Tadilatın mal sahibine yansıtılmasında kdvnin durumu

Üyelik
11 Ocak 2009
Mesajlar
84
Konum
istanbul
Merhaba Üstadlarım ve Meslekdaşlarım;
kiracı (LTD.ŞTİ.) ve kiralayan tadilat konusunda anlaşmışlar ve kiracı 6000 TL+KDV=7.080TL masraf yapmıştır. fatura kiracı adına düzenlenmiştir. kira (örneğin brüt 12.500 TL'dir.) kiracı 7080 TL yaptığı masrafı düşerek geriye kalan rakamı bankadan kiralayana ödemiştir. muhasebe işlemlerini yaparken sıkıntıya düştük. kdv konusunda ortada kaldık. mal sahibi (kiralayan) şahıstır ve herhangi bir mükellefiyeti yoktur. sadece kira geliri elde eden birisidir. stopajın ne zaman doğacağı ve kdvnin nasıl yansıtılacağı konusunda muhasebesel olarak yardımcı olursanız sevinirim. saygılar.
 
Ynt: Tadilatın mal sahibine yansıtılmasında kdvnin durumu

Sayın Denetçi,
Burada yapılacak işlemler anlaşmaya bağlıdır. Yukarıda yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla kiracı tadilat bedellerini kira bedelinden düşecektir.
Öcelikle yapılması gereken Kiracı tadilat faturasını aynen kiralayana yansıtacaktır.
Kiracı bu bedel üzerinden hesaben kayıtlara yansıtacağı için stopaj ayıracak ve muhtasar beyannamede bu tutarı beyan ederek ödeyecektir. Sonuçta burada mahsuplaşmaya yoluyla ödeme söz konusudur. Buradaki ödeme hesaben olduğu için Stopaj ödemesi gerekmektedir.
 
Ynt: Tadilatın mal sahibine yansıtılmasında kdvnin durumu

Brüt kira bedeli 12.500 TL.olarak dikkate alınmalı ve bu tutar üzerinden stopaj yatırılmalıdır. Kiralayan ise, gmsi de gerçek gider yöntemini seçerse tadilat faturasını gider olarak gösterebilir. (Tabi geliri beyan sınırını aşıp beyanname veriyorsa)
 
Ynt: Tadilatın mal sahibine yansıtılmasında kdvnin durumu

denetçi ' Alıntı:
fatura kiracı adına düzenlenmiştir.
bulent249 ' Alıntı:
Kiralayan ise, gmsi de gerçek gider yöntemini seçerse tadilat faturasını gider olarak gösterebilir. (Tabi geliri beyan sınırını aşıp beyanname veriyorsa)

Bence vergi dairesi faturayı gider olarak kabul etmez. Burda elden verilen beyanamelerde vergi dairesi GSMİ beyannameyi ve gerçek gider yönteminde faturaları kontrol ediyor. E beyanname ile de çok sağlıklı olmaz kanaatindeyim
 
Üst