uyumsoft

Stajerlerin Durumu Ne Olacak Böyle Sınavlarda Haksızlık Var

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan konsilyer
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
logo isbasi
K

konsilyer

Ziyaretçi
öncelikle selamlarımı sunarım, şu an ellimde stajyer el kitabı var staj değerlendirme sınavı olarak tanımladığınız şeyi doğru anlamak için açtım kitabı, tam tarifi staj başlama değerlendirmesi, ben lisans menuzuyum smmm staj başlama sınavına mart 2005 de ilk kez girdim ve ilk girişte 66 aldım ama hala çok eksiğim var umarım forum yardımıyla geliştirecem kendimi, eğer konuyu doğru anladıysam kazanamayanların çektikleri ile kazananların neler çektikleri üzerine biraz serzenişte bulunucam

STAJERLERİN DURUMU NE OLACAK BÖYLE SINAVLARDA HAKKSIZLIK VAR

osym yaptığı sınavlarda ve mali müşavirlik sınavlarında bi problem olduğunu zannetmiyorum ben sm stajı yapıyorum. sorulan soruların cevapları verilmiyor. karşılaştırma imkanı bulamıyoruz. doğru yaptığımızı inandığımız sorulardan puan alamıyoruz. ama neden puan vermediklerini bilemiyoruz. prof. dr nalan akdoğanın kitabındaki kayıtlarla karşılaştırıyorum. yapılan kayıtlar bire bir doğru ama tesmer hocalırandan puan alamıyoruz. bence bu işte bi çarpıklık var. tamamen para tuzağı olarak düşünüyorum.

merhaba... doğru düşünüyorsun arkadaşım.tamamen para tuzağı..daha önceki yıllarda (1989-1994 ) bence haketmeyenlere dağıtılan belgelerin yarattığı sıkışıklık mesleği yapılmaz hale getirdi..sonumuz hayır olsun..

merhaba
arkaşın isyanına katılıyorum.ilk kez martta sınava girdim.yaptığım soruların cevaplarından o kadar emindimki bırakın 60 almayı 80-90 bekliyordum.ama sonuç 45 nedir bu anlayamıyorum.

diğer başlıklara bu başlığın linkini vererek birleştirebiliriz

staja başlama değerlendirmesi

arkadaşım slm.
sınav öncesi söylenenleri bizzat yaşadım.tedirgin bir şekilde sonucu bekledim.ilk kez girmeme rağmen 68 aldım.
tahminime göre sadece illerin belli kontenjanı var.
mesela aydın ın kon.5 kişi
ilk 5 e giren 60 üstü sonrası 60 altı
dikkat edersen notlar belirli bir aralık içerisinde sıralanıyor.
yani 50-70 arası dışında not alan yok
bu da ilginç bir tesadüf!!!

can egrısı mantıgınıda olan bı sınav.
o yuzden 60 degıl zor soruları yapabılmek yada az yapılabılen soruları yapmak onem kazanıyor.
arkadaslar konuyu abartıyor gıbıme gelıyor.
ben ılk gırıste sınavı rahatlıkla gectım.
bana karsıt cevaplar gelecektır ancak ben her zaman kendımdekı hataları olcmeye calısırım.
kısacası daha fazla calısmak lazım.
meslegı boyle zor sınavlarla yapmalarını cok dogru buluyorum.
yenı nesıl musavırler eskılerıne nazaran cok daha ıyı olacak.

Merhaba

Selam Arkadaşlar,
Ben sınavların zorluğundan ziyade gereksizliğine inanıyorum.
Stajın anlamı nedir? Veya niçin staj yapılıyor.
Staj öğrenmek amacıyla yapılan bir olay. Yani ben bu işi bilmiyorum
2 veya dört veya 6 yıl sataj yaparak öğreneceğim.
Stajım bittikden sonra bir sınav normal. Acaba ögrendinmi diye.
Ama staja başlamak için yapılan bir sınav bana saçma geliyor.
Eğer ben herşeyi biliyorsam niye staj yapıyorum. Ama bilmiyorsam neden bir bilmediğim birşeyin sınavına giriyorum.
Bence konunun bu yönü daha önemli.
Mantığa ters bir olay.
Herkese iyi çalışmalar

