Standart Maliyetlerin Kullanılması

aodabası

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Kas 2006
Mesajlar
182
Merhaba,

Gerçekleşen maliyetler üzerinde yoğunlaştığım için şimdiye kadar standart maliyet sistemi ve maliyet farklarını (712-713-722-723 vs.) kullanmadım .Kullanana da rastlamadım. Önceden saptanması mümkün olan bazı maliyetlerin gerçekleşenlerle karşılaştırılması açısından bazı işletmelerde çok faydalı olabilir., ancak ben uygulama alanını ve kullanılabilirliğini merak ediyorum..Bu konuda tecrübesi olan dostlardan birikimlerini aktarmalarını rica ediyorum.

Saygılar,
 
Ynt: Standart Maliyetlerin Kullanılması

Standart maliyet uygulaması, büyük ölçekte üretim ve hizmet işletmelerinde kullanılır. Asıl amaç bütçeleme ve maliyet fiyat analizidir.
Modern muhasebe anlayışının temel ögelerinden biridir. Yönetime karar alma süreçlerinde gerekli araçları sağlamak için çok yararlıdır.
Tabi dönem sonlarında standart maliyetler fiili maliyetlerle karşılaştırılıp sapmalar bulunur ve bir sonraki tahminlerin daha gerçekçi olması için gerekli düzeltmeler yapılır.
 
Ynt: Standart Maliyetlerin Kullanılması

Standart Maliyet adından bıraktığı etki kadar korkulacak bir yöntem değildir.

Hatta ileri götüreyim maliyet yöntemi bile değildir, sadece kayıt yöntemidir. Bütçelenmiş rakamlar belli olduktan sonra sadece 371/381 hesaplar ile maliyet bilindiği gibi yapılmaktadır. SAdece ilgili hesabın bir alt kırılımı olarak bütçe farkları hesabı açılabilir.
 
Üst