Sözleşmedeki Damga Vergisi

Üyelik
14 Eyl 2006
Mesajlar
22
Merhabalar ..
Taşeron olarak yaptığımız işten dolayı yapılan sözleşme gereği ortaya çıkan binde 7,5 lik damga vergisini hangi tarafın beyan edmesi gerekir.( İki tarafta A.Ş.dir) ve karşı tarafın beyan ederek ödediği damga vergisini bizim alacağımızdan kesmesi durumun da bunu gider yazabilirmiyiz.
Saygılar
 
Ynt: Sözleşmedeki Damga Vergisi

Merhaba,
Sözleşme Damga Vergisinde mükellef sözleşmenin hükümlerinden faydalananlardır. Eğer sözleşmeye göre damga vergisi size aitse müteahhit sizin adınıza ödeyerek bir dekontla sizden isteyecektir. Bu dekont ile sizde giderlerinize intikal ettirebilirsiniz. Tabi sözleşme suret sayısı ve kim tarafından ödeneceği sözleşmede büyük olasılıkla belirtilmiştir.
 
Ynt: Sözleşmedeki Damga Vergisi

Sayın Başkan; Öncelikle Cevanız içn teşekkür ederim
müteahhit D.V Beyannamesini kendi adına beyan ederek tahakkuk ettirmiştir.Ama Bunun bedelini daha sonra bizden almaktadır.Burada bu damga vergisini gider yazma hakkı kime aittir.
Saygılarımla;
 
Ynt: Sözleşmedeki Damga Vergisi

HbŞükür ' Alıntı:
Sayın Başkan; Öncelikle Cevanız içn teşekkür ederim
müteahhit D.V Beyannamesini kendi adına beyan ederek tahakkuk ettirmiştir.Ama Bunun bedelini daha sonra bizden almaktadır.Burada bu damga vergisini gider yazma hakkı kime aittir.
Saygılarımla;
Önceki mesajımdada belirttiğim gibi mükellef sözleşmenin hükümlerinden yararlananlardır. Yani her iki taraf müteselsil olarak sorumludur. Parayı götürüp yatırmakla gider yazmayı karıştırmamak gerek. İşi aldığınız firma sorumluluğu kaldırmak için (eğer sözleşmede vergi yükümlülüğü size aitse) kendi beyannamesinde beyan ederek sizden tahsil edebilir ve sizde gider yazabilirsiniz.
 
Ynt: Sözleşmedeki Damga Vergisi

Merhaba

Genel kural olarak damga vergisi kağıtlardan alınır. Akitlerde taraflar “İstifade edenler” olarak teklif edilmez. Kağıt iki örnek düzenlenir ve taraflara verilir ise iki kağıt da vergiye tabi olur, her ikisi ayrı, ayrı ödeme yapar, tek örnek olur ise kağıdı kullanan vergiyi öder. Elinde damga vergisini ödediğine dair makbuz bulunmayan taraf bunu gider yazamaz.
Bu itiarla bakmak lazım, acaba akit iki nüsha mı düzenlenmiş ve ödenmesi istenen meblağ akit matrahının binde yedibuçuğu mu, yoksa iki katı mı?
 
Ynt: Sözleşmedeki Damga Vergisi

Merhaba,
Sayın Osman Erol tam kanundaki ibareyi yazmak gerekirse "Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir." buradan sorumluluğun müteselsil olduğunu düşünmemiz gerekir diye düşünüyorum.
Ayrıca sadece makbuzu elinde bulunduranın gider yazabileceği şeklindeki görüşünüzüde paylaşmadığımı belirtmek istiyorum
 
Ynt: Sözleşmedeki Damga Vergisi

Merhaba

Sayın Tamer başkan “Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir.” Damga Vergisi Kanunun mükellef başlıklı 3. maddesi böyle der. Burada mükellefiyet konusunda bir ihtilaf yok. Ancak, damga vergisi imza adedine göre değil, kağıt adedine göre alınır. Bu itibarla soruda geçtiği gibi, vergiyi ödeyen şirketin tek nüsha halinde düzenlenen evrak için ödediği vergiyi diğer akide havale etmesi halinde kendisini mükellefiyet dışı tuttuğu anlaşılır. Açık olmamakla beraber, eğer ödemeyi yapan taraf diğer taraftan ödediği verginin yarısını istiyorsa mesele yoktur. Bu taktirde vergi makbuzunun tasdikli bir fotokopisi ile ödenen verginin yarısı gider yazılabilir. Eğer vergiye tabi evrak iki nüsha olarak düzenlenmiş ise, her nüsha için zaten ayrı makbuz kesilir. Taraflar kendilerinde kalan nüshalara ait makbuzu gider yazabilirler.
 
