personel maaş programı

Staj bitimi hakkında

Merhabalar 26/10/2024 yılında başladığım stajım süre olarak 25/10/2026 yılında bitiyor. 1 yıl yüksek lisanstan dolayı azaldı . Geçenlerde oda ile görüştüm 10.ayın 25i itibariyle ayrılacağımı söylediğimde bana ayı bitir öyle ayrıl dedi problem olmasın şeklinde belirttiler . Eksik günüm yok aktif çalışıyorum. İşyeriyle ilgili uyuşmazlıklar var problemli ayrılmayacam fakat neden bir hafta daha çalışıp ayı tamamlamam gerekiyor o kısmı çözemedim bu konuda beni bilgilendirecek bir üstat var ise mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler

Stajınızın fiili olarak bitiş tarihi 25 Ekim 2026 olsa da Odanın size "Ayı bitir, öyle ayrıl" demesinin arkasında bürokratik ve sistemsel üç ana neden bulunuyor:

• SGK Prim Gün ve Dönem Hesabı: SGK sisteminde aylar takvim gününe bakılmaksızın 30 gün üzerinden tescil edilir. Ay ortasında veya 25'i gibi kıst bir tarihte çıkış yapıldığında, o aya ait SGK hizmet dökümünüz "kıst ay" olarak işlenir. TESMER ve Oda otomasyon sistemleri ise staj sürelerini kontrol ederken aylık SGK bildirgelerini "tam ay" (30 gün) esasına göre eşleştirmeyi ve doğrulamayı tercih eder.
  • TESMER Dönem Onayları ve Evrak Çakışması: Staj bitirme evrakları, staj sonu değerlendirme notları (tezkiye) ve staj bitim dosyaları genellikle aylık periyotlar halinde kurula sunulur. Ay bitmeden yapılan çıkışlarda, son aya ait SGK prim bildirgesi henüz işveren tarafından verilmediği için (bir sonraki ayın 26'sına kadar verilir) Odanın önünde resmi SGK dökümünüz tamamlanmamış görünür. Bu durum dosyanızın onaylanmasında ve yeterlilik sınavına başvuru sürecinizde evrak eksikliği riskine veya bürokratik gecikmelere yol açabilir.
  • Tam Ay Kodlama Hassasiyeti: Yüksek lisans indirimi ile 3 yıldan 2 yıla düşen stajlarda gün/ay hesabı sistem tarafından kıl payı sınırda hesaplanabilir. Staj bitiminde 1 günlük dahi bir hesaplama yöntemi farkından (örneğin takvim günü ile 30 gün kuralı çakışması) doğabilecek aksaklığı riske etmemek adına Oda yetkilileri riski sıfırlamak için 31 Ekim'i görmenizi ister.
SONUC:

Oda sizin iyiliğinizi gözeterek "risksiz alan" tavsiyesi veriyor; ancak ortada net bir durum var: İşyerinizle uyuşmazlığınız var ve orada 1 saat bile fazla kalmak sizin için bir yük.

Burada yapmanız gereken adımlar şunlardır:

1. Oda ile Netleşin: Odaya durumu açıkça belirtin. "İşyerimle uyuşmazlığım var, 25'i itibarıyla staj sürem ve prim günüm tam doluyor. 31'ini beklemek zorunda mıyım, yoksa 25'i çıkışlı dosyayı kabul ediyor musunuz?" diye kesin bir dille sorun. Mevzuat gereği staj süreniz 25'inde dolduğu için yasal olarak stajınızı tamamlama hakkınız vardır; Odanın talebi tamamen bürokratik kolaylık sağlama amaçlıdır.
  2. İşverene Bildirim: Eğer Oda "25'i kesinlikle yeterli, stajın tamamlanmış sayılır" diyorsa, 25 Ekim itibarıyla çıkışınızı isteyin. Eğer Oda "Sistem onay vermez, ayı kapatman şart" diyorsa, uyuşmazlığınızı yöneterek 31 Ekim'e kadar sabredip stajınızı riske atmadan temiz bir şekilde noktalamak en mantıklı strateji olacaktır.