SPK Belgesi Sahiplerinin Başvuru Süresi Hk.

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Merhaba;
Spk Belgesini 01.01.2013 tarihinden önce almıştım.Ancak Smmm hizmet sürem üniversite de dahil 15 yıla yetmiyor, 1 yıl Uygulamalı Mesleki Eğitim yapmam gerekiyor.

Bu eğitimi de tamamlamak için bir zaman yok anladığım kadarı ile, ne zaman tamamlarsan gelip alabilirsin, ancak bunu yapabilmek için öncesinde Kgk' ya müracaat edilmesi gerekiyor dendi.

Böyle bir müracaat gerekiyor mu? Nasıl yapılıyor? İnternetten mi? Dilekçe ile mi? Örneği olan var mıdır?

Bilgisi olan varsa, paylaşırsa sevinirim arkadaşlar.




Teşekkürler.
 
Kgk' ya ulaşmak mümkün değil, internet sitelerinde 0312 253 55 55 diye bir numara var, bir haftadır arıyorum, bi allahın sesini duymadım, nasıl ulaşıyorsunuz bu kuruma?
 
Spk Lisansına sahip olup uygulamalı mesleki tecrübeye sahip bulunmayan meslek mensupları 31.12.2014 tarihine kadar Kamu Gözetim Kurumuna başvuruda bulunarak kazanmış oldukları sınav muafiyetinin geçerli olabilmesi için belirtilen tarihten sonra da uygulamali mesleki tecrübe süresinin tamamlanacağını belirten bir yazı ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

Bu tarihten sonra SPK lisansına sahip olanların sınav muafiyet hakkı ortadan kalkacaktır.
 
Yani 31.12.2014 tarihine kadar bir dilekçe ile müracaat edilerek muafiyet hakkının sağlama alınması gerekiyor, yine bu 31.12.2014 tarihinden sonrada bu uygulamalı mesleki eğitimin tamamlanacağını beyan eden bir yazı ile başvuru yapılacak.

Peki bu uygulamalı mesleki eğitimin tamamlanma tarihi var mıdır?
Ne zamana kadar tamamlanmalıdır? 31.12.2014 tarihi burada kriter midir? Sonrasında da yapılabilir mi?
 
Mesleki eğitimi tamamlanması gereken bir tarih yok. İstediğiniz zaman tamamlayabilirsiniz. 31.12.2014 tarihine kadar KGK'na başvuruda bulunmanız şartıyla...
 
SPK dan Bağımsız Denetim Uzmanlığı Lisansını almış arkadaşlarımızın KGK ya göre geçici maddeyle sınavsız belgesinin sayılması için KGK ya dilekçeyle başvuruda bulunması gerekiyor.Bu başvuru süreye bağlı ve süresi 31.12.2014 e kadar.Fakat mesleki eğitim için(yani;1 ve 2 yıl staj kapsamında olanlar için) herhangi bir süre şartı sözkonusu değil.Zaten KGK nın soru cevap bölümünde de bu husus(yani eğitimin süreye bağlı olmadığı belirtilmiştir)
 
Peki bu stajı Bağımsız denetim kuruluşlarında yapmamız imkansız gibi görünüyor.
Bir ymm' nin yanında ssklı olarak çalışmak yeterli sanırım, soru cevap bölümünden okuduğum kadarı ile, doğrumudur?
Ayrıca bir detayı var mıdır?
 
benim SPK belgem vardı. 4 yıldır da YMM yanında çalışıyorum.
KGK'ya başvurumu yaptım. Gerekli harç ve ücretleri yatırdığım takdirde belge alabileceğim hususunda mesaj geldi.
Bende sorumlu olarak imza atma konusunda tıkandım. 10 yıllık tecrübem olduğu için 1 yıl denetçi yardımcılığı yapmam gerekiyor galiba.
 
Merhaba, konu ile ilgili yardımlarınızı rica ediyorum. Bağımsız denetim sınavı daha KGK 'ya geçmeden, SPK'nın son sınavından geçerek bagımsız denetim lisansımı aldım. 4 yıllık iş tecrubem var, vetum bu yıllar bağımsız denetim şirketinde geçmiştir. Mali müşavirlik için sınava girdim ancak sınava girmeye devam ediyorum, yani ruhsatım yok.

Şimdi sorum, SPK dan aldıgım bu denetim lisansı belgesi çöp müdür? KGK'nın sınavına girmeden denetim lisansı alma şansım var mıdır? Yani SPK'dan alınan bu lisansı kullanarak denetçi olma şansını ogrenmek istiyorum. Bir de 2014 yılı sonuna kdr SMMM ruhsatı aldıgımda bu SPK bagımsız denetçi lisansını kullanabilir miyim? Teşekkürler
 
SORU 7- 1/1/2013 tarihinden önce kamu kurumları tarafından yapılan bağımsız denetçiliğe ilişkin sınavlara giren ve lisans belgesi almaya hak kazanan ancak meslek mensubu olmayanlar bağımsız denetçi olabilecek midir? CEVAP 7- Bu durumda olan kişilerin bağımsız denetçi olabilmeleri için meslek mensubu (SMMM/YMM) olmaları gerekmektedir.

[SORU 6- Uygulamalı mesleki eğitime başlamak için yüksek öğretim kurumlarından lisans veya lisansüstü seviyede mezun olmak ve meslek mensubu olmak şart mıdır?CEVAP 6- Uygulamalı mesleki eğitime başlamak için hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilgiler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurulunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olunması veya diğer öğretim dallarından lisans seviyesinde mezun olunmakla beraber bu bilim dallarından en az lisansüstü seviyesinde diploma almış olunması şartı aranır. Bağımsız denetçi olmak için meslek mensubu olmak şarttır. Ancak, uygulamalı mesleki eğitime başlamak için meslek mensubu olmak şart değildir.

SORU 15- 1/1/2013 tarihinden önce kamu kurumları tarafından yapılan bağımsız denetçiliğe ilişkin sınavlara girerek lisans belgesi almaya hak kazandım. Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin yayımlandığı tarih itibariyle 14 yıl mesleki tecrübem var. Uygulamalı mesleki eğitim şartından muaf olmam açısından 15 yılı tamamladığım tarihte başvuruda bulunsam olur mu?CEVAP 15- 31/12/2015 tarihine kadar yapılacak yetkilendirmelerde; Bağımsız Denetim Yönetmeliğinin yayımlandığı tarih itibarıyla mesleki tecrübe süresi 10 yıl ve daha fazla ancak 15 yıldan az olanların en az 1 yıl, 10 yıldan az olanların en az 2 yıl süre ile uygulamalı mesleki eğitimlerini denetçi yanında ya da denetim kuruluşunda geçirmesi öngörülmüştür. Buna göre 14 yıl mesleki tecrübeye sahip olanlar için uygulamalı mesleki eğitim süresi 1 yıldır. Ancak, Yönetmeliğin genel hükümleri çerçevesinde mesleki tecrübe süresinin 15 yıla tamamlanması halinde Yönetmeliğin 15 inci maddesi uyarınca uygulamalı mesleki eğitimden muaf olunacaktır.

31/12/2014 tarihine kadar müracaat ederek, SPK belgeniz olması durumunda 15 yılı tamamladığınız tarihte belgeyi alabilirsiniz diye düşünüyorum. Ancak 31/12/2014 tarihine kadar Smmm olmayı şart koşarlar mı? bilemiyorum?

Daha detaylı soru cevaplar için Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları sayfasını incelemenizi öneririm.
 
Üst