Şüpheli Alacak Kayıt

KAYIP MAL ŞEKLİNDE İŞLEM GÖREBİLİRMİYİM ? ŞU ÖRNEĞİ BULDUM

Örnek;
(Z) işletmesine ait 1 ton peynir bir nakliye aracına yüklenmiş olup, alıcısına teslim edilmek üzere faturası da kesilmiştir.
Daha sonra, peynirlerin alıcısına ulaşmadığı nakliye aracının da kaybolduğu (plakanın sahte olduğu) öğrenilmiştir.Peynirlerin fatura bedeli 1.000,00-TL+%8 KDV’dir.Satılan peynirlerin maliyet bedeli 500,00.-TL olup, buna ilişkin yüklenilen KDV ise 40,00.-TL dir.1- Satış Kaydı
–––––––––––––––––––––––– / ––––––––––––––––––––––––
120 ALICILAR 1.080,00
600 YURT İÇİ SATIŞLAR 1.000,00
391 HESAPLANAN KDV 80,00
2- Düzeltme Kayıtları
Alıcı, gönderilen malı teslim almayıp, iade faturası düzenlemişse 612 “Diğer İndirimler” hesabını kullanarak aşağıdaki düzeltme kaydını yapabilir;
612 DİĞER İNDİRİMLER 1.000,00
10 Kaybolan mallar
191 İNDİRİLECEK KDV 80,00
120 ALICILAR 1.080,00
Söz konusu malların (peynir) stoklardan maliyet bedeli üzerinden çıkışı ve daha önceki dönemlerde yüklenilmiş olan KDV indiriminin bu dönem beyannamesine eklenmek suretiyle iptali gerekir.
689 DİĞ.OL.DIŞI GİD.VE ZARARLAR 540,00
10 Kan.Kab.Edilmeyen Gid.
01 Çalınan mallar
152 MAMÜLLER 500,00
391 HESAPLANAN KDV 40,00
47 İndirimi kabul edilmeyen KDV
3- Sigorta Tazminatının Alınması
Çalınan ya da kaybolan malların sigortalı olması durumunda; malların firma aktifinden çıkartılmasından doğan kanunen kabul edilmeyen gider, alınan sigorta tazminatı kadar azalır, aşan kısım vergiye tabi gelir olarak kayıtlara alınır.Bu konuda T.C. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü’nün 30.12.1999 tarih ve 8.07.0.GEL.O.49/4913-62 sayılı Özelgesinin özetinde “Çalınan emtia değerinin gider olarak dikkate alınması mümkün değildir. Çalınan emtia ile ilgili olarak sigortadan alınan tazminatın emtianın değerini aşan kısmının gelir olarak dikkate alınması gerekmektedir” denilmektedir.Kaybolan malların karşılığı sigorta şirketinden 540,00 TL tazminat alması durumunda, önceki kayıtlara ek olarak aşağıdaki kaydın da yapılması gerekmektedir.–––––––––––––––––––––––– / ––––––––––––––––––––––––
102 BANKALAR 540,00
679 D.O.DIŞI GELİR VE KARLAR 540,00

Sayın tarkaniz72,

Bu mesele çok karışmış aslında bu işlemlerin Yargıtay kararından sonra gerçekleştirilmesi gerekirdi. Şimdi faturayı kesip göndermeniz konusu da biraz karmaşık aslında. Yukarda yazdığınız maddeler duruma göre değişiklik göstersede olabilir ancak zaman biraz meseleyi değiştirmiş. Aradan geçen zamana bakılırsa pek faturanın kesilmesi dahi mümkün görünmüyor. Konunun çözümü sanki daha farklı.

Neredeyse iki sene geçmiş bu durum çok zor doğrusu. Firmanın şu anki durumun tespit etmekle başlayın önce. İlk adım bu.

