Sözleşme Bedelinin Banka Kanalı Ile Tahsil Edilmesi Hk.

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
4.1.2. Kısım Kısım Yapılan Tahsilat ve ÖdemelerTahsilat ve ödemeye konu işlem tutarının tevsik zorunluluğu kapsamında bu Tebliğin (4.1.) bölümünde belirlenen haddi aşması halinde, bedelin farklı tarihlerde kısım kısım ödenmesinde işlemin toplam tutarı dikkate alınacak ve her bir tahsilat ve ödeme, tevsik zorunluluğu kapsamında aracı finansal kurumlar kanalıyla gerçekleştirilecektir.
Örnek: Serbest meslek erbabı (C), (D) A.Ş.’ye bir yıl süreyle vereceği hizmet karşılığında 12.000 TL alacaktır. Aralarındaki anlaşma gereği (D) A.Ş., hizmet bedelini 1.000 TL’lik taksitler halinde ödeyecektir. Bu durumda serbest meslek makbuzunun, taksitlerin ödendiği tarihlerde 1.000 TL üzerinden düzenlenmesi tevsik zorunluluğunu ortadan kaldırmayacak, sözleşmenin toplam tutarı belirlenen haddi aştığından kısım kısım yapılan her bir tahsilat ve ödeme de aracı finansal kurumlar kanalıyla tevsik edilecektir.
Söz konusu tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda serbest meslek erbabı (C) ile (D) A.Ş.’ye ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.

459 SIRA NO'LU VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ'n de yukarıdaki gibi bir örnek geçiyor, biz bu durumda aylık aylık muhasebe ücretlerini veya makbuzları değil de sözleşmeyi baz almamız isteniyor.

Tüm tahsilatlarımızı banka kanalı ile almak gerekiyor yani?
 
Aynen ZİNDAN bey doğru anlamışsınız. Eğer sözleşme bedeli toplam tutari 7000tl'yi aşarsa taksit taksit yada toplu olarak farketmeksizin bankaya yatmak zorunda.
 
Bu durum sadece bizim için değil tüm mükellefler için geçerli. Örn; belli bir iskontodan yararlanmak için yıllık alım/satım sözleşmesi yapıldı ise ve anlaşma toplamı 7.000 ve üzeri ise ft kaç TL olursa olsun tamamı banka üzerinden geçmek zorunda.
 
Maliye o kadar çok kural koymuş ki bunları kontrol etmek için bile her firmanın bir eleman tutması gerekir. Kaldı ki hepsini kontrol etmek bile imkansız, Maliye ceza yazmak istedikten sonra illaki bir yerlerden tonlarca ceza yazabilir. :confused::cool:
 
Beyanlara yapılan ekler çıkarılan bu gibi uygulamalar bana maliyenin inceleme yapmaktansa bu gibi hatalara ceza kesmek eyiliminde olduğu intibaı uyandırmaya başladı. :alkış:
 

Benzer konular

Üst