Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı Ayrılması

batlı

Katkı Sunan Üye
Üyelik
11 Kas 2008
Mesajlar
557
Konum
ANTALYA
dönem içinde misal mart ayında bir alacağın şüpheli hale dönüşmesi halinde 1.geçici vergi döneminde karşılık gideri ayırmamıza bir mani varmıdır? Sn.Rüknettin Kumkale'nin yazısında böyle bir şey okudum. fakat kanun ve tebliğlerde bir şeye rastlayamadım...
 
Ynt: şüpheli ticari alacaklar karşılığı ayrılması

Merhaba,

Benim fikrim ilk 3 aylık bilançonunda firmayı tam olarak yansıtması için Şüpheli hale gelen ticari alacağın mutlaka karşılığının ayrılması gerektiğidir

Saygılarımla
 
Ynt: şüpheli ticari alacaklar karşılığı ayrılması

Sayın batlı

Rüknettin üstadın görüşüne saygı duyarak; Şüpheli alacağın karşılığını bence ister 1. dönemde ister 2 yıl sonra ayırabilirsiniz. Bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum, çünkü ne zaman ayrılacağı değil hangi koşullarda ayrılacağı önemli.

Saygılar.
 
Ynt: Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı Ayrılması

Şüpheli alacaklar için karşılığın icra takibinin başladığı yılın sonuna kadar ayrılması gerekir. Sonraki yıllarda karşılık ayıramazsınız.
 
Ynt: Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı Ayrılması

Sayın bulent249

Sonraki yıllarda karşılık ayrılamaz ile ilgili bir karar varsa paylaşır mısınız?

Saygılar.
 
Ynt: Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı Ayrılması

Merhaba

Şüpheli ticari alacağa atıp daha sonra o tutara karşılık ayırmanın nedeni o gideri kanunen kabul edilmeyen gider olmasına engel olmak değilmidir ?

Biz şüpheli ticari alacağa atmadığımız ve karşılığını ayırmadığımız alacağımızın imkansız hale geldiği durumda bu kayıtları yaparsak (yanı 2 yıl sonra) bilançonun hem dönemsellik hemde ihtiyatlılık ilkesine ters düşmez miyiz ?

Benim bildiğim alacağın bütün iyiniyet kuralları bitip, birden fazla kez istenmesine rağmen tahsil edilememiş ve dava ve icra aşaması benimsenmiş olan alacakların takip edildiği hesaptır ve alacak bu duruma düştüğünde 128 hesaba atılıp karşılık ayrılmalıdır

Yanılıyorsam ve ya eksiğim varsa lütfen düzeltin

Saygılarımla
 
Ynt: Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı Ayrılması

Sayın Evren1981

Evet karşılık ayrılmasının nedeni KKEG yapılmasını engellemektir.

Benim Sayın bulent249'a sorduğum "Neden sonraki yıllarda karşılık ayrılamayacağı" sorusu yine kendisinin bana hitaben net cevap vererek "Sonraki yıllarda karşılık ayıramazsınız" cevabına hitabendi.

Çünkü VUK 323. Md. karşılığın hangi koşullar yerine getirildiğinde ayrılması gerektiğini yazıyor. O dönemde yazılır veya ertesi yıllardada yazılır şeklinde bir hükmün olmadığını hepimiz biliyoruz. Aynı şekilde danıştay kararlarındada her iki yönde kararların alındığınıda hepimiz biliyoruz.

O yüzden şu dönemde ayrılır şeklinde kesin ve net bir ifade yok. Benim anlatmak istediğim ve görüş olarak ayrıştığımız nokta bu.

Ha kişisel uygulamam ne yönde olduğunu sorarsanız; Tabiki şüpheli hale düştüğü dönemde ayırırım :)

Saygılar.
 
Ynt: Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı Ayrılması

Sayın Ozdgn

Gerçekten öğrenmek amacıyla soruyorum lütfen yanlış anlamayın

Detaylı anlatımınız için teşekkür ederim demek istediğinizi anladım

Ama mesela

128(b)
120(a)
yaptık daha sonrada

karşılığını ayırmadım

sene sonunda tablolarımda 12 li hesap grubu gerçeği yansıtmaz ki ? Normalden fazla bir alacağımız varmış gibi gözükür.

