Şubeli İşyerlerinin Durumu Hk.

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Toplamda 50' den fazla işçisi olan, ancak şube bazında tüm işyerleri için 50' nin altına kalan firmalar için işyeri hekimi ile İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı çalıştırılacak mı? çalıştırılmayacak mı?
Şifaen alınmış bilgiler haricinde bu konuda net bilgiye ulaşamdım.
Bir uzman, şubelerde gerek yok, işyeri bazında olması gerekiyor dedi, bir yerde de firma bazında bakmak gerekiyor diyor.
Net bir bilgisi veya yazılı bir dayanağa sahip olan var mı?





Teşekkürler.
İyi günler.
 
Bu durumda şubelerin ayrı ayrı SGK sicil numarası olup olmadıkları önemli.

Zira İSG uzmanlarının görevlendirilmeleri; sicil numarasındaki çalışan sayısı ve faaliyetin tehlike sınıfına göre tespit edilir.

Diyelim her şubenin sicil numarası farklı, birinde çalışan sayısı 50 üstünde, diğerinde altında. Üstünde olan kapsama girer. Ama dediğim gibi faaliyetin tehlike sınıfı da önemli. (Tehlikeli ve Çok Tehlikeli sınıftaysa, malum bu temmuzda yükümlülük başlıyor, çok uzak değil yani :)
 
Ayrıca konuya sadece İSG uzmanlarının görevlendirilmesi olarak bakmamak lazım, Risk Değerlendirmesi, Eğitim ve diğer yükümlülükler ocak ayında başladı.

Bununla beraber, konunun esasını tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum. İSG Konusunda Kanunun ve diğer mevzuatların çıkarılma amacı, HERHANGİ BİR İŞ KAZASINA BAĞLI OLARAK, ÖLÜM, YARALANMA, MADDİ HASAR OLMASIN / MESLEK HASTALIĞI (fiziksel ve ruhsal bakımdan) YAŞANMASIN. (Gökten üç elma düşmüş, biri yazanın biri okuyanın.... ;)

Kanun hükümlerini, genelde idari tedbirler olarak değerlendirebiliriz.

Herhangi bir mesleğin icra edilmesinde çoğunlukla teknik hatalara bağlı olarak iş kazaları yaşanmaktadır. Yani iş, tekniğine aykırı ortamların varlığı veya tekniğine aykırı olarak icra edilmesi sebebiyle kazalar hastalıklar, maddi hasarlar oluşmaktadır. Tedbirlerimizi bu bakış açısıyla almamızda fayda var.
 
Bu noktada tartışma var malisef.
Net bilgim yok.
Kanaatim;anılan kanun un 4 ncü maddesi ile ilgili yönetmeliğin 5 nci maddesi "işyerleri"ve"çalışanlar"üzerine,bunlar genel hükümler.
Dediğiniz gibi iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin istihdamı-çalıştırılması-hizmet alımı noktası her bir işyeri baz alınarak yapılıyor,işyeri tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre de yürürlükleri-uygulama tarihleri farklı.
Her iki durumu birbirinden ayırmak gerekir.
50 denaz çalışanı ve az tehlikeli sınıf da yer alan işyerinde 2014 Temmuz ayından önce iş sağlığı ve güvenliği önlemleri hiç alınmayacak değil,bu işyerlerinde risk analizi yapılmayacak değil,bu önlemler yine alınacak ancak ne var ki anılan kanun un 38 nci maddesine göre bahsekonu işyerleri için işyeri hekimi ve uzman görevlendirilmesi hususu farklı.
Peki bu önlemler kiminle alınacak/aldırılacak, başta uzman ve hekim olmak üzre kurul ve diğer üyeler vs.
İşin esası aynı işverene bağlı işyerlerinde gerekli tüm önlemlerin alınacak olmasıdır.
 
Ankara ile görüştüm, İ.S.ve G.Genel Müdürlüğü ile.
İşyeri Ssk numaraları farklı ise, tek tek ayrı bir işyeri gibi düşünmek gerektiğini söylediler. Her şube için 50 kişi aşıp aşmadığına göre Kanuna tabi olacaklardır dendi.Uygulama tarihlerine ve tehlike sınıfına girmiyorum.Orası malum, zamanı gelince 1 kişi de olsa tabi olacak.
Ancak şubesi olan işyerleri şubede çalışan sayılarına göre tespit yapacaklar, toplam firmaya bağlı çalışanlar için değil.
Bilginize...
 
Üst