Ssk Emeklisi Şirket Ortağı Olması Durumunda Sigortalılığı

aodabası

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Kas 2006
Mesajlar
182
Merhaba,

1)SSK emeklisi vatandaşın bir A.Ş'de kurucu ortak olması durumunda bağkur'a prim ödemesi gerekir mi?

2) Bu kişinin ortaklık vasfı dışında başka bir ünvanı da elinde bulundurmasıyla (örn: satış müdür) şirkette çalışması halinde SSK'ya ya da bağkur'a SGDP primi ödenmeli mi? Yoksa sadece vergi kesintisi mi yapmalı?

Saygılar,
 
Ynt: Ssk Emeklisi Şirket Ortağı Olması Durumunda Sigortalılığı

506 Sayılı Kanun (SSK)Sigortalı sayılmayanlar :
Madde 3-

C) (Değişik : 29/04/1986 - 3279/1 md.) Kanunla kurulu sosyal güvenlik kurumlarından malullük veya emekli aylığı almakta iken bu Kanuna tabi sigortalı bir işte çalışanların 78 inci maddeye göre tespit edilen prime esas kazançları üzerinden 63 üncü madde hükmüne göre Sos yal Güvenlik Destek Primi kesilir.

1479 sayılı kanun (Bağ_kur)
Sosyal güvenlik destek primi

Ek madde 20 – (Ek: 25/8/1999 - 4447/38 md.)

(Değişik birinci fıkra: 22/1/2004-5073/15 md.) Bu Kanuna göre yaşlılık aylığı bağlananlardan, 24 üncü maddenin (l) numaralı bendinde belirtilen çalışmalarına devam edenlerin veya daha sonra çalışmaya başlayanların, sosyal yardım zammı dahil tahakkuk eden aylıklarından, aylığın bağlandığı veya tekrar çalışmaya başlanıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren, çalışmalarının sona erdiği ay dahil % 10 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilir

Birinci fıkra hükmüne göre aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilmesi gerekenlerden, bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce aylık bağlananlar Kanunun yayımını, daha sonra tekrar çalışmaya başlayanlar ise çalışmaya başladıkları tarihi takip eden aybaşından itibaren üç ay içinde Kuruma yazılı bildirimde bulunmak zorundadırlar. Bu süre içinde Kuruma yazılı bildirimde bulunmayanlardan sosyal güvenlik destek primi, gecikmeli bildirimde bulunulan veya Kurumca tespit edilen tarihe kadar 53 üncü maddeye göre hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte tahsil edilir. Birikmiş sosyal güvenlik destek primi ve gecikme zamlarının ödenmemesi halinde aylıklardan yapılacak kesintiler aylık tutarının % 25'ini geçemez.
 
Üst