Şüpheli Alacak Kayıt

Hiç özelge yazmadım , gib de var . Talep olarak '' gider yazıp kurumlar vergisi matrahımızdan düşebilirmiyiz '' şeklindemi bağlayacağım isteğimi ? yoksa dilekcede ''bu işlem Şüpheli alacakmı? değersiz alacakmı? diye de ekstre şeyler belirtmelimiyim ? hata yapmak istemiyorum

Sayın tarkaniz72,

Forumda anlattığınız gibi konuyu kaleme alın, "yukarda anlatılan olaya konu tutarın gider olarak kaydedilmesi için izlenmesi gereken yol ve işlemler hakkında bilgi verilmesini" rica edreriz...

tarzında sonuçlandırın.

avukatla görüştüm yanımda şu an :) icra takibi yapacağım diyor avukat. icra sonucu tabi şirketi ve malını vs birşey bulamayacağız, sonuçta tahsiline imkan olmayan bir para ortaya çıkacak. sizce bu yolumu açarmı?

avukat icra takibi yapacak ve o şirkete ait bişey bulamayacak. bende ise 157 stokda fiilen olmayan bir mal var. 320-120 yok. bu icra neticesinde nasıl kayıt yapabilirim ? yinede özelge isteyeyim mi sizce ?

Sayın tarkaniz72,

Son iki sorunuza topluca 38 sayılı başlıkta verdim. ( Tabi yaptığınız açıklama ve bilgiler ışığında ) Onun haricinde başkaca bir şey söyleyemem.

Sadece genel olarak,
İcra takibi için ortada bir alacak ve bunun belgelenmesi gerekir. Yani bir belge ortaya konarak yasadan bunu alamıyorum yasa gücünü kullan ve bunu benim için nasıl olursa olsun al denir. bu yetmez yasa sizin bu söylediğinizin doğruluğunu iki tarafın belge ve defterlerinden inceleyerek doğruluğunu teyit eder. Bu da pek mümkün değil sanırım. Hem de çok uzun yol o da ayrı.

avukata göre bizler bu işi bilmiyoruz !!! o acizlik belgesi alınca herşey bitiyor muş !! ben gidere yazıp işler bitiyormuş !! avukat 120-320 yok stok var vs. diyorsun bandı başa sarıyor, bişey olursa vergi dairesine o da gelirmiş de bilmemne !! tabi patronda avukatın ağzı aynı ''yaz gidere vergi düşşün ''

gerçi zaten bir icra yolu mecburdu , o gerçekleşecek , vakit alacak , bu yıl bitmez icra sonucu .....

mahkeme kararı '' malını x şirketinden al veya faiziyle paranı geri al'' şeklinde. buna göre ;
320-B
157-diğ.stok
yapsam ?
mahkeme kararına istinaden düzeltme..... şeklinde ?? o zaman bir 320 borçlusu çıkar meydana :) ?

mahkeme kararı '' malını x şirketinden al veya faiziyle paranı geri al'' şeklinde. buna göre ;
320-B
157-diğ.stok
yapsam ?
mahkeme kararına istinaden düzeltme..... şeklinde ?? o zaman bir 320 borçlusu çıkar meydana :) ?

Sayın tarkaniz72,

Haklısınız. Ancak mahkeme hükmü "Borcun Tahsili" konusunda hüküm vermiyor. Bir nevi tazmine yönelik hüküm veriyor. Bu durumda yapmanız gereken kaydı birde ben yazayım isterseniz.

320 ......Borç Tutarı

...........391
...........679

Çünkü alacağınız yok gelirse, para alınırsa (sigorta tazminatı gibi) tam anlamıyla gelir olur.

Bence bu tür fikir üretimlerinden vazgeçin. Sizin yapacağınız en iyi şey hemen hatta dün, muktezaya başvurmak.

Sayın tarkaniz72,

Haftasonu bu konu üzerinde yaptığım fikir çalışması ve icra konusunda yaptığım araştırma neticesinde;

Mahkeme ilamınız paranın firmadan tahsil edilebilirliğini ispatlıyor. bu nedenle mahkeme ilamını doğrudan icra takibine koyun. Hatta yanına cari hesap raporunuzu ve mahkemeye konu olan faturanın da örneğini ekleyin. İcra Dairesi incelemeye gerek duymadan İlam'ı takibe koyacaktır. Dosyanın alacağı sonuca göre kalan işlemler hakkında karar verilir.