Spor Antrenörünün Aynı Zamanda Spor Salonu İşletmesi

Üyelik
29 May 2006
Mesajlar
21
değerli arkadaşlar;
spor antrenörünün aynı zamanda spor salonu işletmesi nedeniyle tasdik ettirilmesi gereken defter sadece serbest meslek mi yoksa hem serbset meslek hem işletme defteri midir?
eğer ikisi de tasdik ettirilecekse biz sadece serbest meslek kazanç defteri tasdik ettirmişiz.bununla ilgili izlenecek yol ve karşılaşılacak cezai müeyyide nedir?
görüşlerinizi bekliyorum.teşekkürler
 
sn.nurdan hanım yapmış olduğunuz işlem doğrudur cezai müeyyede söz konusu değildir.
 
gokhan64' Alıntı:
sn.nurdan hanım yapmış olduğunuz işlem doğrudur cezai müeyyede söz konusu değildir.
sayın gökhan64;
cevabınız için çok teşekkür ederim.Fakat neye göre doğrudur.yani vergi dairesi bugün farketmiş ve takdire sevkedileceğini söyledi.
eğer doğruysa bunu kanıtlamam lazım.teşekkürler
 
sn.nurdan hanım doğruluktan kastım elimde kanuni bir madde yok 2 ay önce vergi dairesinde bununla ilgili bir işlem yaptım ona istinaden yazdım spor antrönü olan bir mükkellefim bir okulun spor salonunu çalıştırıyordu ona bu işlemleri yaptırdık ve 4 ay sonra iş olmadığından kapatmak istediğini söyledi kapatırkande böyle bir sorunla karşılaşmadık bununla ilgili cezai bir işlem sözkonusu olmadı. bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olan arkadaşlar varsa yardımcı olurlar
 
nurdan' Alıntı:
değerli arkadaşlar;
spor antrenörünün aynı zamanda spor salonu işletmesi nedeniyle tasdik ettirilmesi gereken defter sadece serbest meslek mi yoksa hem serbset meslek hem işletme defteri midir?
eğer ikisi de tasdik ettirilecekse biz sadece serbest meslek kazanç defteri tasdik ettirmişiz.bununla ilgili izlenecek yol ve karşılaşılacak cezai müeyyide nedir?
görüşlerinizi bekliyorum.teşekkürler


Sayın nurdan

Spor salonu işletmeciliği işi aşağıdaki serbest meslek kazancının tarifine kısmen uymakta olsada ticari kazanç olarak değerlendirmek lazım.

Spor salonu işletmeciliği her ne kadar Mesleki bilgide gerektirse bu faaliyeti sürdürebilmek için gereksinim öncelikle Sermayedir.

Sermayesiz bu işin yapılamayacağı açıktır.

Bundan dolayı Spor salonu işletmeciliği ticari bir iştir.

Spor antrenörlüğünün serbest meslek kazancı olduğu aşikardır.

Buna göre Spor antrenörlüğünden dolayı Serbest meslek defteri tutması gerekir.

Spor salonu işletmeciliği işinden dolayı ise işletme veya yevmiye kebir defteri tutmalıdır.

Şimdi bunlardan herhangi birini tastik ettirmesine rağmen diğerini tastik ettirmeyene ne yapılacaktır.

Aşağıda bu konuyla ilgi özelge konuya açıklık getiriyor.

kısaca özetlersek ,özelge

''Dolayısıyla, olayda adı geçen mükellefin serbest meslek kazanç defteri tasdik ettirmesi gerekirken işletme hesabı esasına göre defter tasdik ettirmiş olmasının 344/1. madde uyarınca kaçakçılık suçu olarak mütalaa edilmesi mümkün bulunmamaktadır.''

demektedir.

Bundan dolayı Vergi dairesi size vergi kaybına sebebiyet vermemiş iseniz en fazla usulsüzlük cezası kesebilir.

