Sözleşmede Yazan Malzeme Temini

Day-Dream

Tanınmış Üye
Üyelik
16 Ağu 2012
Mesajlar
1,858
Konum
İstanbul
Merhaba

İnşaat Sözleşmesinde yüklenici firmanın ayrıca malzeme temin edilmesi denilmiş, şimdi yüklenici fima malzeme faturasını ayrı stopajsız, işçilik faturasını stopajlı kesiyor bu mümkün müdür ?

Teşekkür ederiz

benim okuduğum İnşaat ve onarım taahhüdünde bulunulmadan sadece inşaat malzemesi teslim edilmesi işi yıllara sari inşaat ve onarım işi değildir.

sizce hepsi stopajlı mı olmalıdır ?
 
Sadece malzeme temini olsaydı YYİO kapsamında olmazdı tabi. Ancak sizi anlattığınız olayda bir iktisadi ve teknik bütünlük var, ki taahhüt işleri doğası gereği malzeme teminini de içerir. Aynı yüklenici, tek bir taahhüt edilen iş için hem malzeme temin ediyor, hem de inşaatı yapıyorsa hakedişlerin hepsinin tevkifatlı olması gerekir, bunun aksi açık bir peçelemedir ve yanlıştır.

B.07.1.GİB.4.34.16.01-GVK 42-2239 sayılı Özelge

"Bu hüküm ve açıklamalara göre, şirketinizin Ege Serbest Bölgesinde bulunan söz konusu firma ile yaptığı malzeme dahil inşaat yapım hizmetinin, yıllara sari inşaat ve onarım işi kapsamında değerlendirilmesi ve malzeme temini dahil ödenen hak edişlerin tamamından Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre vergi kesintisi yapılması gerekmektedir. Ayrıca, serbest bölgede yapılacak inşaat için gereken malların tesliminin ihracat kapsamında değerlendirilmesi yapılan işin yıllara sari olma vasfını değiştirmeyecektir."

Maliye Bakanlığı benzer bir görüşü 117 nolu KDV Genel Tebliğinde de belirtmiştir.

"Ancak, bu bölüm kapsamına giren hizmetleri ifa edenlerin bu amaçla kullandıkları mallara ait tutarlar hizmet bedelinden düşülmeyecek; tevkifat, kullanılan mallara ait tutarlar da dahil olmak üzere toplam hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV tutarına göre belirlenecektir.Örnek:Bir banka şubesi bahçe duvarının inşası işini, malzeme bankaya, işçilik müteahhide ait olmak üzere 4.000 ¨ + 720 ¨ KDV karşılığında ihale etmiştir. Banka şubesi, kum, demir, çimento, tuğla, briket vb. malzemeyi piyasadan 6.000 ¨ + 1080 ¨ KDV'ye temin etmiştir. Banka şubesi, malzemelerin alımı sırasında tevkifat uygulamayacak, müteahhidin yapacağı 4.000 ¨ tutarındaki hizmete ilişkin 720 ¨ KDV üzerinden ise Tebliğin (3.2.1) bölümü gereğince tevkifat uygulanacaktır.Banka şubesinin, bahçe duvarı yapım işini malzemeler de müteahhide ait olmak üzere 10.000 ¨ karşılığında ihale etmesi halinde, müteahhidin faturasında malzeme ve işçilik tutarları 6.000 ve 4.000 ¨ olarak ayrı ayrı gösterilse bile, 10.000 ¨ tutarındaki toplam bedel üzerinden hesaplanacak 1.800 ¨ KDV'ye, yapım işleri için geçerli olan oranda tevkifat uygulanacaktır."
 
Üstad çok teşekkür ederim
Belirli alıcılara yapılır ise kdv tevkifatı var verdiğiniz örnek sayesinde bunu anladım
stopaj kesintisi de yapılmaz ise peçeleme oluyor
Çok Teşekkür ederim
 
Tabi belli alıcı ise KDV tevkifatı da var, açıkça belirtmeyi unuttum ama siz zaten doğru sonuca varmışsınız:)
 
Üst