fonradar

SSK kaydı nasıl bulunur?

Üyelik
12 Eki 2010
Mesajlar
10
Sayın Yetkililer,

Ablam 1968-70 yılları arasında 2 yıl SSKlı olarak bir tekstil fabrikasında çalışmış ve daha sonra evlenerek çalışmayı bırakmış. SSK numarasını dahi bilmiyor. Bu durumda ablamın SSK kaydını bulma ve prim borçlarını ödeyerek emekli olma imkanı var mıdır? Bu konudaki prosedür nedir? Cevap verebilecek uzmanlarımıza şimdiden çok çok teşekkür ederim..
 
Ynt: SSK kaydı nasıl bulunur?

"www.sgk.gov.tr" sitesinden "çalışan" bölümünde "hizmet hesabı" ndan tc kimlik numarasını yazarak sgk numarasına ulaşabilirsiniz.

prim ödemelerinizi çıkartıp sgk ya başvurarak isteğe bağlı prim ödeyebilirsiniz .
 
Ynt: SSK kaydı nasıl bulunur?

Geçmişe dönük ödemek istiyorsanız ödeyemezsiniz. Sadece doğum borçlanması, askerlik gibi özel durumlarda şartlarınızın tutması halinde borçlanarak gün kazanabilirsiniz.
 
Ynt: SSK kaydı nasıl bulunur?

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim ancak iki cevap birbiriyle çelişti ve kafam karıştı. İsteğe bağlı olarak tüm primler ödenerek emekli olunamaz mı?
 
Ynt: SSK kaydı nasıl bulunur?

benim cevabım yeteri kadar net diye düşünüyorum . primi çıkartıp eksik prim kadar isteğe bağlı ödeyerek olabilir.

sn.kbrs16 yatıramazsınız diyor isterseniz cevabı kendisi versin .

iyi günler
 
Ynt: SSK kaydı nasıl bulunur?

isteğe bağlı olunurda geçmişe dönük olunamaz. Başvuru tarihi sonrası için prim ödenebilir.
 
Ynt: SSK kaydı nasıl bulunur?

Selamlar
Mevzuatımızda geçmiş günleri borçlanma usulü yoktur.Erkekler için askerlik borçlanması kadınlar içinde yeni düzenleme ile doğum borçlanması getirilmiştir.SSk kaydını buldunuz ve primlerinizin eksik kaldığını gördüğünüzde geriye dönük doğum borçlanması haricinde başka bir borçlanma maalesef yapamazsınız.Tabiki doğum borçlanması şartlarını da sağlıyor olmanız gerekir.

Aşağıdaki soru ve cevap yazısı biraz bilgi verecektir.Saygılarımla

Geçmiş günleri borçlanarak kazanma usulü yok
04 Haziran 2010
EKREM SARISU

Soru: 1978 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 1993?teki çıraklık döneminden. 2002 yılında 360 gün prim yatmış. 16 yılım boş. Geriye dönük borçlarımı kapatarak bu günlerimi kazanabilir miyim? Ve ne zaman emekli olabilirim? Ayrıca isteğe bağlı sigortadan yararlanabilir miyim? Sağlık yardımı almak için ne kadar prim yatırmam gerekiyor?

Cevap: Mevzuatımızda geçmiş günleri borçlanma usulü olmadığından, geçmişteki boş günleri toplu prim ödeyerek kazanamazsınız. Çıraklık sigortası emeklilik açısından başlangıç sayılmıyor. Bu açıdan başlangıç tarihiniz 2002?de adınıza ilk defa malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenen gündür. Bu başlangıcınıza göre, emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemenizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 2038?de 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. İsteğe bağlı prim ödeyebilirsiniz. 30 gün isteğe bağlı prim ödediğinizde sağlık yardımı almaya başlarsınız. İsteğe bağlı prim bugün için 729 TL ile 4.538.50 TL arasında belirleyeceğiniz aylık kazanç tutarının yüzde 32?si kadardır. Prime esas kazancın alt sınırı olan 729 TL?yi seçerseniz, aylık 233.28 TL prim ödemeniz gerekir. İsteğe bağlı prim ödemeye devam ederseniz, yukarıdaki şartlarda emekli olabilmek için, prim ödemenizin son 1260 gününü (3.5 yılını) sigortalı bir işte çalışarak ödemelisiniz. Aksi takdirde, isteğe bağlı prim ödemeleri 4/b sigortasına (eski adıyla Bağ-Kur?a) sayıldığından emekli olmak için en az 9000 gün prim ödemeniz lazım.

Saygılar.
 
Ynt: SSK kaydı nasıl bulunur?

İyiki bu forum varmış ve sorularım cevaplandı. Cevap veren herkese çok teşekkür ederim.
 

Benzer konular

Üst