Sonra Ulaşan Faturalar B Formlarına Nasıl Yansıyacak?

Ynt: Sonra Ulaşan Faturalar B Formlarına Nasıl Yansıyacak?

BA-BS Formları Aylık olarak verildiğinden değilmiki tüm bu sıkıntılar. önceden yıllık olduğu için yıl içersinde hangi aya gelmiş pek önemi yoktu.. ve geç gelen faturaları da bize ulaştğı ayın kdv beyn. ekleyip beyan etmekte idik. zaten yıl geçmişse o faturaları işleme koyma yada kdv indirme gibi bir durum sözkonusu değildi. Madem yıl atlamamak kaydı ile gelen aya işleyebiliyoruz.. BA - BS formlarında da kayıtlarımıza aldığımız ayda gösteremezmiyiz. sırf tutsun diye ilgili ayda BA formlarında gösterirsek bu sefer kayıtlarımız ile ters düşmezmiyiz.. diğer arkdş. bende katılıyorum. sırf geç fatura geldi diye hangimiz kdv düzeltme beyn. veriyoruz.. yazmak kolay ama bir de uygulamalar var.. İdarenin burda açık olarak ne istediğini, neye göre hareket etmemizi yazmadığından her arkadaş kendi yorumladığı şekilde beyan yapıyor.. Pek sağlıklı sonuçlar alınacağından şüphem var. istenen bilgiler yoruma açık olmadan net olmalı bence.. Kolay gelsin.

açık olsa zaten insanlar hiç uğraşmaz kdv ile ilgisi olmayan öiv ötv trt payı vs bi çok şeyi ba bs de devlet istiyor saçma sapan işler kdv beyn. gösterilen matrahdan zaten az çok ulaşabilir bide insanları ba bs ile yoruyor. bence devletimiz ne istediğini kendide bilmiyor. mükellefin ceza yemesi için çeşitli uygulamalarla muhasebecilerin yanlış yapmasını umuyor.

Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum. Sayın figonun ifadelerini hiç beğenmedim. Galiba kendisi Türkiye de yaşamıyor. Kardeşim mükellefin başında mı bekliyeceksin ne alış veriş yapmış diye. Mükellef faturayı ne zaman muhasebecisine getirirse muhasebecinin o zaman haberi olur.
Gelelim konuya, kanaatimce diyorum çünkü tebliğde açık bir ifade bulamadım. KDV kanunu 29.madde 3.fıkra "İndirim hakkı vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilir." diyor. VUK 219/a bendinde ise kayıt zamanı maksimum 10 gün olarak belirtilmiştir. Benim düşüncem beyanların her zaman kayıtlarla uyuşmasıdır. Bu nedenle fatura hangi aya işlenmişse o ayın BA formunda gösterilmelidir. Karşı firma ile meydana gelen dengesizlikte o ayda giderilmiş olur. Maliye izahat isterse hal böyledir. Bu durumda firmanın sadece 10 günlük kayıt süresini geçirdiği için bir usuülsüzlük cezası ile muhatap kalacaktır diye düşünüyorum. iyi çalışmalar

sayın metintacer;

benim cevabım sizin sorunuza değildi yanlış bir anlaşılma oldu. konuyu başlatan sn. twolf... onun sorusuna istinaden yazdım. siz neden bu kadar alındınız ki? ayrıca yazmış yazmak isterken azmış yazmışım bunun harf kaybı olduğunu anlamış olmanız gerekirdi başka yönlere çekmek pek hoş olmamış...