Ama siz geç olsa dahi bir an önce işletme defterinizi tastik ettirerek hesaplarınızı ayrı tutmalısınız.






Serbest Meslek Kazancının Tarifi
Madde No 65
Kapsam

(202 sayılı Kanunun 31'inci maddesiyle değişen madde) Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmıyan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.


KONUYLA İLGİLİ ÖZELGE

Başlık Serbest meslek kazanç defteri tasdik ettirmesi gereken mükellefin, işletme hesabı esasına göre defter tasdik ettirmiş olmasının 344/1. madde uyarınca kaçakçılık suçu olarak mütalaa edilmesinin mümkün olmadığı hk.
Tarih 16/07/1997
Sayı B.07.0.GEL.0.30/3014-344-555/29802
T.C.
MALIYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH :16.07.1997
SAYI :B.07.0.GEL.0.30/3014-344-555/29802
KONU :
ZONGULDAK VALİLİĞİ
(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğüne)


İLGİ: 03.01.1997 gün ve 67.10/1-26.GVK.Öz.8/21 sayılı yazınız.

188 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Uyarınca Defterdarlığınızca tayin edilmiş olan 12.06.1996 gün ve 67/10/1-26.GVK.Öz.8/2370 sayılı özelge ile ilgili olarak alınan ilgide kayıtlı yazınız incelenmiştir.

Yazınızdan anlaşıldığı üzere, iliniz .... Vergi dairesi mükelleflerinden ..... gümrük komisyonculuğu faaliyetinden dolayı serbest meslek kazanç defteri tasdik ettirmek zorunda iken bazı yıllarda işletme defteri, bazı yıllarda ise bilanço esasına göre defter tasdik ettirmiştir. Bunun üzerine, 1991-1992-1993-1994 ve 1995 yılı hesapları incelenmek üzere olay incelemeye intikal ettirilmiştir. 1991 yılı hesaplarının Vergi Denetme .... tarafından incelenmesi sonucu düzenlenen inceleme raporuna istinaden kaçakçılık cezalı katma değer vergisi tarhiyatı yapılmıştır. Diğer yıllarla ilgili incelemeler sonucunda düzenlenecek inceleme raporları uyarınca mükellef adına ayrıca işlem yapılacağı belirtilmektedir.

Bilindiği gibi, 213 sayılı vergi Usul Kanununun 1.1.1995 tarihinden geçerli olmak üzere 4108 sayılı kanunun 7. maddesiyle değiştirilen ve “Kaçakçılık suçumnadceza” başlıklı 344. maddesinin 1 numaralı bendinde; “Vergi kanunlarına göre tutulması zorunlu olan defterlere kaydı gereken hesap ve işlemleri, vergi matrahının azalması sonucunu doğuracak şekilde bu defterler yerine tamamer veya kısmen başka defter ve kağıtlara kaydetmek veya diğer kayıt ortamlarında izleme.” hükmü yer almaktadır.

Bu hükme göre, Vergi kanunları uyarınca tutulması zorulu olan defterlere kaydı gereken hesap ve işlemlerin tamamen kanuni defterler dışında başka defter veya kağıtlara kaydedilmesi veya kanuni olmayan kayıt ortamlarında izlenmesi ile mükellef grupları itibariyle tutulması zorunlu defterlerin tasdik ettirilmeksizin kullanılması ve bu fiillerle vegri matrahının azalması sonucunun ortaya çıkması gerekmektedir.

Dolayısıyla, olayda adı geçen mükellefin serbest meslek kazanç defteri tasdik ettirmesi gerekirken işletme hesabı esasına göre defter tasdik ettirmiş olmasının 344/1. madde uyarınca kaçakçılık suçu olarak mütalaa edilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini ve yukarıda yapılan açıklamaların inceleme elemanına da duyurulması hususunda gereğini rica ederim.
Bakan a.
Daire Başkanı
 
sayın nakula;
ilginiz için çok teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
 
Üst