Stajer İle İlgili Yapılacak İşlemler Hk.

Üyelik
4 Eyl 2010
Mesajlar
8
Konum
kırklareli
Merhabalar;

Daha önce stajer ile ilgili hiçbir işlem yapmadığımdan yardımlarınızı rica ediyorum.

Bir üniversitenin MYO öğrencisi zorunlu staj formunu işyerimize getirdi, patronlarımız onayladı. Bu formda "öğrencinin staj yapacağı döneme ilişkin işkazası meslek hastalıkları sigortası primlerinin ödeme yükümlüsü üniversite rektörlüğüdür yazıyor. Staj başlama tarihi 24.06.2013 ve süresi 30 iş günü. Form işyeri tarafından doldurulup imzalandı, staj yapacak öğrenciye teslim edildi.

Size sormak istediğim, stajın başlayacağı 24.06.2013 tarihinde kadar benim yapacağım bir işlem varmı. Primleri üniversite rektörlüğü ödeyecek peki ben sigortalı girişi yapacak mıyım? Herhangibir ücret ödeyecek miyim?
 
Merhaba,

Staj "Zorunlu staj" olduğundan ve ilgili İş kazası meslek hastalığı primi üniversitece ödeneceğinden sizin sigorta yönünden yapacağınız bir işlem bulunmamaktadır.

Bununla birlikte, "3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun 25. maddesine göre; işletmelerde meslek eğitimi gören öğrenci, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin % 30'undan aşağı ücret ödenemez ve aday çırak, çırak ve öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır. Fakat, Gelir Vergisi Kanunu’nun 23 maddesinin 12. bendine göre; Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanununa tabi çırakların asgari ücreti aşmayan ücretleri gelir vergisinden istisna tutulmuştur."

Buna göre ilgili öğrenciye söz konusu asgari ücretin %30'u kadar bir ücret ödemeniz gerekir. Bu işlemi de gider pusulasıyla gerçekleştirerek ve herhangi bir vergiye tabi tutmadan gerçekleştirebilirsiniz.
 
Yüksekokul stajiyer öğrencilerine ücret ödemek zorunda
değilsiniz. İşe başlarken Okuldan SGK işe giriş bildirgesinin
1 suretini getirmesini isyeyebilirsiniz
 
Bu günlerde bende bu konu üzerinde duruyorum,(biraz tereddütlerim var bazı noktalarda)
6111 sayılı kanun ile 3038 sayılı kanunun 25 inci maddesinde bazı değişiklikler sözkonusu araştırdım ama şimdilik tam netleştiremedim
Sn.Resul Kurt,Ali tezel,Tahsin Sınav, Murat Özdamar(sgk-İst.il.müd.yard)Erden Çakar(sgk denetmeni)gibi üstadların makaleleri de var ve doyurucu,başkaca görüşler var ise detaylı olarak değerlendirip müştereken sonuca gitmemizde yarar var diye düşünüyorum.
 
6111 sayılı torba yasa ile birlikte, 20 ve üzerinde işçi çalıştıran işletmeler zorunlu iken bu sayı 10 ve üzeri işçi çalıştıran olarak değiştirildi.
Ücret konusu da “Ancak, işletmelerde meslek eğitimi gören örgün eğitim öğrencilerine, asgari ücretin net tutarının yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 30’undan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 15’inden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde 30’undan aşağı ücret ödenemez.” denilmiştir. Saygılarımla.
 
Sayın İhsans ; Dediğiniz gibi yüksekokul öğrencilerine ücret ödenmez staj defteri imzalanır sigorta için okula yollanır ama bazı öğrenciler bu yıla mahsus ödenecek diye yeni kanun diye söylemişler biz ardık bulamadık.
Böyle bir şeyin olup olmadığı hakkıknda bilen arkadaşlar varsa yyazssın..

saygılarımla iyi akşamlar.
 
Sn Şeref Aydemir'in yukarıdaki bilgilendirmesi sonucu (teşekkür ederim.)

6111 sayılı kanun

MADDE 61- 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 3 üncü maddesinin (j) bendine “orta öğretim kurumları” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumları” ibaresi eklenmiştir. ( yani eski yasaya nasıl tic. ve meslek. lisesi öğrencilere maaş ödüyorsak şimdide Y.Ö.K'üde katmıştır.)


MADDE 64- 3308 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dördüncü fıkrasına “Bakanlık” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumlarının bağlı olduğu üniversitelerin” ibaresi eklenmiştir.
“Ancak, işletmelerde meslek eğitimi gören örgün eğitim öğrencilerine, asgari ücretin net tutarının yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 30’undan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 15’inden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde 30’undan aşağı ücret ödenemez.”

3308 sayılı kanunun yeni hali
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Ücret, Sosyal Güvenlik ve izin

Ücret ve Sosyal Güvenlik



Madde 25 – Aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilere ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar; aday çırak veya çırağın velisi veya vasisi veya kişi reşit ise kendisi; öğrenciler için okul müdürlüğü ile işyeri sahibi arasında Bakanlıkça belirlenen esaslara göre düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir. (Değişik son cümle: 13/2/2011-6111/64 md.) Ancak, işletmelerde meslek eğitimi gören örgün eğitim öğrencilerine, asgari ücretin net tutarının yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 30’undan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 15’inden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde 30’undan aşağı ücret ödenemez.

Aday çırak, çırak ve öğrencinin eğitimi sırasında işyerinin kusuru halinde meydana gelecek iş kazaları ve meslek hastalıklarından işveren sorumludur.

Aday çırak, çırak ve öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır.

Aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilere sözleşmenin akdedilmesi ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun iş kazaları ve meslek hastalıkları ile hastalık sigortaları hükümleri uygulanır. Sigorta primleri 1475 sayılı İş Kanununun 33 üncü maddesi gereğince bunların yaşına uygun asgari ücretin % 50'si üzerinden Bakanlık ve mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumlarının bağlı olduğu üniversitelerin bütçesine konulan ödenekle karşılanır. (4)

_________________

(1) 13/2/2011 tarihli ve 6111 sayılı Kanunun 62 nci maddesiyle, bu maddelerde yer alan “yirmi” ibareleri “on” şeklinde değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.

(2) 13/2/2011 tarihli ve 6111 sayılı Kanunun 63 üncü maddesiyle, bu fıkrada yer alan “her ay 18 yaşını bitirenlere ödenen asgari ücretin 2/3’ü nispetinde” ibaresi “her ay 18 yaşını bitirenlere ödenen asgari ücretin net tutarının 1/3’ü nispetinde, yirmi ve daha fazla personel çalıştırılması halinde 2/3’ü nispetinde” şeklinde değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.

(3) Bu fıkrada yer alan “fona” ibaresi, 20/6/2001 tarih ve 4684 sayılı Kanunun 10 uncu maddesiyle yürürlükten kaldırılmış olup, bu hüküm 1/1/2002 tarihinde yürürlüğe girecektir.

(4) 13/2/2011 tarihli ve 6111 sayılı Kanunun 64 üncü maddesiyle, bu fıkraya “Bakanlık” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumlarının bağlı olduğu üniversitelerin” ibaresi eklenmiş ve metne işlenmiştir.

Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 23, 24, 35 ve 42 nci maddeleri hükümleri uygulanmaz. Ayrıca bunlara aynı Kanuna göre işgöremezlik ödenekleri bağlanacak sürekli işgöremezlik gelirine esas olacak günlük kazançların tespitinde sigorta primine esas tutulan ücret dikkate alınır.

iyi geceler saygılarımla..
 
3308
Madde 25 – Aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilere ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar; aday çırak veya çırağın velisi veya vasisi veya kişi reşit ise kendisi; öğrenciler için okul müdürlüğü ile işyeri sahibi arasında Bakanlık "VE MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM YAPAN YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARINCA " belirlenen esaslara göre düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir. (Değişik son cümle: 13/2/2011-6111/64 md.)

Cümlesine göre "ÜCRET ÜNİVERSİTELERİN DÜZENLEYECEĞİ SÖZLEŞME İLE TESPİT EDİLMESİ LAZIM
AMA BİR HAREKET YOK BEN Mİ YANLIŞ YORUM YAPIYORUM ACABA
KONUYA İLGİSİ OLAN TÜM ARKADAŞLAR YARIN DÜZELTSİNLER MÜMKÜNSE SAYGILARIMLA....
 
