SSK lı Çalışanın Şahıs Firması Kurması Durumunda SGK Durumu ?

Üyelik
1 Nis 2007
Mesajlar
97
Merhaba.. sigortalı olarak bir firmada çalışan kişinin Kendi adına şahıs firması kurması durumunda Sgk Ya göre 4/a mı 4/b mi olmalıdır. Hiç ara vermeden çalışırsa 4/a dan yararlanabilir mi ?
 
Ynt: Ssklı çalışanın Şahıs firması kurması durumunda Sgk durumu ?

4-1/a ara vermeden çalıştığı müddetçe 4-1/b askıda kalır.
 
Ynt: Ssklı çalışanın Şahıs firması kurması durumunda Sgk durumu ?

1 ekimden önce boşluk vermemek şartıyla 4/a dan devam edebilirdi.Ama 1 ekimden sonra bu hakkıda kaldırıldımı çok emin değilim ama yasadan anladığım kadarıyla 4/a dan devam edebilir. Taki boşluk verene kadar.
 
Ynt: SSK lı Çalışanın Şahıs Firması Kurması Durumunda SGK Durumu ?

Teşekkürler arkadaşlar bende biraz araştırma yaptım fakat yeni sgk kanunlarında böyle bir ibareye ulaşamadım.. çok fazla değişiklik var.. Örneğin ssk işyeri bildirgesi sanki e-beyan ile verilecekmiş gibi ifadeler okudum.. ilk işe girişler e-bildirge ile verilecek ..
 
Ynt: SSK lı Çalışanın Şahıs Firması Kurması Durumunda SGK Durumu ?

a firmasında sigortalı iken kendi adına b firmasını kuranın durumu ile kendisine ait b firmasında kendi kendini 4-1/a (ssk) gösterilmesi farklıdır. Birincisi eskiden olduğu gibi yeni kanunda da olabilirliği devam etmektedir. 2. olayda ise yeni kanun bir fiil kendi işinde çalışsada 1/10 itibari ile 4-1/a'ya izin vermiyor. (1/10 önce 2. şıkkı uygulayanların hakları saklı kalmaktadır.)
 
Ynt: SSK lı Çalışanın Şahıs Firması Kurması Durumunda SGK Durumu ?

28 Eylül 2008 PAZAR
Resmî Gazete
Sayı : 27011

TEBLİĞ


Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından:

5510 SAYILI KANUN GEREĞİNCE SİGORTALI SAYILANLAR, SAYILMAYANLAR, SİGORTALILIĞIN BAŞLANGICI, KURUMA BİLDİRİLMESİ VE SONA ERMESİ HAKKINDA TEBLİĞ



V- SİGORTALILIK HALLERİNİN ÇAKIŞMASI



Sigortalıların Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çalışmaları halinde aşağıdaki şekilde işlem yapılır.

1) Sigortalılar, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmaları halinde öncelikle (c) bendi kapsamında, (c) bendi kapsamında çalışma yoksa ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınarak sigortalı sayılırlar.

2) 1 inci madde gereği başlatılan sigortalılığın kesintiye uğraması halinde sonra başlayan çalışmaya göre sigortalılık hali başlatılır.

3) 5510 sayılı Kanunu 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentlerinde yer alan sigortalılık halleri ile bu Kanunun 5 inci maddenin (a) ve (e) bentlerine tabi sigortalılık hallerinin çakışması halinde, bunlar bu Kanunun 4 üncü maddesi kapsamında sigortalı sayılır ve birinci madde hükmü uygulanır.

4) İsteğe bağlı sigortalı olanların 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamına tabi olacak şekilde çalışmaya başlamaları halinde, bu Kanunun 51 inci maddesinin üçüncü fıkrası saklı kalmak kaydıyla isteğe bağlı sigortalılık hali sona erer.

5) 1 inci maddede belirtilen sigortalılık hali değişikliklerinde Kanunda ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde belirtilen sigortalılığın sona erdiği tarihi takip eden günden itibaren, yeni sigortalılık haline göre hak ve yükümlülükler başlar.

6) 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fırkasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.

7) Sigortalı sayılması gereken sigortalılık halinden başka bir sigortalılık hali için prim ödemiş olması halinde, ödenen primler 1 inci maddeye göre esas alınan sigortalılık hali için ödenmiş ve esas alınan sigortalılık halinde geçmiş kabul edilir.

8) 01/10/2008 tarihinden önce 506 sayılı Kanuna tabi olmaları nedeniyle 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara tabi olmaları nedeniyle 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında kabul edilen sigortalılardan zorunlu sigortalı olmaları gerektiği halde 506, 1479 ve 2926 sayılı kanunlara tabi isteğe bağlı sigortalılığı devam edenler hakkında bu Kanunun 4 üncü maddesi gereğince işlem yapılır.

9) 01/10/2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden bu Kanunun 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilir.

10) 01/10/2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı oldukları halde 2925 sayılı Kanuna tabi prim ödeyenlerin sigortalılıkları 01/10/2008 tarihi itibariyle sona erer, 5510 sayılı Kanuna tabi çalışmanın sona erdiği tarihi takip eden aybaşından itibaren 2925 sayılı Kanuna göre kendiliğinden başlatılır.

Yukarıdaki tebliğ maddesinden de anlaşılacağı üzere sigortalılığı kesintiye uğrayıncaya kadar 4a lı olarak devam edebilir.
 
Ynt: SSK lı Çalışanın Şahıs Firması Kurması Durumunda SGK Durumu ?

Nane'nin yorumlarına katılıyorum.SGK Kanunun Madde 53'te sadece kendi işyerinde 4/a'lı olarak çalışamaz denmektedir.Ayrıca sigortalılıkların çakışması halinde önce başlayan sigortalılığın geçerli olduğu yazmaktadır. (4/c ile ilgili hüküm istisna)
Bu durumda 4/a kapsamında sigortalı çalışırken yeni işyeri açanlar sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar 4/b kapsamına girmezler.
 
Ynt: SSK lı Çalışanın Şahıs Firması Kurması Durumunda SGK Durumu ?

4-1/c çalışanın a ve b bendine göre çalışamaması eskiden olduğu gibi şimdide 657 tabi olmasındandır. Eğer 657 değişirde onlarda diğer şıklara göre çalışabilirse sgk yönünden de durumları değişir.
 
Ynt: SSK lı Çalışanın Şahıs Firması Kurması Durumunda SGK Durumu ?

ANNEMLE BERABER LTD ŞİRKETİ KURDUM BEN ÖZEL BİR FİRMADA SSK OLARAK ÇALIŞIYORUM
SORUM ŞU
BEN ORDAN İŞ AKTİM SONA ERDİĞİNDE KENDİ ŞİRKETİMDE SSK OLARAK ÇALIŞABİLİRMİYİM (İŞİM BİLGİSAYAR MÜHENDİSİ) ANNEMİ SADECE ORTAKLIK YAPISI İÇİN DAHİL ETTİM.
YARDIM EDERSENİZ SEVİNİRİM


Lütfen başlık açmadan önce
Forum Kuralları'nı okuyunuz.
Forum'da büyük harflerle başlık ve
mesaj içeriği yazmakyasaktır.
 
Ynt: SSK lı Çalışanın Şahıs Firması Kurması Durumunda SGK Durumu ?

b-64797-icon.gif
admin_fast'dan -> Forum Kuralları
_________________________________________________
Yeni kanunla beraber imkansız.
 
Ynt: SSK lı Çalışanın Şahıs Firması Kurması Durumunda SGK Durumu ?

o zaman hiç boşluk vermeden ssk devam ettirmelimiyim başka şirketten
 
Üst