merhaba arkadaşlar ben stajı kasım 2003 te kazandım 2.girişimdi ve Ankara' da idi. Neyse şimdi diğer illerde de yapılmaya başlandı ve Anadolu Üniversitesi tarafından düzenleniyor. Benim asıl söylemek istediğim bu staja başlama ve staj değerlendirme sınavının ne kadar saçma olduğu. 4 yıl üniversite oku okuldan mezun ol. Mezun olmak nedir arkadaşlar. Demekki birşeyler öğrenmişiz ve biliyoruz ki bu üniversite elimize diploma veriyor. Benim anlayamadığım neden sürekli sınanıyoruz. Geçmişte bakallara, işyeri olanlara, lise mezunlarına okuma yazmasının olup olmadığına bakılmadan verilmiş olan ruhsatlar ve mesleğin kalitesizliği arttırmış. ve geçmişte ruhsat alan meslek mensuplarını sınava tabi tutmaları gerekirken (bu arada gerçekten bu işi özveriyle yapan ve ruhsatını hakkıyla almış olan üstadlarımı hariç) bizi neden böyle bir sınava tabi tutuyorlar. Odanın seminerine gitmiştim. Bir bayan smmm ile tanıştım ona maliyet muhasebesi özel sağlık sig. muhasebeleştirilmesi v.s. gibi şeyler öğrettim ve hala yardım ediyorum. Artık Oda'nın uyanması lazım. Bu gibi sınavlara gerek yok

sınavın gereksizliği konusuna bende katılıyorum.ama şu da bir gerçekki ülkemizdeki eğitim kurumları kendilerine bile inanmıyorlarki sık sık aynı derslerden sınava giriyoruz.dört tane form için milyarlarca para almak varken, her sınavdan harç almak varken neden sınavlardan vazgeçsinler ki.

sayın batu
ne demek "bilgiyle çalışmayla alakası yok".
Pek bir anlam veremedim sözlerinize.
Pekala bilgiyle çalışmakla alakası var. Yıllarca üniversite okumuş olması muhasebe finans dalında uzman olacağı anlamına gelmez insanlarımızın.
Örneğin ben İktisat mezunuydum ve gelir veya sayıştay uzmanı olmayı kafama takmıştım ve o yönde çalıştım üniversitede.
Kimse seçeceğiniz mesleğe göre sizi yönlendirmiyor ya da ders vermiyor. verdikleri sadece temel. ne olacağınıza karar verecek ve bu yönde çalışacak kendini eğitecek kişi sizsiniz.
Derken bir büyüğümün tavsiyesiyle smmm olamaya karar verdim son sınıfta. ve tüm çalışmamı ve araştırmalarımı bu konuda yoğunlaştırdım. ilk sınavıma muhasebe finans dalı yüksek lisans ve araştırma görevlisi olan arkadaşımla birlikte girdim. ben 70 in üzerinde not alırken arkadaşım 50nin altında kaldı.
Bunun açıklaması nedir?
Bu konudaki bazı eleştirilere katılmamak elde değil.
Örneğin staja başlama dosyası, sınavlar ve kitaplar kurslar ve derken bitirme sınavı ile ruhsatın kendisi neredeyse bir servet.
yani paran varsa bu mesleği seçebilirsin noktasına geldi durum. oysa bir eleme sözkonusu olacaksa bilgiyle yetenekle olmalı.
ve smmm olmak da yetmiyor hepinizin malumu. bir smmm ne kadar defter tutabilir????veya denetlemeden kaçmak için artık herkesin bir ymm ile anlaştığı ve her bir ymm'nin yanında en az 7-8 kişinin çalıştığı bir ortamda yeni bir smmm'nin ne kadar başarılı olma şansı vardır.??
tüm bunlar birer sorun yumağı. Türkiye'nin halinden hiç farkı yok meslek birliğimizin nitelik ve anlayış açısından.
Ama ben kararlıyım belgemi alınca tüm bunların üzerine gideceğim.
Fakat herşeye karşın sınavı kazananların çok çalıştığı ve zamanında çalışmaya başladığı kesin. Yine de çan eğrisi sistemi olduğunu unutmamak gerekir.
saygılarımla

