fonradar

Tacir Çek-Tacir Olmayan Çek hk.

Üyelik
6 Kas 2010
Mesajlar
9
slm.arkadaşlar
tacir olan çeki,çek sahibi şahsa yazabilirmi,yoksa sadece firma adına mı yazmalıdır.
tacir olmayan çek kimlere kesilir yani şahıs adına mı yoksa firma adına mı kesilmelidir.
üzerinde matba ile hamiline yazılı olan çekler sadece şahısa kesilmelidir değilmi konuyla ilgili aydınlatırsanız çok sevinirim.
tşk.

Başlık açarken büyük harf kullanmayınız.
 
Ynt: Tacir Çek-Tacir Olmayan Çek hk.

Tacir olan ve tacir olmayan kişilere verilecek çekler ile hamiline düzenlenecek çekleri açıkça ayırt edebilmek amacıyla aşağıda yer alan esaslar uygulanır.
1- Tacir çeklerinde zemini lacivert -renk kodu: PANTONE 314 U- olan çerçeve içerisinde beyaz renkte -negatif görüntü- ve büyük harflerle -TACİR- ibaresi yer alır.
2- Hamiline düzenlenen tacir çeklerinde zemini kırmızı -renk kodu: PANTONE Warm Red U- olan çerçeve içerisinde beyaz renkte -negatif görüntü- ve büyük harflerle, Hamiline ifadesi ikinci satırda olmak üzere, -TACİR HAMİLİNE- ibaresi yer alır. Ayrıca bu tür çekler, lehtar ismi için ayrılan kısımda -HAMİLİNE- ibaresi yer alacak şekilde bastırılır.
3- Tacir olmayan kişi çeklerinde zemini yeşil -renk kodu: PANTONE 384 U- olan çerçeve içerisinde beyaz renkte -negatif görüntü- ve büyük harflerle -TACİR OLMAYAN- ibaresi yer alır.
4- Hamiline düzenlenen tacir olmayan kişi çeklerinde zemini kahverengi -renk kodu: PANTONE 168 U- olan çerçeve içerisinde beyaz renkte -negatif görüntü- ve büyük harflerle, Hamiline ifadesi ikinci satırda olmak üzere, -TACİR OLMAYAN HAMİLİNE- ibaresi yer alır. Ayrıca bu tür çekler, lehtar ismi için ayrılan kısımda -HAMİLİNE- ibaresi yer alacak şekilde bastırılır.
Bu bentte belirtilen çerçeve, çek yaprağının üst kısmında yer alır. Eni 6 mm. , boyu 22 mm. olması gereken çerçevenin içerisinde yer alan ibarelerin yazı karakteri Helvetica Bold, ölçüsü 7 punto olacak şekilde bastırılır.
5- Çek yaprakları MICR-Manyetik Mürekkepli Karakter Okuma -Magnetic Ink Character Recognition- yöntemi ile ve E-13B kodlama standardı kullanılarak manyetik mürekkep ile kodlanır. Çek yapraklarının alt kısmında kodlama alanı için 16 mm. lik boşluk bırakılır. Kodlama alanının sağ ve sol köşelerinden yatay olarak 7, 937 mm. , alt ve üst kısmından da dikey olarak 6, 35 mm. lik boşluklar bırakılmak suretiyle bulunan kodlama satırı üzerine soldan itibaren çek numarası, banka ve şube isimlerini tanımlayan banka ve şube kodu, hesap numarası ve çek tutarına ilişkin bilgiler aşağıda gösterilen karakter ve sembol sayıları dikkate alınarak kodlanır. -
olacaktır.
-. . Keşidecinin. TTK. m. 697 hükmüne göre, hamiline çek defteri yaprağı kullanmadan başka bir çek defteri yaprağı üzerine hamiline kaydını yazmak suretiyle hamiline yazılı çek- düzenlemesi hukuki açıdan geçerli ve mümkün ise de, ancak cezai bakımdan keşideci, yeni Çek Kanununun 7. maddesinin 9. fıkrasına göre, her bir çekle, bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacaktır.
Türk Ticaret Kanunundaki unsurları taşıması kaydıyla, düzenlenen çekin bu maddede yer alan koşullara aykırı olması çekin geçerliliğini etkilemez. -5941 s. Çek K. m. 2/9-
Çek Kanununda hüküm bulunmayan hallarde başta Türk Ticaret Kanunu olmak üzere genel hükümler uygulanacktır. -bknz. m. . 1/2-
İleri düzenleme tarihli -İleri tarilli- -Vadeli çek- çeklerle ilgili olarak;
-Üzerinde yazılı bulunan düzenleme tarihinden önce ibraz edilen çekin karşılığının Türk Ticaret Kanununun 707 nci maddesi uyarınca kısmen veya tamamen ödenmemiş olması halinde, bu çekle ilgili olarak hukuki takip yapılamaz. İleri düzenleme tarihli çekle ilgili olarak hukuki takip yapılabilmesi için, çekin üzerindeki düzenleme tarihine göre kanuni ibraz süresi içinde bankaya ibraz edilmesi ve karşılıksızdır işlemine tabi tutulması şarttır. - -Madde 3/8-
 
Ynt: Tacir Çek-Tacir Olmayan Çek hk.

alıntıdır
(cnntürk)(dha)


26.04.2011 19:22:25 Yazdır Kaydet Arkadaşına Gönder Paylaş Haber SMS

İnek ve dana adına çek kesince


Çorum'un Dodurga ilçesinde besicilik yapan Metin Biçer'e, sattığı 2 büyükbaş hayvan karşılığı verdiği 2 bin 300 liralık çekin alıcı yerine 'Bir inek bir dana' diye yazan Kamil Solaker, çek bedeli kadar para cezası alırken, 1 yıl süreyle de bankalarda çek hesabı açması yasaklandı.


(DHA) -- Dodurga'da besicilik yapan Metin Biçer 2003 yılı Kasım ayında, tanıdığı olan Kamil Solaker'e bir inekle bir dana satıp, karşılığında 1 ay sonrasına 2 bin 300 TL'lik çek aldı.

Zamanı gelince bankaya gidip parasını almak isteyen Biçer, aldığı cevap karşısında şaşkına döndü.

Banka yetkilisinin çekin isim kısmına bir inek bir dana yazıldığını belirterek bu parayı ödeyemeyeceklerini söyledi.

Bunun üzerine Kamil Solaker hakkında Osmancık Asliye Ceza Mahkemesi'ne dolandırıcılık suçundan dava açtı.

8 yıldır devam eden dava geçen ay sonuçlandı.

Mahkeme, Kamil Solaker'e karşılıksız çek yazmak suçundan çek bedeli kadar yani 2 bin 300 TL para cezası verip, bir yıl bankalara çek hesabı açmasını yasakladı.

Ancak verilen ceza Metin Biçer'i mutlu etmedi. Karara itiraz ettiğini söyleyen Biçer, "Bankaya gidince görevli memur çeki sadece adına yazılan kişinin tahsil edebileceğini belirtti. Çekin üzerinde alıcı kişinin adının yazılması gereken kısımda bir inek bir dana yazıldığını söyledi. Bunun üzerine ben de şikayetçi oldum. Paramı alamadım. Beni dolandıran kişiye az ceza verdiler" dedi.

;D ;D ;D
 
Üst