Son düzenleme:
evet yargıtay 2012 kasımda karar verdi. 2012 de karşılık ayırmamıştım ben 157 stokda duruyordu mal. avukata da icraya başvuralım sonuç alamasakda dedim. o da biz icra değilde mahkeme yoluna gittk vs. vs. dedi. bir evrak getirecekmiş şimdi dediğine göre, Tahsili mümkün olmayan alacak tabirinde bir evrakmış getireceği.

BURADA 120 grubu alıcılardan değil Satıcıdan alacağımız mevcut. Biz satıcıya avans verip sonra malı almıştık.

evet yargıtay 2012 kasımda karar verdi. 2012 de karşılık ayırmamıştım ben 157 stokda duruyordu mal. avukata da icraya başvuralım sonuç alamasakda dedim. o da biz icra değilde mahkeme yoluna gittk vs. vs. dedi. bir evrak getirecekmiş şimdi dediğine göre, Tahsili mümkün olmayan alacak tabirinde bir evrakmış getireceği.

BURADA 120 grubu alıcılardan değil Satıcıdan alacağımız mevcut. Biz satıcıya avans verip sonra malı almıştık.

Sayın tarkaniz72,

Alacaklıyım demek yada alacaklı olmak için kayıtlı bir belge olmalı. Sizin kayıtlarınızda böyle bir alacak yok. Olmayan alacağın şüphelisi olmaz. Mahkemeden yada icradan gelecek bir belge için alacağın mahkeme yada icra dosyasına sunulmuş olması gerekir, "bak bu benim alacağım bana ödemiyor bunu yasa yoluyla almak istiyorum" diyebilmek için.

Sizin davanız neredeyse bir tespit davası gibi, Mahkeme ve bilirkişi ( ve tabi Yargıtay) sizin olayınızdaki malın yol haritasını tespit etmiş. Git parayı bundan al demiş. Siz o gün daha davayı açarken faturayı kesip gönderip parayı talep edip aynı zamanda icra yoluna da gitmeliydiniz, hatta faturayı kesip mahkemeye de durum budur ben de iadesini kestim işte alacağım budur ödenmesini sağlayın demeliydiniz.

120 yada 320'den alacağınızın olması sadece şekli bir durum esas olan tespit ve yargı kararıdır. Halihazırda defterlerinizde bir alacağınız görünmüyor herhalde.

Gelelim stoklara, 157 hesapta duruyor kayden ancak fiilen yok. O zaman stoklardan gider kaydı yapacaksınız, KDV tahakkuk ettireceksiniz ve KKEG kaydı koyacaksınız. Bu yol pek uygun değil galiba.

sayın tarkanız72, sizin olayınızda dediğinize göre sipariş verdiniz avans olarak yatırdınız faturası geldi ama mal teslim edilmedi.
burda 157 hesabını kullanmanız mantıklı değil bence; çünkü ortada mal yok ve vergiyi doğran olay gercekleşmemiş yani mal teslimi yapılmamış sadece avans olarak ödemişsiniz. bu olayda vergisel olarak mal değilde, ödediğiniz paranın üzerinden hareket etmek lazım. faturaya karşılık faturayla cevap vermek ve süpheli ticari alacak hesabını çalıştırmakla sonuç alabileceğimizi düşünüyorum.

işyeri sahibi sorumluluğu üstüne alıyor ve gidere yazılıp vergi matrahından düşülmesini ısrar ediyor. biz bu aşamada tekrar icraya gidebilirmiyiz. avukatımız yan çiziyor sanırım bize, uğraşmak istemiyor. biz yol gösterirsek avukat belki adım atar :(

işyeri sahibi sorumluluğu üstüne alıyor ve gidere yazılıp vergi matrahından düşülmesini ısrar ediyor. biz bu aşamada tekrar icraya gidebilirmiyiz. avukatımız yan çiziyor sanırım bize, uğraşmak istemiyor. biz yol gösterirsek avukat belki adım atar :(

Sayın tarkaniz72,

SAKIN. İşyeri sahibi sorumluluğu alsa bile ve yazılı olarak verse bile, yapmayın. Yapınca bu yazılı talep edildi yaptım ancak sorumluluğum gereği bilgi veriyorum diye ihbarda bulunmanız gerekir.