staj başlama sınavında değil diğer A B C sınavlarında da haksızlık olduğuna inanıyıorum ya da artık kimsenin belge almasını istemiyor lar
açıkçası

slm millet. 3568 sayılı kanuna göre s.m. staj ara değerlendirmelerinde ve staj bitirme sınavlarında geçerli not almanızın hiçbir önemi yok. 3568 sayılı yasa derki " 6 yıllık staj süresini dolduranlar Seberst Muhasebeci Belgesini almaya hak kazanı" yanlışşam söyleyin. Ancak burasının TÜRKİYE olduğunuda unutmamak lazım. Zira ne yazıkki ülkemizde hiç bir kanun tam anlamıyla uylanmamaktadır. Diğer arkadaşında söylediği gibi bu tam anlamıyla bir para tuzağı. Siz sınav sonuçlarına itiraz etseniz bile cevaplarınız tamamiyle Kurşun Kalemle yani itrtaz ederseniz puanınız yükselmez, tersine düşer (cevap kağıdınızı okuyan yetkilinin elinde bir silgi olduğunu düşünün) Ancak sınavlardan geçer not (60) almak istiyorsanız bağlı bulunduğunuz odayla iyi geçineceksiniz, seminerlerine katılacaksınız (tabi yanlızca ücretli olanlara) dosyanızda eksiğiniz olmayacak cümlemize kolay gelsin

Lütfen üniversite mezunu olmadan staja başlamayın

stajer arkadaşlar;ben staja başlama sınavına girmedim.sadece meslek sınavıyla ruhsatımı aldım.Yanılmıyosam o yılda staja başlama sınavı zorunlu hale geldi.SMMM mesleki yeterlilik sınavını verirken bayağı zorlandım. sınavlarda hakkaten zordu.O zamanlar bende sizin gibi turmob a çok kızıyodum.Böyle sınav mı olur kazanmayalım diye ne gerekiyorsa yapıyorlar diye.Ama şuan da ne kadar da iyi yapmışlar diye düşünüyorum. mesleğe çalışan, bilgili,üniversite mezunu olanların girebildiği kalıteli bir meslek örgütü olması için tabiki eleme yapılacak tabiki sınav zor olacak.Zaten meslekte eğitim düzeyi düşük biryığın insan var.Üniversite mezunu olmayan stajer arkadaşlardan istirhamım 4 veya 6 yıl sonu gelmez staj ve sınavlarla uğraşmayın.Gidin eksik kalan eğitimlerinizi tamamlayın.Örgün eğitim alamasanızda enazından AÖF ün 4 yıllığını bitirip 2 yıl staj ve sınavla mesleğe girin ve mali müşavir olun.Mesleğin eğitim düzeyini ve kalitesini yükseltelim.Meslek yasası çıktığı ilk yıllarda bolkeseden dağıtılan ruhsatlar şuan malesef turmob ve bizim elimizde patladı,noterlerden alınan takip vekaletnameleriyle ruhsat sahibi olan eğitimi yetersiz binlerce kişi var aramızda.Bunlardan sonra gelen yeni nesil, bu mesleğin kalitesini yükseltecek .Bu bizim ve mesleğimiz için hayati önemdedir.Çünkü biz bu meslekten para kazanıyoruz bu meslekten evimize ekmek götürüyoruz.Bu yüzden arkadaşlar mesleğe sahip çıkalım çıtayı yüksek tutalım.Üniversite eğitimini tamamlayalım öyle mesleğe girelim.