Ynt: Sözleşmedeki Damga Vergisi

Sayın Erol,
Lütfen imza sayısına göre damga verilmesi gerektiğini yazan herhangi bir mesajımı gösterin. Elbette iki asıl düzenlenirse vergi miktarı iki katı olacaktır. Hatta on asıl düzenlenirse ve imzalarsanız 10 katı vergi ödemeniz gerekir.
Benim söylemek istediğim vergi dairesi kimi yakalarsa damga vergisini ondan alacaktır. Bu nedenle iş yaptıranlar (bende dahil olmak üzere) müteahhitlerimizin ödemesi gereken vergiyi öderiz ve bir dekontla (bizim uygulamamızda tamamını çünkü sözleşmemize öyle yazıyoruz) müteahhitin alacağından keseriz. Müteahhitimizde gönül rahatlığıyla kendi kayıtlarına alır ve gider olarak maliyetine atar.
 
Ynt: Sözleşmedeki Damga Vergisi

Sayın Başkan

Damga vergisinin belgedeki imza adedine göre alınmayacağı hususunu genel bilgi olarak aktardım.

Diğer taraftan “(bizim uygulamamızda tamamını çünkü sözleşmemize öyle yazıyoruz)” ifadesinden size ait verginin de müteahhit tarafından ödendiği (doğruysa) anlaşılıyor. Bu durumda müteahhidin bunu “gönül rahatlığı ile” gider yazması bana göre yanlış. Çünkü GVK’nun 40. maddesinde hangi harcamaların gider kaydedileceği açıkça yazılmıştır. Bunun dışında keyfi uygulamalara cevaz verilmez.

Konuyu düzenleyen mezkür maddenin 3. ve 6. bentleri aşağıdadır.

3. İşle ilgili olmak şartıyla, mukavelenameye veya ilama veya kanun emrine istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar;
6. (2772 sayılı Kanunun 5'inci maddesiyle değişen bent, Yürürlük; 31.12.1982) İşletme ile ilgili olmak şartıyla bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi aynî vergi, resim ve harçlar;


3. bentte görüldüğü gibi, sözleşmeye göre indirilebilecek giderler “zarar, ziyan ve tazminatlar” la sınırlandırılmıştır.

6. bentte sayılan indirilebilecek vergiler ise “işletme ile ilgili olmak şartıyla” denmek suretiyle, sadece işletmenin külfetine giren vergiler kastedilmiştir.
-------------------------------------------------------------
 
Ynt: Sözleşmedeki Damga Vergisi

Merhaba, bizim bir firmamız var.Üniversiteden ihale ile mühendislik ile ilgili iş almıştır.Sözleşme yapmış ve sözleşmenin damga vergisinin yarısını ödemiştir.Diğer yarısını üniversite ödemiştir.Neden böyle bir uygulama olmuştur?Firma neden hepsini ödemiyor?
 
Ynt: Sözleşmedeki Damga Vergisi

yüklenici ve onun taşeronu arasında 'tek nüsha' olarak imzalanan sözleşmeye ilişkin damga vergisinin sehven her iki taraf tarafından ödenmesi söz konusu..bu durumda mükerrer ödenen damga v. nin iadesi mümkünmü?
 
Ynt: Sözleşmedeki Damga Vergisi

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu'nun 3'üncü maddesine göre mükellef kağıtları imza edenlerdir. Her iki taraf da sözleşmeyi imzaladığı için her iki taraf ta mükellef. Ancak tek bir nüsha sözleşme olduğu için damga vergisinin tek bir nüsha üzerinden alınması gereklidir.

Ancak sanki 2 nüsha varmış gibi her iki tarafta beyanda bulunduysa, VUK md.117/3'e göre mükerrer vergilendirme şeklinde bir vergi hatası var demektir. Bu durumda sözleşmenin taraflarından hangisi önce başvurursa, o tarafa VUK md.116 ila 126'ıncı maddeleri uyarınca fazladan ödenen verginin red ve iadesi gerekir.
 
Üst