SSK ve Bağkur Birlikte Olur mu?

Üyelik
23 Eyl 2018
Mesajlar
1
Konum
İstanbul
Merhaba.

Forumda yeniyim. Hatta muhasebe alanında da yeniyim. Konuyu yanlış yere açtıysam bağışlayın. Forumu tanımaya çalışıyorum.

Ben bir elektronik mühendisiyim. Yazılım ve donanım işleriyle ilgileniyorum. Nesnelerin İnterneti cihazları yapıyorum.

Bir firmada mühendis olarak çalışıyorum. Çalıştığım iş yeriyle maaş konusunda ciddi sıkıntı yaşadığım ve diğer sebeplerden kendi şirketimi açmayı arzuluyorum. Ancak bir yerde çalışırken bunu yapabilir miyim öğrenmek istiyorum.

Konuyla ilgili internette bir çok açıklama var. Ancak farklı ifadeler var.

Bir grup olmayacağını söylerken, diğer grup 2007 (sanırım) yılındaki yasa değişikliği ile ilk geçerli olan SSK ise SSK devam ettiği sürece bağkura geçme zorunluluğu yok. Taki SSK bitsin. O noktadan sonra (aynı gün yada ertesi gün. Mantıklı olan ertesi gün ama...) artık bağkura geçiş otomatikman gerçekleşiyor.

Benim burada merak ettiklerim şunalar;

- Ben şuan yaptığım işi kendi şirketimi kurarak yapmak istiyorum. İşler birbirinin çok benzeri. Sensör ve ölçüm cihazları üretiyoruz. Yeni kuracağım şirkette de aynı işi yapmayı planlıyorum. Fakat bu bana yasal sorunlar çıkarır mı? Mevcut iş yerinin herhangi bir müşterisini çalmıyorum. Yapılan işler patent, faydalı model vs gibi koruma tedbirleri gerektirmeyen genel ürünler. Bu hususta bir sıkıntı yaşar mıyım?
- Herhangi bir şirket sırrını çalmıyor yada aşikar etmiyorum.
- Ürünlerin yazılım ve donanım tasarımlarını ben yapıyorum. Ancak bana bildirilen şekillerde yapıyorum. Zaman zaman mühendis olarak istenen özelliklerde mühendislik şerhi koyduğum durumlar oluyor. Bazen bunu iş yeri dikkate almıyor. Hatta genelde. Patron iş bilmez olduğundan. Kendi yaptığım cihazlarda bu tür hataları giderecek tedbirler alacağım. Bu da ürünlerinin şuanki iş yerinden farklı olmasına sebep olacak. Bu şartlar altında iş yerim, ürünlerinin, tasarımlarının çalındığını iddia edebilir mi?
- Şirketin bir ofisi olmadığından kendi evimden çalışıyorum. Ayrıca şirket bana bilgisayar vermedi. Ben de kendi bilgisayarımdan çalışmaları yürütüyorum. Bunun için herhangi bir ücrette ödenmiyor. Bu durumda bizim dosyalarımızı çaldın gibi bir durumla karşılaşır mıyım? Veya ürünlerinde bizim yazılımımızı kullandın gibi?
- Patronumun isteklerine mühendislik şerhi koymadan tamamen istediği şekilde tasarımları yapacağım. Kendi ürünlerinde ise uygun görmediğim şeyleri düzelteceğim. Bu durumda, ne bileyim bilgi sakladın vs gibi bir yasal sorumluluk (? Var mı böyle bir şey) altına girer miyim? Veya benze bir sorumluluk?
- Kendimi bir girişimci olarak görüyorum. Bu yüzden kuracağım şirketi Ltd olarak kurmayı planlıyorum. Yatırım alabilmek için. Sizin öneriniz nedir? Artı ve eksisi neler olur?
- Şahıs şirketi açıp, Ltd ye çevirebilir miyim?
- Home ofis çalışacağım. Bu şartlar aştın ortalama giderler ne seviyede olur?
- Kosgep girişim eğitimi alacağım. Sanırım. Bazı destekleri de almaya hak kazanıyorum. Bana ne tür faydalar sağlar? Bildiğim kadarıyla Kosgep yaptığım harcamaları geri ödüyor. O da sanırım %60 kadar (erkeklerde oran buydu sanırım?) olacak. Ne tür destekleri talep etmeme fayda var?
- Girişimciler için önerileriniz nelerdir?
- Donanım tabanlı ürünler yaptığımdan, ilk öncelikli ihtiyacım üretim maliyetleri. Bunun için ne tür destekler var?

Teşekkürler.
 
Merhaba
Bu sorularınızın (oldukça detaylı) cevabını buradan alamazsınız.
Lütfen profesyonel destek alarak meslek mensubuyla yüzyüze görüşünüz.
 
Üst