personel maaş programı

SSK'dan Yaşı Beklerken Bağkur'a Geçişin Emekliliğe Etkisi

Üyelik
25 Ara 2025
Mesajlar
1
Konum
İstanbul, TUR
Merhaba,

Sigortalının son 7 yıllık fiili hizmet süresi içerisinde en fazla hangi statüde hizmeti varsa, yani sigortalının son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçmişse, o statü şartlarıyla emekli olunuyor.

Benim sorum; SSK'dan prim gününü tamamlayıp yaşı bekliyor yazısı aldıktan sonra;
a) Bağkur ile devam eden birisi için, yaşını doldurduğu tarihten önceki fiili 7 yıla mı bakılır yoksa o yazıyı aldığı tarihten önceki fiili 7 yıla mı?
b) GSS ile devam edilmesi nasıl etkiler?

Benim durumum şu şekilde:
Sigorta başlangıcım 2006
58 yaş için ~16 yıl kaldı
7000 gün için ~800 gün kaldı (1261 günden az ama yaşa takılmış olacak)
4500 gün doldu, 25 yıl için ~6 yıl kaldı.

Düzenli çalışmadan, farklı firmalar üzerinden danışmanlık vererek devam etmek istiyorum. Tüm sigorta/bağkur ödemeleri tarafımdan karşılanması gerekecek. Aylık ödemeler ve emeklilik planım için aşağıdaki seçeneklerden hangisi mantıklı olacaktır?
a) ayda min 9 gün SSK girişim olması
b) şirket kurarak bağkurlu olmam
c) genel sağlık sigortası yaptırmam
d) bunların karışımı

Bilgi verebilecek veya yönlendirebilecek olanlara şimdiden çok teşekkürler.
 
Emekliliğe müracaat ettiğin tarihten geriye doğru son 2520 gün dikkate alınır. Tüm emeklilik şartlarını taşıyorsan, son 2520 günde hangisi statüden fazla prim günü ödemişsen, o statüden emekli olursun. Şu an için yaşı bekliyor yazısı alman bu konuda sana bir hak tanımaz.

Önerim, seçeceğin iş kolu hangi statüden olmanı gerektiriyorsa o statüye göre işlem yaptırmandır. Yani eski tanımıyla bağkurlu olman gerekiyorsa, bağkurlu ol. SSK'lı olmanı gerektirecek bir işyerinde tam zamanlı olarak gerçekten çalışıyorsan ve o işyeri farklı firmalara da danışmanlık vermene izin veriyorsa, bu yolu da tercih edebilirsin. SSK'tan tam zamanlı olarak devam ettiği için, ikinci bir iş için bağkur primi ödemene de gerek kalmaz. Dolayısıyla bu senaryoda SSK'dan emekli olursun.

Yok bağkurlu olman gereken bir işte, bir tanıdık vasıtasıyla SSK'lı olarak gösterilerek ilerlemek istiyorum dersen, büyük risk almış olursun. Yıllar geçer, bir bakmışsın o günlerin iptal olmuş, onunla da kalmamış ceza almamak için savcılığa ifade verir bir halde bulursun kendini. Yaşında ilerlemişse, çok daha geç yaşlarda emekli olma tehlikesiyle kalabilirsin.

Şuan itibariyle iyi kazanmazsan düşükten ödeyeceksin primini anladığım. Buna göre takribi 18-19 bin TL tutarında olur alacağın emekli maaşı.
Motivasyonun hangi statüden emekli oldurtayım kendiminden daha çok, emeklilikte bu maaşa muhtaç kalmayacak ne iş yapmalıym şimdiden, olmalı.

Hangi statü daha avantajlı olur, bunu senin seçimlerin belirleyecek.
 
Üst