fonradar

Smmm Ticari Faaliyet

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ceyo907
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar kanunda yasaklar kısmında ticari faaliyette bulunamazlar diyor ama ruhsatı aldım büro tescilim yok çalışanlar listesinde de adım yok yine de ticaret yapabilir miyim?
Şimdiden teşekkürler

Merhabalar kanunda yasaklar kısmında ticari faaliyette bulunamazlar diyor ama ruhsatı aldım büro tescilim yok çalışanlar listesinde de adım yok yine de ticaret yapabilir miyim?
Şimdiden teşekkürler
Sayin Ceyo

Ticari Faaliyette Bulunma Yasağı (Madde 43)

SMMM ve YMM’ler, Türk Ticaret Kanunu’na göre tacir veya esnaf sayılmalarına neden olacak herhangi bir ticari faaliyette bulunamazlar.

-Yasaklanan faaliyetler:
-Ticari mümessillik, ticari vekillik ve acentelik yapamazlar.
-Adi ve kollektif şirketlerde ortak olamazlar.
-Komandit şirketlerde komandite ortak olamazlar.
-Limited ve anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi veya başkanı olarak görev alamazlar.

Bu düzenlemenin temel amacı, meslek mensuplarının bağımsızlığını ve tarafsızlığını korumaktır. Ticari faaliyet içinde bulunan bir mali müşavir, danışmanlık verdiği işletmelerle çıkar çatışmasına girebilir. Bu nedenle, meslek mensuplarına ticaret yapma yasağı getirilmiştir.

2. Hizmet Akdi ile Çalışamama Kısıtlaması (Madde 44)

SMMM ve YMM’ler, gerçek veya tüzel kişilere tabi olarak, bir işyerine bağlı şekilde hizmet akdi ile çalışamazlar.

-Ne anlama gelir?
-Bir şirkette sigortalı çalışan olarak görev alamazlar.
-İşveren-çalışan ilişkisi kapsamında maaşlı personel olarak çalışamazlar.
Ancak, serbest meslek erbabı olarak bağımsız çalışabilirler ve müşterilerine hizmet verebilirler.

Mesleki Bağımsızlığın Önemi

SMMM ve YMM’lerin ticari faaliyet yasağı ve çalışma kısıtlamaları, meslek etiğini ve bağımsızlığını koruma amacı taşır. Mali müşavirlerin sadece kendi uzmanlık alanlarında faaliyet göstermeleri, objektif ve güvenilir hizmet sunmalarını sağlar.

-SMMM veya YMM olarak çalışıyorsanız, ticari faaliyet yasağı ve hizmet akdi kısıtlamalarına uymanız gerektiğini unutmayın!

Cevabınız için teşekkür ederim. Smmm olarak çalışmıyorum, o yüzden kafamda soru işareti vardı.Oda kaydını sildirmek gerekiyor bu durumda anladığım kadarıyla

Meslekte Ticaret yasağı mesleğe yararlı mı yoksa mesleğe zarar mı veriyor ?
Sadece bu işi yapacak sin dediğimiz
zaman o işi bulamıyoruz?
İşsizlik Makro iktisadi bir sorun sadece hayat boyunca bir alanda çalışmak iktisat bilimine biraz ters düşüyor