SMMM Stopaj Kesintisi

kariyerim3568

Katkı Sunan Üye
Değerli arkadaşlar bir bilgi aldım ama doğruluğu konusunda emin değilim, yardımlarınızı bekliyom.

Şirketimizin genel muhasebesi ve hertür işlemler şirketin bünyesinde işlem görüyor. Kendisine ait bürosu olan mali müşavirimiz ise sadece ve sadece beyanname onaylamaktadır. Bu dışında hiç bir işlem yapmamaktadır. Bu durum mali müşavirin keseceği makbuzunda stopajsız sadece % 18 KDV kesebilirmiş.
Bu işlemin doğrumudur.

Ynt: SMMM Stopaj Kesintisi

Merhaba ;

İlk defa duydum.Stopajsız olamayacağını düşünüyorum.

Ama meslekdaş söyledi deyince insan duraklıyor.

sayısal loto bayileri

mrb. sayısal loto bayilerinde bildiğim kadarı ile k.d.v. mükellefiyeti yok peki kuponlar üzerindeki şans oyunları vergisinin mükellefi kim kim beyan ediyor ve ödüyor bizim muhtasar g.geciçi vergi gelir vergisinden başka mükellefiyet tesis ettirmemiz gereken bi şey varmı milli piyango idaresine biz komisyon faturası kesiyormuyuz. varsa bu kaonuyla ilgili başka şeyler acil öğrenmem gerekiyor arkadaşlar lütfen yardımcı olurmusunuz

Sayın rec55 ;

Öncelikle aramıza hoş geldiniz. Ama bu başlığın yeri burası değil.

Arama'ya şans oyunları yazın bakın neler gelecek ? Eğer tatmin olamazsanız yine yazarsınız .

tşk ederim yazdım ve bikaç şeyde takıldım.yani sayısal loto bayii ŞANS OYUNları vergisi ödermi yoksa milli piyango idaresi mi öder komisyon faturası kesermi milli piyango idaresine veya uygulama ne yönde bizim geçici vergi yaparken üzerinden kesilen vergilerde gelir vergisi kesintisi varsa düşmemiz gerekir mi?

serbest meslek makbuzu bir vergi mükellefine kesiliyorsa stopaj uygulamak zorunda.

Evet bir meslektaş söyledi. Stopajsız makbuz kesilir diye.ve bende hiç duymadım ama dediğm gibi tek şart sadece Beyanname verecek ve şirketle ilgi hiç bir belge bürosunda olmayacakmış.
Zaten şirket ile ilgi genel kurlu, şube açılış ve kapanış her türlü işlemleri şirketimiz bünyesinde yapıyorum. Sadece Beyanname dönemlerinde mizan hazırlıyom. Mali müşavir mizana bakıp beyannameyi onaylıyor.

kariyerim3568 ' Alıntı:
Evet bir meslektaş söyledi. Stopajsız makbuz kesilir diye.ve bende hiç duymadım ama dediğm gibi tek şart sadece Beyanname verecek ve şirketle ilgi hiç bir belge bürosunda olmayacakmış.
....
İlginç. 193 ün 94.nolu maddesinde böyle bir şeye rastlamadım ama vardır bir bildiği. Yasal dayanağını öğrenip bizlerle paylaşırsanız sevinirim.

kariyerim3568 ' Alıntı:
Zaten şirket ile ilgi genel kurlu, şube açılış ve kapanış her türlü işlemleri şirketimiz bünyesinde yapıyorum. Sadece Beyanname dönemlerinde mizan hazırlıyom. Mali müşavir mizana bakıp beyannameyi onaylıyor.

Merhaba ;

Sn. kariyerim3568 ; Şahsen ben büyük bir merakla geçerli sebebi bekliyorum.

Biz meslek mensuplarına yakışanın bir konuyu savunuyorsak bunu belgelere dayandırmamız gerektiğini savunanlardanım.

muhasebe ' Alıntı:
.....
Biz meslek mensuplarına yakışanın bir konuyu savunuyorsak bunu belgelere dayandırmamız gerektiğini savunanlardanım.
+1

Merhaba ;

Sn YAVUZ ; soruda hizmet alanın vergi mükellefi olduğu kesin ama hizmet veren meslekdaşın konumu net değil.

