Sözleşme Damga Vergisi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan islm
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

islm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
4 Nis 2013
Mesajlar
545
Konum
Kocaeli
Kolay gelsin,
Şirketimiz 12 aylık hizmet satış sözleşmesi imzaladı.Bu sözleşmede birinci 6 ay (1.473,57) ve ikinci 6 ay(1.526,55) fiyatları var. burda damga vergisi hesaplarken ikinci altı ay fiyatı baz alıp şu şekilde mi hesaplıycaz.
1.526,55*12=189.318,60 tl sonra bunu %0,948 ile çarpınca 1.736,60 tl çıkacak ve bunu 2 taksitte mi ödiycez. 868,30 tl bu hesaplama doğru mudur? Bunun muhasebe kaydı nasıl olacak?
 
Selamlar
kdv ne durumdadır..dahil mi hariç mi?
Ayrıca hesaplamanız zaten yanlış..1500 ü 12 ile çarpıp nasıl 189000 buldunuz...
Belirttiğiniz rakamların kdv dahil doluğunu kabul edersek (yani brüt),

1.473,57 x 6 = 8.841,42
1.526,55 x 6 = 9.159,30
Toplam = 18.000,72
Damga vergisi: binde 9,48
18.000,72 x 0,948 = 170,65
Sözleşme 2 nüsha düzenlenmişse 2 ile çarpın... 341,30 lira damga vergisi tek seferde ödenecektir.

Muhasebe kaydı:
770 vergi resim harçlar
100/102

şeklinde olacaktır..
Saygılar
 
:) yazarken araya 9 rakamı girmiş.18.318.60 olacaktı. Kdv dahil fiyattır. Muhasebecimiz damga vergi rakamını 868,30 bul muş? sözleşme iki nüsha her bir rakamı 6 ile çarpma sebebiniz 12 ayı bulmak için mi.Yani tek rakam olsa 12 ile mi çarpacaktık.?
 
Muhasebecinizin ne yaptığını bilmiyorum..
Sözleşme 12 aylık ise 12 aylığı bulmak için her dönemi ayrı hesaplıyoruz..Evet,tek rakam olsa, brüt üzerinden 12 aylık tutarı hesaplanacaktı...
 
Sayın aygunh34,

Sayın twolf'un hesapladığı şekilde uygulayacaksınız. Yıllık damga vergisi oranını bulmak için hesaplanmıştır.Tek rakam olsaydı evet 12 ay'a ait kesirlere göre hesaplanacaktı.

Yalnız benim merak ettiğim bir konu var muhasebecimiz derken şirkette çalışan meslek mensubu olmayan muhasebe kayıtlarını tutan kişimi yoksa SMMM'mi
Konuyu neden muhasebeciniz ile paylaşmadan direk buradan sordunuz merak ettim ?
Muhasebeciniz 868,30 TL nasıl bulmuş bilemeyiz belgeleri göremediğimiz için belki arada başka bir şey var ise bilmediğimiz için bir yorum yapamıyorum.

İyi Günler.
 
Muhasebecinin bildirmiş olduğu rakamı,sonuç üzerinden giderek hesaplama şeklinin nasıl olduğunu görebilmek için yazdım.nitekim bulunan rakamla muhasebecinin rakamı uyuşmadı o yüzden çıkan sonucu ikinci cevabımda yazdım.Belkide sözleşmeden kaynaklanan bir durumdan dolayı rakamlar tutmamıştır.Amacım bu gibi teknik bilgilerin nasıl ve ne şekilde doğru hesaplandığını görebilmek.
 
Sayın aygunh34,

Biz hesaplamaların ne şekilde olacağını belirttik yalnız size belirtilen rakam farklı olduğu ve sözleşmeyi bilemediğimiz için hesaplama ne şekilde yapılmış ise buna bir yorum yapamıyorum.

Ek not: Sayın twolf'un brüt rakam üzerinden 12 aylık tutarın hesaplanmasını kira sözleşmelerine örnek verebiliriz bu durumda gelir tevkifatı (stopaj) ortaya çıkacaktır.



İyi Günler.
 
Selamlar
Hesaplama şablonu kaba hatlarıyla belirttiğim şekildedir sayın aygunh34
Dikkate alacağınız kriterler,
- Sözleşmenin süresi (2 yıllık yapılmış olsaydı 24 ile çarpacaktınız)
- Vergiye esas teşkil eden bedel (kdv içerenlerde kdv dahil, tevkifat içerenlerde tevkifat dahil)

Saygılar
 
tamam aradım öğrendim:) sözleşme 5 kişiymiş doğal olarak çarpınca bu rakamlar çıkıyor. Hepinize teşekkür ederim yorumlarınız için...
 
teşekkür yerine forum yönetiminin eklediği 'beğen' seçeğenini seçebilirsiniz.

İyi Günler.
 
Bu konu ile ilgili son sözüm her zaman bağlı bulunduğunuz meslek mensuplarınıza 'GÜVENMEK' gerektiği bir kez daha ispatlanmış oldu.

İyi Günler.
 
5 nüsha değil.1 nüsha 5 personel olduğu için 5 le çarpılıyor muş.
 
Bence de konu son derece karışmış. Önce şu KDV meselesini bir açıklayalım. Damga Vergisi matrahı KDV hariç tutar üzerinden hesaplanır.

30 Nolu DV Genel Tebliği;

"Sürekli hale gelen yargı kararları uyarınca, bundan böyle nispi damga vergisine tabi kağıtların muhtevasında, katma değer vergisi yönünden herhangi bir düzenleme olup olmadığına bakılmaksızın,
1. Damga vergisinin katma değer vergisi hariç olmak üzere sadece işin bedeli üzerinden hesaplanması,"
 
Üstad cevabınızın üzerine bir soru sormak istiyorum müsaadenizle. Geçen sene düzenlenmiş bir proje çizim sözleşmesinin damga vergisi ödenmemiş. Firmalar kendi aralarındaki sözleşmeyi karşılıklı anlaşarak feshetmek üzereler. Yalnız sözleşmedeki bedelin belirli bir kısmı icra edilmiş durumda ve işin kalan kısmı tamamlanmayacak. Bu durumda bir ek sözleşme düzenleyerek sözleşmenin bedelinin düşürüldüğünü belirtip damga vergisini eksik ödeyebilir miyiz? Araştırmalarımda bu şekilde bir durumla karşılaşmadığım ve ilginç bir durum olduğu için paylaşmak istedim. Yardımlarınızı bekliyorum.
Saygılar;
bil_gin
 
Peki durumu açıklamaya çalışalım. 488 Sayılı Damga Vergisi Kanuna göre kağıt düzenlenip imzalandığı anda vergiyi doğuran olay gerçekleşir, isterseniz ertesi gün iptal edin yine de hiç bir şey değişmez. İşin daha da kötü tarafı sözleşmeyi fesh etmek için düzenlenecek fesihname ayrıca damga vergisine tabidir. 488 sayılı Kanuna ekli bir sayılı tablonun I-A-5 maddesine göre. Maalesef damga vergisi böyle bir vergi işte. Sonradan sözleşmedeki edimleri kısmen ifa edilmesi bedelin düşürülmesi v.s damga vergisi matrahını hiç ama hiç etkilemiyor.
 
Mukavelename, taahhütname, senet gibi kağıt konusuna bağlı olarak alınacak vergiler çeşitlilik göstermekle birlikte bindelik oran üzerinden hesaplanır. Bende bu .…………………... kullanıyorum.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst