SSK'lı ve Bağ-Kur'luların Korkmasına Gerek Yok

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,476
Konum
İSTANBUL
SSK'lı ve Bağ-Kur'luların korkmasına gerek yok!




Geçtiğimiz günlerde medyada, özel hastanelerin SSK'lı ve Bağ-Kur'lulara kapılarını kapatacağı ve sağlıkta kuyruk döneminin yeniden başlayacağı yönünde haberler yer aldı.
Gerekçe olarak da SGK tarafından ödenecek sağlık hizmeti bedellerinde hastadan alınacak farkın Bakanlar Kurulu'nca %30 olarak sınırlandırması gösterildi. Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren habere ilgi büyüktü. Bu sansasyonel haberler ilgili vatandaşlarımızı fazlasıyla tedirgin etmiş görünüyor. Oysa söz konusu %30'luk farkı az bularak SGK ile sözleşmesini fesheden/ feshetmek isteyen özel hastane sayısı toplamı iki elin parmağını geçmeyecek sayıdadır.

Evet, kabul etmeliyiz ki bu hastaneler, gerek fiziki yatırımları gerekse insan kaynağı itibariyle gerçekten yüksek maliyetli çalışan kuruluşlardır.

Bu maliyetleri fiyatlarına yansıtmak istemeleri de gayet doğaldır. Ancak diğer yandan sigortalı, emekli ve hak sahipleri ile yaklaşık 55 milyona ulaşan bir SSK'lı ve Bağ-Kur'lu nüfusun menfaati söz konusu. Bu anlamda Bakanlar Kurulu, sağlık kuruluşlarının talepleri ile ülke insanımızın satınalma gücü arasında bir denge sağlamaya çalışmış ve kişilerden alınacak fark ücreti toplam maliyetin %30'u ile sınırlandırmıştır.

Bu sınırlandırma yukarıda bahsettiğimiz sınırlı sayıda hastane için pek cazip olmasa da, Anadolu'da son yıllarda sayıları on binlerle ifade edilen özel sağlık kuruluşları için makul bir düzeydedir. Ayrıca bu kuruluşların SGK ile olan sözleşmelerini feshetmek gibi bir lüksleri de bulunmuyor. Zira gelirlerinin %80'inden fazlasını, SGK'ya fatura ettikleri sağlık hizmetleri oluşturuyor.

Hal böyle iken ne özel hastaneler (birkaç istisna hariç) SSK'lı ve Bağ-Kur'lulara kapanır ne de kuyruklar başlar. Genel sağlık sigortası için kaynak kitap çıktı! Sosyal güvenlik alanının duayen yazarlarından SGK Müfettişi İsa KARAKAŞ tarafından kaleme alınan Genel Sağlık Sigortası Uygulama Rehberi isimli kitap Adalet Yayınevi'nden çıktı. Alanında ilk olma özelliğine sahip olan kitap, sağlık hizmeti sunucuları, eczacılar, optikçiler, tüm sağlık sektörü çalışanları ve 70 milyon için kaynak bir eser. Kitaba (0312) 231 17 94 nolu telefon ya da adaletyayinevi.com adresinden ulaşabilirsiniz.

Okur sorularına cevaplar...

Soru: 1996 doğumluyum, 14.03.- 1996'da özürlü kadrosundan memur olarak göreve başladım. Memuriyetten önce 1030 gün SSK primim ödendi. SSK'ya ödenen bu primler benim emeklilik tarihimi erkene alır mı, ne zaman emekli olabilirim? A.Aşık

Cevap: Sayın okurum, memur olarak 15 yılı doldurup özürlü kadrosundan emekli olacaksınız. Bu 15 yılın hesabında daha önceki SSK'lı günleriniz de dikkate alınır. Bunun için dilekçe vererek hizmet birleştirmesi yaptırmanız gerekir. Bu durumda şuan itibariyle emekli olabilirisiniz.

Soru: Sigorta başlangıcım 30.04.- 1974, toplam prim gün sayım 220. Daha sonra 01.04.2004 tarihinde tarım Bağ-Kur'a geçiş yaptım ve halen devam ediyorum. 20 ay da askerliğim var ve henüz borçlanmadım. Askerliğimi nereye ödemem gerekir ve ne zaman emekli olurum? F.K.

Cevap: Sayın okurum, askerliğinizi eski adıyla Bağ-Kur'a yeni adıyla SGK'ya başvurarak ödeyeceksiniz. Bunun için acele edin zira 1 Ekim'den sonra borçlanma bedeli artacak. Verdiğiniz bilgilere göre yaştan emekli olabilirsiniz. Bunun için askerlik, SSK günleriniz ve Bağ-Kur prim günlerinizin toplamı 15 tam yılı bulmalı ve 62 yaşınızı tamamlamalısınız.


Sadettin ORHAN
 
Üst