Hüseyin TOKSÖZ SMMM

Mesleğimizin kalitesinin yükselmesini hepimiz istiyoruz. Ancak yapılmakta olan sınavlar neticesinde almış olduğumuzu öğrendiğim puanlar her zaman (nedense) beklediğimizin çok çok altında gelmektedir. Bu puanların bu şekilde gelmesinde bağlı olduğumuz odaların verdiği görüşler ve (şu kişi geçsin bu kişi kalsın) beklentileri olduğunu hepimiz az çok biliyoruz. Meslek kalitesinin yükseltilmesi için mesleği hakkıyla yapan ve yapmayanların bu şekilde ayrılması adaletlimidir. Genelimiz muhasebe bürosunda çalışmakadır ve bilgilerimiz tamamiyle piyasa ortamına ve pratiğe dayanmaktadır. Sınava giriyorsunuz size teorik soruluyor tabiki teorik bilgi yetersiz kalıncada sınavlar beklentimizin altında kalıyor. Teorik bilgimizi yükseltmek istesek bile sağolsun maliye bakanımız her ay yeni bir şeyler çıkarıyor onlarla uğraşmaktan bırakın teorik bilgi öğrenmeyi kendimize vakit ayıramıyoruz. Sizde bunun farkındasınızdır. Saygılarımla,

"Bir fikrin acemi savunucusu, usta saldırıcısından daha zararlıdır..."

Cin olmadan şeytan çarpmaya çalışmayalım lütfen. Eğer her önüne gelen bu mesleğe kabul edilseydi ortalık muhasebeciden geçilmezdi. Hak eden gelsin. Etmeyen kendisine başka yol arasın. Neden üniversite sınavlarında pekçok öğrenci açıkta kalıyor? KPSS neden yapılıyor? Neden muhasebe mesleğini bu kadar hafife alıyorsunuz? Çalışalım arkadaşlar, çalışan her zaman kazanır.

Tüm stajyerlere başarılar...

sayın mmx tabiki çalışan kazanır son derece haklısınız yalnız muhasebe mesleği için değil her meslek için muhakkak hak eden kişiler, gerekli çabayı sarfedenler o sıfata haiz olmalı ancak ben tartışmaya başka bir yerinden bakmak istiyorum, stajyerler tabiki çalışacak mesleki yeterliliğe sahip olacak, sınavlara girecek kendini yetiştirecek ancak stajyerlerden beklenenlerin tamamına şu an ki meslek mensupları sahip mi?, ne derece benzer aşamalrdan geçtiler? bu sınavlar gerçekten objektif mi değerlendiriliyor? neden sınav ücretleri bu derece yüksek ve oda yeni taleplerle geliyor? sanırım bu soruların cevaplarındaki belirsizlik stajyerler üzerinde baskı oluşturuyor. saygılarımla
smmm stajyer_konsilyer_izmir

mmx2' Alıntı:
"Bir fikrin acemi savunucusu, usta saldırıcısından daha zararlıdır..."

Cin olmadan şeytan çarpmaya çalışmayalım lütfen. Eğer her önüne gelen bu mesleğe kabul edilseydi ortalık muhasebeciden geçilmezdi. Hak eden gelsin. Etmeyen kendisine başka yol arasın. Neden üniversite sınavlarında pekçok öğrenci açıkta kalıyor? KPSS neden yapılıyor? Neden muhasebe mesleğini bu kadar hafife alıyorsunuz? Çalışalım arkadaşlar, çalışan her zaman kazanır.

Tüm stajyerlere başarılar...

siz belge aldınızmı yada stajermisiniz.? cevap verirseniz sevinirim.

Meslek Mensubuyum

Evet SMMM belgem var. Ben de staj ve sınavla belge aldım. 10. yılımı doldurmak üzereyim ve şu anda YMM sınavlarına hazırlanıyorum.

Kolaylıklar dilerim...

olaya bu açıdan yaklaşanlar nedense belgesi olanlar..

biz aldık sizde uğraşın alın gibi tavır içerisndesiniz.bu sorunlar açık seçik ortadayken hala bu fikirleri savunmanın anlamı yok.stajyerleri rakip olarak görmeyin.zaten herkes çalışıyor.çalışmadan bu sınavları vermek mümkün değil bunu hala anlatamadık.kolay yolu bulmuşsunuz çalışın kazanın demekle bitmiyor.sorunlar başka.bakın bukadar kişi neylerden dertli okumanızı tavsiye ederim.çözüm üretelim...