Aslında kişisel uygulamalarımızda farklılık yok ama danıştayın neden o şekilde karar verdiğini bende merak ettim :)

Saygılarımla

İyi Çalışmalar
 
Ynt: Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı Ayrılması

Sayın Evren

128 (b)
120(a)

yaparak firmadan olan alacağınızı şüpheli ticari alacaklara alıyorsunuz. Ama unutmayın, bunu yaparken halen karşılık ayırmadınız. Dolayısıyla bu sizin halen alacağınız olarak duruyor ve gerçeği yansıtıyor.

Sene sonu gelmeden şüpheli olmadı... Yani alacağınızı tahsil ettiniz. Bu durumda;

120 (b)
128 (a)

Ödemenin bankaya yapıldığını farzedersek;

102 (b)
120(a)

Ödemenin yapılmadığını ve alacağınızın halen 128 hesapta olduğunu varsayarsak bu kez karşılık ayırıyorsunuz;

654(b)
129(a)

Kayıtlara bu şekilde geçiyoruz. Gelelim danıştayın yorumlarına...

Şüpheli alacağa o dönem karşılık ayrılır görüşü : VUK 323'de "Yukarıda yazılı şüpheli alacaklar için değerleme gününün tasarruf değerine göre pasifte karşılık ayrılabilir." şeklindeki cümleyi esas alarak, değerleme gününü baz alıp, pasifte karşılık ayrılabilir diyor. Buraya ithafta bulunuyor.

Şüpheli alacağa o dönem karşılık ayrılmasına gerek olmadığı görüşü : Yine VUK 323'de şüpheli alacakların sadece şüpheli hale gelme biçiminden bahsettiğini, karşılık ayırma zamanının belirtilmediğini esas alıyor.

Saygılar.
 
Ynt: Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı Ayrılması

Vergi Usul Kanunu?nun 323 üncü maddesi çerçevesinde; borçlusu tarafından vadesinde ödenmeyen alacaklar kanuni yollara hangi dönemde başvurulmuşsa alacak o dönemde şüpheli hale geleceğinden, karşılık da söz konusu dönemde ayrılacaktır. Alacağın vadesi ile kanuni yollara başvurulması farklı dönemlere rastlarsa, karşılık vadenin dolduğu yılda değil, gerekli kanuni şartın sağlandığı yılda ayrılacaktır
 
Ynt: Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı Ayrılması

Geçici vergi dönemlerinde de aynen yıl sonundaki gibi bütün dönem sonu işlemleri yapılır bunu hepimiz biliyoruz. Buna şüpheli ticari alacaklara karşılık ayırmak ta dahildir. Bir alacağa şüpheli hale düştüğü dönemden (12 aylık hesap dönemi) sonraki dönemlerde karşılık ayırıp gider yazamazsınız. Danıştay kararlarında ikilik olduğu doğrudur ama en son Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu'nun kararı döneminden sonra karşılık ayrılamayacağı yönünde olup, Danıştay 4. Daire'nin yerleşik içtihadını bozmuştur.
 
Ynt: Şüpheli Ticari Alacaklar Karşılığı Ayrılması

Sayın Freehat

Bahsettiğiniz Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu'nun kararını buldum;

T.C.

DANIŞTAY

Vergi Dava Daireleri Kurulu



Esas No : 2006/291

Karar No: 2006/334

Özeti: Şüpheli alacak karşılığının, ancak alacağın şüpheli hale geldiği yılda ayrılabileceği hakkında.


Ve sizin söylediğiniz gibi Danıştay 4. dairenin içtihadını bozmuştur.

Bir önceki yazılarımdada bu konuda farklı danıştay kararlarının olduğunu ve neden bu karara vardıklarıyla ilgili düşüncelerimi iletmiş, aynı şekilde karşılıklar ile ilgili kayıt örnekleri vermiştim. Dolayısıyla bu farklı kararları bilmeme rağmen kendi uygulamamda şüpheli hale geldiği anda karşılığı ayırdığımı belirttim, aynı zamanda geçici dönemlerini bile aksatmadan... Meslektaşlarımızında bunu yaptığını biliyorum, aksini yapan çok az firma var.

Ancak bizim burada yaptığımız sadece fikir alış verişidir. Netlik kavuşturmaktır. Net olan ve kesin olan danıştay kararını paylaştığınız için teşekkür ederim.

Saygılar.
 
Üst