Stok Değer Düşüklüğü Karşılığı

batlı

Katkı Sunan Üye
Üyelik
11 Kas 2008
Mesajlar
557
Konum
ANTALYA
stok değer düşüklüğü karşılığı ayrıldığında karşılık gideri kanunen kabul edilmeyen gider mi olmaktadır. yaptığım araştırmalar neticesinde kkeg olarak da gider olarak da alınabildiğini buldum. taktir komisyonunca belirlenen bir zarar olduğunda gider kaydedebiliyoruz bunun dışında olanları kkeg olarak değerlendiriyoruz sonucuna vardım. doğrumudur?
 
Ynt: Stok değer düşüklüğü karşılığı

Merhaba

Stok değer Karşılığı hesabı muhasebenin temel kavramlarına göre ihtiyatlılık ilkesine göre ayrılır ve kanunen kabul edilmeyen gider olarak kabul edilmez.

Yani buradaki karşılık hisse senetlerine değer düşüklüğü karşılığı ayırmaktan farklı 2 sininde de karşılık giderlerini kullansakta hisse senetlerine değer düşüklüğü karşılığı dönemsellik ilkesi gereği o anı tam yansıtması açısından yapılıyor ama süpheli ticari alacak karşılığı ve stok değer düşüklüğü karşılığı ayırmada gerçekleşmesi muhtemel gider ve zararlara tedbir alıyoruz bu nedenle kkeg olarak kabul etmiyoruz

En azından bizdeki uygulama bu şekilde :)

İyi Çalışmalar
 
Ynt: Stok Değer Düşüklüğü Karşılığı

Merhaba,

Stok değer düşüklüğü karşılığı KKEG olarak yazılıp yazılmaması duruma bağlıdır. TMS'ye göre stok değer düşüklüğü karşılığı ayırırken, stoğın gerçek değeri ile maliyet değeri hesaplanıp bunlardan düşük olanı seçilir. Dolayısıyla, eğer TMS'ye uygun mali tablo hazırlamak istiyorsak ve de stok değerimiz gerçekten düşmüş ise TMS'ye göre stok değer düşüklüğü ayrılmalıdır. VUK'a göre ise stok değer düşüklüğü yazabilmemiz için iki yöntem vardır:
1. Stokların %25 lik kısmında %10 değer düşüklüğü tespit edilebiliyor ise bilirkişi çağırmadan bu tutar gider olarak yazılabilir.
2. Eğer birinci maddede gerçekleştirilemiyor ise ancak bilirkişi tespitinden sonra stokların değerinin düştüğü ıspatlanabilir ve ancak bu rapora göre gider yazılabilir.

Saygılarımla,
 

Benzer konular

Üst