Staj Başlangıç Tarihi Emekilik İçin Başlangıç Sayılamaz mı?

Üyelik
21 Haz 2010
Mesajlar
63
Konum
istanbul
Herkeze iyi forumlar

Öncelikle staj yaparken yapılan sigorta girişinin uzun vedeli prim kesilip ödenmediğinden dolayı emeklilik yaşı vs de etkili olmadığını biliyorum.

Benim merak ettiğim acaba bu yönde istek ilgili kurumlara yapılsa bu yönde bi düzenleme yapılma olasılığı var mıdır ?

Kendimden örnek verirsem 1996 eylül den staj dolayısıyla ssk girişim mevcut ama daha sonrası aile işletmesinde çalışmam dan ve bu durumu bilmememden uzunca bir süre yaklasık 10 yıl hiç bir prim ödemem olmadı.

Yukarıda da belirttiğim gibi bu süreyi askerlik ve dogum borçlanması gibi peşin ödeyerek emeklilik için ssk giriş i staj dönemi başlangıcına çekilmesi için
düzenleme kısa ya da orta vadede mümkün olabilir mi ?

Benim gibi bu durumdan muzdarip pek çok kişi vardır diye tahmin ediyorum ne dersiniz bi sonuç alınabilir mi?
 
18 yaşından önceki çalışmalarda bile,uzun vadeli sigorta kollarına prim ödemeleri yapılmış olmasına ragmen,hizmet başlangıcı olarak 18 yaşın dolduruldugu tarihi kabul eden bir düzende yaşıyoruz, bir seçim sürprizi olarak belki o dediginizi de yaparlar bir gün nadide şirinlik vekillerimiz.
 
Hasret ve özlemle devletimizin stajla ilgili borçlanma çıkarmasını bekliyorum... İnşallah böyle bir düzenleme olur. Benim 2 yıl erken emekliliğim demek olur bu :)
 
Aslında twitter da hak arayan bir grup insan var. EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) birbirlerini ekleyip, sabah akşam milletvekili, gazeteci herkese twitt atarak seslerini duyurmaya çalışıyorlar... Kademeli emeklilik mağduru olarak görüyorlar kendilerini. İnşallah bu çabaları olumlu bi sonuç verir. (pek ihtimal vermesemde)
 
birçok şey yazacaktım aslında, yazdıklarımı da sildim az önce, sinirlerim bozuluyor bu konuda :)
 
Aslında twitter da hak arayan bir grup insan var. EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) birbirlerini ekleyip, sabah akşam milletvekili, gazeteci herkese twitt atarak seslerini duyurmaya çalışıyorlar... Kademeli emeklilik mağduru olarak görüyorlar kendilerini. İnşallah bu çabaları olumlu bi sonuç verir. (pek ihtimal vermesemde)

miller57 senin bahsettiğin EYT kanunun koyduğu kademeli geçiş cetveline ilişkin öyle anladım. Aslında bu düzünleme bireysel açıdan bakınca bana haksızlık yapıldı değerlendirilmesinden. Bence yararlı bir düzenlemeydi zira eski hükümetlerin koltuk kaygısıyla geçmiş yıllarda erken emekli etmesinin nasıl bir kara delik oluşturup kurumun sistemin batma noktasına getirdiği malum. Üzici olan burda oluşan farkın şuan bizim gibi işci emekçisi kulaktan çıkararılması ama buna da eğer bu sistem sağlıklı yürücekse gerekliydi.

Kazanılmış hak diye saçma birşey yüzünden cazip koşullarda emekli olanlara oluşturulan yeni siteme uygun maaş kesintisi uygulanmadı bence hak ve adalet üzerinden düşünülünce her ne kadar zor gibi görünse de bu yol seçilmeli tüm yük faal kuşaga yüklenmemeli idi.

Bizim konumuz biraz daha farklı benim isteğim devlet zarar görmesin bana iltimas geçmesin hakkı neyse alsın beni asıl ssk girişim olan tarihten baz alsın.
Zira şuan SGK isteğe bağlı kapsanımda 5510 5.madde g bendi olarak şuan meslek stajı görenlere uzun vadeli prim ödemesine imkan sağlıyor. Ve bunu bağkur degil 4/A kapsamında değerlendiriyor. Yani mevcut durumda buna imkan veriyorsa geçmişe dönükte buna düzenleme getirebilir.
 
:)
Bende bu konudan muzdaribim arkadaşlar, aynı şekilde benim de 1996' da okul stajyerliğim var, ancak ilk girişim 2000 yılında. Bundan dolayı yaştan 5 yıl daha geç emekli oluyorum.55 yaşında emekli olmam gerekirken 60 yaşında oluyorum.
Bunun ile ilgili bir grup kurma fikriniz güzel, desteklerim.
 
Hep destek tam destek:)
Staj sigortalılığı giriş tarihi olarak kabul edilseydi ben de 2 yıl önce emekliydim:)
 
Arkadaşlar bir hususu aydınlatmakta fayda var.Staj başlangıcı sigorta başlangıcı olarak kabul edilmiyor.Doğrudur.Ama emeklilik şartlarında stajın başladığı tarih baz alınıyor diye biliyyorum.Yanılıyormuyum?
 
Sigorta başlangıcı olarak kabul edilmeyen tarih, emeklilik şartlarında nasıl dikkate alınabilir ki sn metyo.
Uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmeye başlama tarihi başlangıç kabul ediliyor. Seyahat saglık sigortası gibi bir şey anlayacagınız. Biri seyahat süresince digeri staj süresince saglik sorunlarını kapsıyor sadece. Seyahat / staj bittiginde hiç olmamış oluyor.
 
Bunun ile eskiden mahkemeye giderek hakkını almış olan kişiler var diye duymuştum.Bunun da araştırılması gerekiyor, emsal niteliği olabilecek davalar var mıdır?
 
Bu konuyu sıcak tutup stajla ilgili yapacağımız örgütlenmeye yeni arkadaşlar kazandırmalıyız... Sayıca çoğaldıkça yapacağımız etkinliklerin adını koymalı, kendi içimizde bir birlik sağlamalıyız. Yoksa dağılır gideriz...

Sn, success17 Sözlerinize kısmen katılıyorum. Haklısınız bu ülkede 38 yaşında emekli olanları da gördük. Ve şimdi emeklilik yaşı olarak 65'i bekleyecek 2008 sonrası sigorta girişli arkadaşlarımız var. Ne 38 nede 65 bu işin doğrusu. Mesela ben 60 yaşında emekli olabileceğim. 55 yaşına geldiğimde 5 sene sonra emekli olacağım diye plan yaparken devlet "beklenilen hak yoktur, kazanılmış hak vardır" diye kelime oyunu yapar da 60 olan yaşımı mesela 65'e çıkarırsa o zaman bende kendimi mağdur hissederdim... Bugün onlara yarın bize.
 
Bu konuyu sıcak tutup stajla ilgili yapacağımız örgütlenmeye yeni arkadaşlar kazandırmalıyız... Sayıca çoğaldıkça yapacağımız etkinliklerin adını koymalı, kendi içimizde bir birlik sağlamalıyız. Yoksa dağılır gideriz

Haklısınız miller57 ama görüyorum ki iş yogunluğu dolayısıyla ugrayamadıgım malum sene sonu işlemleri:( konuya yazan çizende olmamış yeterli sayıda kişi yok demek ki bu konudan muzdarip.

İşimiz sayın zindan ın belirttiği gibi bireysel hak arama yollarına kalıcak gibi görünüyor...
 
Üst