İddia edilen konu ;
....ama dediğm gibi tek şart sadece Beyanname verecek ve şirketle ilgi hiç bir belge bürosunda olmayacakmış.

cuma gününden beri bakıyorum bunla ilgili birşey bulamadım, benimde böyle mükellelerim var,arkadaşım müşavirinize söyleyebilirmisiniz neye göre, hangi kanuna göre kesmemiş stopajı, bizi bilgilendirebilirmisiniz

Ben daha önce bu konuyla ilgili hiç birşey duymadım.Şöyle olabilir ama Mali Müşavirin makbuz kestiği kişi vergi mükellefi olmayabilir.Doğal olarak vergi mükellefi olmayan kişi stopaj ödeyemeyeceğine göre sadece makbuzun kdv'sini öder.

arkadaşlar beyannameyi onaylayıp malimüşavir kısmına kendi adını yazmıyormu bu arkadaş ve karşı tarafta bir işletme stopaj uygulanmaması mümkün değil ama o söyleyen meslektaşımızın bizim bilmediğimiz başka bildiğimi var bizlerle paylaşırsa seviniriz

kariyerim3568 ' Alıntı:
Değerli arkadaşlar bir bilgi aldım ama doğruluğu konusunda emin değilim, yardımlarınızı bekliyom.

Şirketimizin genel muhasebesi ve hertür işlemler şirketin bünyesinde işlem görüyor. Kendisine ait bürosu olan mali müşavirimiz ise sadece ve sadece beyanname onaylamaktadır. Bu dışında hiç bir işlem yapmamaktadır. Bu durum mali müşavirin keseceği makbuzunda stopajsız sadece % 18 KDV kesebilirmiş.
Bu işlemin doğrumudur.

Sayın meslekdaşlarım,
Öncelikle hepinize iyi çalışmalar diler ve yaklaşan kurban bayramı münasebetiyle hepinizin bayramını kutlarım.

Sanırım konuyu doğru yorumlayabilmek için konunun kaynağına vergi kanunları açısından yaklaşmak gerekir.
Stopaj vergi kesintisi Gelir Vergisi kanununun 94. maddesine göre yapılan bir uygulamadır.Dolayısı ile 94. maddede açık bir şekilde ifade edilen uygulama ancak ve ancak başka bir madde hükmü ile değişebilir.Anımsadığım kadarıylada böyle bir iptal ya da istisna içeren madde yok.
Sizin yazdığınız bu örnek için söylemek gerekirse ;şirketinizin vergi mükellefiyeti devam ettiği sürece istihkak sahiplerinin (Yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemelerden) gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecbursunuz.

Hizmeti alan şirket ile serbest meslek hizmetini verenin vergi mükellefiyeti aktif olarak devam ediyorsa sanırım başka bir yorumada gerek yoktur.
Tekrar iyi çalışmalar.

Sayın meslektaşlar Gelir vergisi kanunun 65. maddesinin 1. fıkrası ile 94. maddesinin
2. maddesi gayet açık. Bu konu için daha fazla kafa yormaya gerek yok sanırım.

Değerli Büyüklerim

Sanırım sadece, mali müşavir limited şirket kurduysa bu şekilde kesebilir değil mi ?

Saygılarımla

Evren1981 ' Alıntı:
Değerli Büyüklerim

Sanırım sadece, mali müşavir limited şirket kurduysa bu şekilde kesebilir değil mi ?

Saygılarımla

Sevgili meslekdaşlar,
Gerek bu olayda ve gerekse ileride karşılaşacağınız durumlarda öncelikle işleme/olaya esas kanun hükmüne bakmanızı tavsiye ederim.

Gelir vergisi kanununun 94. maddesi Mal ve Hizmet satın alanların yapacakları ödemeler sırasında kimlerden stopaj
kesintisi yapacaklarını ve bunun oranlarının ne olduğunu düzenleyen bir maddedir.
Olayın çözümü için;
Birinci olarak mal ve hizmeti satın alan yani ödemeyi yapacak olan kişi,kurum ve tüzel kişilik stopaj kesmeye yetkili ve mecbur mudur?
Kanun maddesinde "Kamu idare ve müesseseleri, iktisadî kamu müesseseleri, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, zirai kazançlarını bilanço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar." denmektedir.

İkinci olarak da satın alınan mal ve hizmeti verenin mükellefiyet yükümlülükleri ile satın alınan mal ve hizmetin türü için bir kesinti (stopaj) yapılacak mıdır ve bu kesinti için belirlenmiş kesinti oranı var mıdır?

Farklı bir örnekle açıklayalım,

Apartman yöneticiliği defter tuturmak üzere bir bir muhasebeci ile sözleşme yapmış ya da bu apartman yöneticiliği aidat borcunu ödemeyen kat maliki için takip davası açmış ,bu dava için için bir avukata vekalet vermiş ise,meslek mensubunun düzenleyeceği makbuzda stopaj kesintisi olmayacaktır.
ÇÜNKÜ Apartman yöneticiliği GVK 94. maddesinde sayılanlardan olmadığı için serbest meslek erbabına ödeyecekleri ücretler üzerinden vergi kesme yetkisine sahip değildir.
İyi çalışmalar.