Soru.Satış iskontolarının yevmiye maddesindeki önemi nedir?

Tahsin Kurt

Fenomen Üye
Platin Üye
Üyelik
5 Nis 2007
Mesajlar
9,720
Konum
İstanbul
Selam arkadaşlar.
Bazı firmalarım düzenlemiş olduğu faturalarda iskonto indirimi yaparak geri kalan tutar üzerinden matrah ve kdv hesaplama göstermektedir.Bu faturaların kayıtlara işlenmesinde iskontolarda 611 hesabında gösterilmeli midir? Yoksa sadece iskonto düşülmüş haliyle 600+391=120/100 şeklinde kayıt yapılsa yeterli midir? Tekdüzende İskonto hesabı açılmışsa ve faturada da gösterilmişse sizde kayıtlarınızda göstereceksiniz diyebilirsiniz.Fakat aylık kdv matrahı hesaplamasında 600-611=kdv matrahı hesabı hatalı matrah bulmaya veya hata yapmaya müsait bir işlem olabilir.Özetle faturada iskonto görünmesine rağmen yevmiye kayıtlarında iskontoya yer verilmemesi ne gibi bir sakınca yaratabilir? Tşk.ederim,saygılar.
 
Ynt: Soru.Satış iskontolarının yevmiye maddesindeki önemi nedir?

Merhaba,

Gerek MSUGT, gerekse TMS de fatura üzerinde yapılan saır ve fatura altı iskontalar kayıtlara intikal ettrilmez. Net değer üzerinden kayıt edilmelidir.

Satış sonrasında meydana gelen indirimler 611 hesabın konusudur.

Saygılarımla,
 
Ynt: Soru.Satış iskontolarının yevmiye maddesindeki önemi nedir?

O halde düzenlenen faturalardaki iskontoyu görmeden düşülmüş haliyle kayıtlara alınması doğru bir uygulama oluyor.Yorumlarınız için tşk.ederim.Saygılar
 
Üst