Sürekli Gece Vardiyasında Çalışan Bayan İşçi

Rietveld

Tanınmış Üye
Üyelik
6 Eyl 2010
Mesajlar
3,399
Konum
Lüleburgaz
Merhaba arkadaşlar. Fabrikanın bir bölümünde 2 bayan çalışıyor.Bu bölümde 2 vardiya var 8-4 ve 4-12. Bayanlardan biri hamile olduğu için 4-12 gece vardiyasında çalışması yasak bu yüzden sürekli 8-4 gündüz vardiyasında çalışması gerekiyor. Diğer bayan işçi 2 ay boyunca 4-12 gece vardiyasında çalıştırılmak isteniyor. Ancak kendisi bunu kabul etmiyor. Bayanı sürekli gece vardiyasında çalıştırmak mümkün mü isteği olmadan ? Neler yapılabilir bu konuyla ilgili. Çalışmıycam deyip çıkış yapıp tazminat alabilir mi ?
 
Sürekli gece vardiyasında çalıştırılamaz diye bir kural yok, elbette bir kişi sürekli gece vardiyasında çalıştırılabilir.
Ancak çalışan kabul etmiyorsa ve zorlanıyorsa, çalışma şartlarında esaslı değişiklik olacağından bu yeni düzen, kıdem tazminatı talebiyle sözleşmeyi feshetme hakkı kazandırır.
 
Ek;
Sn.Keremcem beyin dediği gibi,bu tür durumlar çalışma koşulları çerçevesinde değerlendirilmelidir ki,çalışma koşullarının işçi aleyhine ağırlaştırılmış olduğu,bu itibarla öncelikle işçinin bu durumu işverene bildirmesi,buna istinadende işverenin işçiye geri dönüş (bildirim )yapması,sözleşmenin feshinin ise genelde işveren tarafından yapılması daha uygun olur,tabi işçi tarafından da yapılmaz/yapılamaz değil.
 
Sürekli gece vardiyasında çalıştırılamaz. İş kanunu md 69; gece ve gündüz çalışması var ise en fazla 1 hafta gece çalıştırması yaptırılabilir.
 
Üst