı olarak değil.Diyelim ki satın alma bölümünde çalışıyoruz.Sadece ruhsatı alıp,ssklı çalışmak YMM lik için geçerli mi ? yoksa illa ruhsatı kullanacak mıyız?

Sayın Yeterlilik, TÜRMOB tarafından yayımlanan 21.08.2008 tarih ve 2008/007520 sayılı genelge ile meslek camiasında 3568 sayılı yasada yapılan değişikliklerle ilgili olarak oluşan tereddütler giderilmeye çalışılmış olup, "YMM Olabilmenin Özel Şartları" başlığı altında yapılan açıklamalardan; SMMM' in 10 yıllık süre için "bir işyerine bağlı olarak" çalıştıkları süreler şeklinde açıklamalarda bulunulmuştur.

Genelgede yapıla açıklamalardan her nekadar SMMM ruhsatlı olarak bağımlı olarak çalışmanın yeterli olacağı manası çaıksa da, 3568 sayılı yasanın 9. maddesinde "a) En az 10 yıl serbest muhasebeci mali müşavirlik yapmış olmak" olarak düzenlendiği gözden kaçırılmamalıdır.

Daha açık söylemek gerekirse yasa maddesinde mali müşavirlik yapmış olmaktan bahsedilmektedir. Zira, müşavirliği bağımlı olarak da özel bir şirkette ifa edebilirsiniz. Ancak, bunun dışında işletmenin muhtelif departmanlarda yapacağınız çalışmalar istenen süreden sayılmayacağı görüşündeyim. Burada esas olan kanun koyucunun maddenin arkasındaki amacıdır yani meslekte yeterli düzeyde bilgi ve deneyimin kazanılmasını hedeflemektedir.

Ayrıca konuya ilişkin olarak Bumin Doğrusöz' ün yazsı mevcuttur. Buna göre; Ancak bu gruptakiler için, bir işyerine bağlı olarak çalışma yeterli olmakla birlikte, çalıştıkları işyerlerinde yaptıkları işlerin SMMM mesleğinin konusu ile bağdaşırlığını kanıtlama, bu konuda işyerinden bir yazı ve taahhütname ibrazı yükümlülüğü getirilebilir. şeklinde açıklamaları söz konusudur.

Umarım açıklamalarım tatmin edici olmuştur. İyi çalışmalar diliyorum.

merdiven ' Alıntı:
Bişey duydum ben arkadaşlar. Bazı odalar belge almaya hak kazanmış ama çalışmayan kişilerden oda kayıt ücreti ve aidatların yarısını alıyormuş. Doğruluğu hakkında bildiklerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Evet çalışmıyorsan yarısı alınıyor

Ruhsatlarını almış ve alacak olanları tebrik ediyor, başarılar diliyorum. Darısı başımıza...

herkese kolay gelsin,
arkadaşlar, istanbul odasının ruhsat için istediği evraklar ve ücreti nelerdir.