Sn.Evcimen
Haklısınız detaya girdikçe bazı noktalarda farklılıklar sözkonusu, çalışalım, birlikte sonuçlandıralım.
Kolay gelsin
 
Sayın Evcimen cümleyi yanlış paragrafa eklemişsiniz yukarıda da paylaştığınız üzere ;

"Aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilere sözleşmenin akdedilmesi ile 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun iş kazaları ve meslek hastalıkları ile hastalık sigortaları hükümleri uygulanır. Sigorta primleri 1475 sayılı İş Kanununun 33 üncü maddesi gereğince bunların yaşına uygun asgari ücretin % 50'si üzerinden Bakanlık ve mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumlarının bağlı olduğu üniversitelerin bütçesine konulan ödenekle karşılanır. (4)

Yani bu değişiklik stajyer priminin bakanlık veya üniversite tarafından ödenmesine atıfta bulunmaktadır. Stajyerleri ücretli 6111 sayılı Kn. ile değiştirilen şekli ile stajyerin yaşına uygun olan asgari ücretten 20 ve üzeriişöi çalıştıran işletmelerde asgari ücretin net tutarının %30, 20 ve altında işçi çalıştıran işletmelerde net tutarın % 15 olarak belirlenmiştir. Saygılarımla.
 
Şİmdi Resul Kurt'un yazısından can alıcı noktaları yapıştıracağım;

6111 sayılı Torba Kanun ile yapılan düzenlemeyle, eskiden 3308 sayılı Kanun kapsamında olmayan üniversite öğrencilerinden mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumları öğrencileri 3308 sayılı Kanun kapsamına alınmıştır.

Mesleki ve teknik eğitim alanında, diplomaya götüren orta öğretim kurumları ve mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumları ile belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün ve yaygın eğitim-öğretim kurumlarının işletmelerde beceri eğitimi gören öğrencileri 3308 sayılı Kanun kapsamında olduğundan ücret ve sosyal güvenlik hakları 3308 ve 5510 sayılı Kanunlara göre belirlenecektir.

Tüm üniversite öğrencileri 3308 sayılı Kanun kapsamında sayılmazlar. Sadece mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumları olan meslek yüksek okulu, Teknik Eğitim Fakültesi vb. mesleki ve teknik eğitim okulları bu kapsamdadır.

3308 sayılı Kanun’a göre; aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilere (mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumları olan Meslek Yüksek Okulu, Teknik Eğitim Fakültesi vb. mesleki ve teknik eğitim yüksek öğrenim okulları öğrencileri dahil) ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar; aday çırak veya çırağın velisi veya vasisi veya kişi reşit ise kendisi; öğrenciler için okul müdürlüğü ile işyeri sahibi arasında Bakanlıkça belirlenen esaslara göre düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir. (ÜCRET SÖZLEŞMESİ İÇİN BAKANLIKÇA YADA YÖK'ce DÜZENLEME YAPILDIMI ??BEN BULAMADIM)

Sonuç olarak 3308 sayılı Kanun kapsamında olmayan üniversite öğrencilerine ücret ödenme zorunluluğu olmayıp, ücret ödenmesi halinde ise bu ücretten vergi kesilmesi gerekir. Sadece 3308 sayılı Kanun kapsamındaki Meslek Yüksek Okulu, Teknik Eğitim Fakültesi vb. mesleki ve teknik eğitim veren yükseköğretim okulları öğrencileri için ödenen ücretten vergi kesilmeyecektir. SGK primleri de belirlenen staj dönemi için okul tarafından ödenmektedir.

Mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumları “dışındaki” yükseköğrenim öğrencilerine ücret ödenme zorunluluğu yoktur. Burada sosyal güvenlikleri açısından yükseköğrenim ya da üniversite öğrencilerinin okuduğu okul tarafından staj yaptırılacak olup olmaması önemlidir.

Ancak burada önemli bir farklılık bulunmaktadır. Sadece zorunlu staj değil, okul tarafından staj yapması “uygun görülen” üniversite öğrencileri de artık stajyer olabilecektir. Zorunlu olsun olmasın tüm yükseköğrenim stajyerlerinin bildirimleri ve diğer SGK işlemleri (işyeri bildirgesinin, işe giriş bildirgesinin, işten ayrılış bildirgesinin düzenlemesi gibi) okulları tarafından yapılmaktadır

Yine Mesleki ve Teknik Eğitim Yapan Yükseköğretim Kurumları dışındaki okul tarafından staj yapması uygun görülen ve sigorta primi okul tarafından yatırılan stajyer üniversite öğrencilerine işverence ücret ödenme zorunluluğu bulunmamaktadır.



Şu anda bulduklarım bunlar , Eğitim Müdürlüğümüz olduğu için bu konuda bilgim yok sadece liselilere yasal parayı ödüyoruz...
Konu hakkında temel bilgisi bulunan Şeref bey ile pratikte uygulama alanı hakkında diğer arkadaşların bilgisi ile konuyu netleştirelim. hepinize saygılarımla..
 