Size en güzel çıkar yol şu. Konuyu ve durumu açıklayan ayrıntılı bir yazı yazıp ekine mahkeme dahil tüm belgeleri koyun, "Mukteza" isteyin. sonuçlarına katlanın.

Değerli arkadaşlarım bu konuda sizi yordum, kusura bakmayın. Malesef böyle işleri patronlar avukatlar yapar sonradan mali müşavire haber verirler. avukatda bilinçli değil olsa zamanında muhasebecini uyar der patrona. Biz avukatı çağırdık gelecek buraya detaylı konuşacağız. Bir ihtimal yargıtay kararı 2013 de olablilir dedi firma patronu. Yinede değerli görüşlerinizi bekliyorum. İzmirden saygılarımla...

sayın tarkan bey, sizin anlatmış olduğunuz olayda kkeg yok . elinizde mahkeme kararı olduğunu söylediniz. paranın geri ödenmesi yada malın iadesi için mahkeme lehinize karar vermiş. Firmaya avans olarak ödeme yaptınız ;elinizde firmaya ait fatura var deftere işlediniz. firmanızda o malla ilgili bir fiili stok yok sadece defterlerinizde var. bunu çıkışını ancak ilgi firmaya iade ederek cıkışını yapabilirsiniz. başka türlü kayıp çalıntı gibi nedenlerle stoğunuzu eritemezsiniz.
bunun için polis tutanakları lazım. sizin çıkış noktanız para size iade edilene kadar karşılık ayırıp gidere atmanız.
SİZİN YERİNİZDE OLSAM AYNISI YAPARIM.

birde gelir idaresi aramanızı tavsiye ederim. derdinizi iyi anlattığınızda derman olabilir.
kaynağından öğrenmek daha iyi olur.

alo 4440189 aradım. araştırdı telefondaki şahıs. Şüpheli alacak değilde tahsiline imkan olmayan alacaklar''a girebilir belki !! dedi. ancak özelge istemimizi söyledi. soruyu sisteme kaydetmedi :) özelge alacağız mecburen artık.

Sayın Arkadaşlar,

Daha önce de yazdım konunun aslı galiba unutuldu. sayın tarkaniz72 arkadaşımız da bu yüzden araştırmasında hala yanlış yönleniyor maalesef. Olay nedeniyle ortaya bekleyen bir "ALACAK" yok. Para ödenmiş fatura gelmiş hesap kapanmış. Mal gelmemiş ama kayden değil fiilen gelmemiş. Mala çalıntı diyemezsiniz, kayıp diyemezsiniz. Ne denebileceği Mahkeme kararıyla belirlenmiş. Bu meselenin Şüpheli Alacak yada Değersiz Alacak yada Vazgeçilen Alacak olarak değerlendirilmesi mümkün değil. Eğer soruları yanlış sorarsanız ki 189 a böyle sorulduğunu zannediyorum cevabı da yanlış alırsınız.

Faturanın kapalı/kayıp/iflas etmiş durumdaki bir firmaya kesilme durumu da yok gibi görünüyor bu nedenle de ortadaki sıkıntıyı çözmenin en doğru yolu, durumu açıklayan eni konu bir yazı ile ekine de mahkeme sonuçlarını koyarak mukteza talep etmek. Muktezaya uyma sorumluluğunuz yok ama uymazsanız da sonuçlarına katlanırsınız.

evet olayı sn.simkeşyan net şekilde açıklamış , alo 189 da zaten kafası karıştı çözemedi ve sistemede kaydetmedi soruyu :) özelge tavsiyesinde bulundu ...

Hiç özelge yazmadım , gib de var . Talep olarak '' gider yazıp kurumlar vergisi matrahımızdan düşebilirmiyiz '' şeklindemi bağlayacağım isteğimi ? yoksa dilekcede ''bu işlem Şüpheli alacakmı? değersiz alacakmı? diye de ekstre şeyler belirtmelimiyim ? hata yapmak istemiyorum