Az önce bir arkadaşın yüksek okulda okuyan ve İst./halkalıdaki staj yaptığı kamu hastanesinde ödenek gelmediği için stajdan çıkarıyorlarmış. Hastaneden " ÖZEL SEKTÖRDE YAPSIN PARA ALMADAN DEMİŞLER"

Şimdi ödenek sadece Kamu'ya mı verilecek. ÖZEL SEKTÖRDE STAJ YAPANLARIN İŞVERENLERİNE ÖDENEK VERİLMEYECEKMİ?
 
Sayın.Bülent Bey; Bende az önce bulunduğum ildeki üni. İdari Mali İşl. görevli bir arkadaşla farklı bir konuda konuşuken kendi durumlarını sordum. Her hangi bir ücret konusu olmadığı, kendileri için önemli olanın öğrencinin zorunlu stajını yapmış olması olduğunu, şayet staj yaptığı Kamu/Özel fark etmiyor ücret vermek isterse ( yardım, başarı, vb) verebileceğini belirtti. Farklılıklar gösteriyor demekki.
 
Estağfurullah Sayın Evcimen saygısızlık yaptım ise ben özür dilerim üstadım. Sadece 6111 sayılı yasa ile değişen şeklin ücret değil stajyerlerin primlerinin ödenmesinde bakanlık ve üniversiteyi birlikte sorumlu tuttuğunu belirtmek istedim. Saygılarımla.
 
İyi günler.
Konu hakkında AliTezel.com - HABERTRK--Lise ve niversite rencileri stajda sigortal olurlar bağlantısından ulaşılabilen Ali Tezel Bey'e ait bir yazı var. Faydalı olabilir.
Ayrıca, ben bir yükseköğretim kurumunda görev yapıyorum. Yaptığımız işlem şöyle:
1. Öğrenci staj yapacağı iş yerini tespit ediyor ve bölümünden aldığı staj başvuru formunu onaylatıyor.
2. Biz staj yapacağı süreyi kapsayacak şekilde "stajer kodu ile bildirimde bulunuyor (işe giriş bildirgesi) ve "iş ve meslek hastalıkları sigortası" primini ödüyoruz.
3. Staj bitiminde öğrenci staj dosyasını iş yerine onaylatarak bölümüne teslim ediyor. Doğal olarak biz de çıkış bildirgesi veriyoruz.
4. İşyeri stajere herhangi bir ücret ödemesi ya da SGK işlemi yapmıyor.

İyi çalışmalar.
 
şimdi kafam karıştı. üniversiteli stajyerlere ücret ödüyor muyuz, ödemiyor muyuz?
Ali TEZEL'in sitesinde yazan Vedat TİLKİ ödemek zorundasınız demiş, mesleki ve teknik eğitimi ve zorunlu stajı şart koşmuş. bunların dışında ör. işletme staj yapsa dahi ücret ödenmek zorunda değil demiş.
170 'i aradığımda ise ücret ödemek zorunda olmadığımı söylediler. sadece lise stajyerlerine ödemek zorundasınız dediler.
3308 sayılı kanunun en güncel halini incelediğimde :

Madde 25 – Aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilere
ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar; aday çırak veya çırağın velisi veya vasisi veya kiĢi
reşit ise kendisi; öğrenciler için okul müdürlüğü ile işyeri sahibi arasında Bakanlıkça belirlenen
esaslara göre düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir. (Değişik son cümle: 13/2/2011-6111/64
md.) Ancak, işletmelerde meslek eğitimi gören örgün eğitim öğrencilerine, asgari ücretin net
tutarının yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 30’undan, yirmiden az
personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 15’inden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin
yüzde 30’undan aşağı ücret ödenemez.

Yazın staj yapan Üniversiteli/yüksekokullu öğrenci yukarıda altını çizdiğim kapsama giriyor mu? girmiyorsa ücret ödemek zorunda değilim. giriyorsa ödemeliyim. doğru mu anladım?

ya da direk soruyorum, zorunlu yaz stajı yapan (30 iş günü) yüksekokullu bir öğrenci var, elektrik bölümü. okul sgk girişini yapmış. ben şimdi bu öğrenciye ücret ödeyecek miyim???
 
Şula hanım aradan 2 yıl gecmiş,:)
bu noktada görüşüm hayır ama daha önceki bir araştırmamda üniversitelerin sadece "mesleki ve teknik eğitim" bölümlerinde öğrenim gören stajyerlerin ücret yönünden durumunun farklı olabileceği düşüncesindeyim son kez değişiklik oldumu bilmiyorum
 

Benzer konular

Üst