Tahsilat sorunsalımıza birde Başkanın gözünden bakmak.!

SERHAT123

Katkı Sunan Üye
Değerli üyemiz;

Muhasebe/mali müşavirlik ücretlerinin tahsili hepimizin karşılaştığı önemli sorunlardan biridir. Bu noktada; müşterilerle sözleşme yapılması ve asgari ücret tarifesine uyulması, 3568 sayılı meslek Yasası ve Yönetmelikleri gereği zorunlu olduğu gibi, muhasebe/mali müşavirlik ücretlerinin tahsili için de önem arz etmektedir. Zira; müşterilerle yapılan sözleşmelerde, sözleşme hükümleri gereği ücretin ödenmemesi haklı nedenle fesih sebebi sayılacağı gibi, ücretlerin yasal yollarla tahsili cihetinde sözleşmelerin varlığı, özellikle talep ve ispat açısından oldukça önemlidir.

Bu noktada önemle hatırlatmak gerekir ki; ücretin ödenmemesi nedeniyle sözleşmenin feshi halinde devir-teslim tutanağı ile defter ve belgelerin mutlak surette müşteriye iadesi (ya da müşterinin yazılı onayı ile müşterinin yetkili temsilcisi veya yeni meslek mensubuna da olabilir) gerekmektedir. Meslek mensuplarının haklı sebeplerle defter ve belgeleri teslim etmeme hakkı bulunmamaktadır. Ancak sadece ücretin tahsili cihetine gidilecek sözleşme feshedilmeyecek ise, defter ve belgelerin teslimi de söz konusu olmayacaktır.

Muhasebe/Mali Müşavirlik ücretlerinin tahsili cihetiyle aşağıda belirtilen konular ile örnek olarak sunulan başvuru dilekçeleri, alacakların takip ve tahsili için başvurulabilecek genel şartları içermekte olup, detaya girmeden ana hatları ile temel konulara sadece bilgi amaçlı yer verilmiştir. Bu işlemleri yaparken karşılaşılabilecek diğer hususlar ve ayrıntılar için İcra İflas Kanunu, Borçlar Kanunu ve ilgili sair mevzuat hükümlerine bakılmalıdır. İşlemlerin eksik ve/veya hatalı yapılmasından ve bundan dolayı doğabilecek her türlü zarar ve sorumluluktan dolayı İSMMMO?ya hiçbir kusur ve sorumluluk izafe edilemez. Tayin edeceğiniz bir vekil (Avukat) vasıtasıyla bu işlemlerin daha sağlıklı yürütülmesi mümkündür.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

Saygılarımızla

Yahya Arıkan
Başkan

kısıca.
alacakların tahsili hakkında bir duyuru yapılmış ..

başkan derki bir avukat tutun ve tahsil edemediginiz paradan birde avukat parası ödeyin

biz oda olarak bişey yapamıyoruz .. demiş ..

Ynt: başkandan .

yöneticilerin
öyle toplantı salonlarında biz meslegi cok gerilerden bu günlere taşıdık demekle olmaz .

odalar ne zaman uyanıcak ..

odalar ne iş yapar ...????

kendi tahsilatlarını cok güzel hallederken meslek elemanlarını neden bu kadar göz ardı ediyorlar ..

stajeri tanımaz
smmm tanımazlar

aidatlarla neler yaparlar

ruhsat ücretleri neden bu kadar fazla ..

bu nasıl bir döngüdür anlamadım ..

neden bu kadar sömürülüyoruz ..

karşılıgındada hiç bir göremiyoruz..

Ynt: Tahsilat sorunsalımıza birde Başkanın gözünden bakmak.!

finansaldan rahat rahat geçtik .. sagolsunlar ...

ama oyun devam ediyor ..

oyunun yeni adı maliyet ...

alın size finansal ...kesin aglamayı ..

nasıl olsa bizim 6 tane daha silahımız var..

finansal gider gelir maliyet .. .

ymmm sınavı sorusu daha kolay dı acaba karıştırdılar mı dedi birisi cok güldüm..harikaydı ..

bizleri neler bekliyor...

cok merak ediyorum

2013 yılında ttk nın getirdikleriyle denetim faaliyetine neler getiircek

denetim işinde smmm lerin yeri ne olucak ??

bunları tartışalım ..

üniv mezunu insanlar
mevzuatı nasıl takip ediyorsunuz diye konu açıyor .gerçekten hiç anlamıyorum ...

google diye birşey var ..bildinizmi

Odaların yasal organları vardır. Genel kurullar da bu organların en yetkilisidir.Herşey orda karara bağlanır.
Genel kurulları da ilgili odanın tüm üyeleri oluşturur.
Bu genel kurullarda geçmiş dönemin mali tablolalrı ve gelecek dönem bütçesi tartışılır ve oylanır.
Üyler kabul etmezlerse yönetim ibra edilmez ve sorumluluk davaları açılır.
Mevzuatı google dan ancak bilenler ustalaşmış olanlar izlerse hata yapmazlar.
Yoksa google da gördüğünüz herşeyi anlayacak, yorumlayacak hangisi geçerlidir hangisi değildir karar verecek bilgi birikimine sahip olunmazsa orta feci sonuçlar çıkabilir.

Örnek;
Bir forumdaş tasdiksiz defter için bildir vergi dairesine yalnız usulsuzlük ödersin iş biter diyebiliyor.

SERHAT123 ' Alıntı:
bunları tartışalım ..

üniv mezunu insanlar
mevzuatı nasıl takip ediyorsunuz diye konu açıyor .gerçekten hiç anlamıyorum ...

google diye birşey var ..bildinizmi

Sadece yazdigim konunun başlığıni okuduğun belli oluyor ben o konunun içerisinde dedim ki mevzuatı internetten mı basili yayın organların dan mı veya başka bir yontemizi mı var dedim. Yani akilli biri olsaydiniz bu cümlemden bunları zaten bildigimi bunların dısında bişeyin gerekli olup olmadıgını sorduğumu anlardiniz Bence en iyi muhasebeci mevzuatı en iyi takip eden muhasebecidir. Yoksa Google yeni icat olmadı : )

Tahsilat sorununa gelince, tahsilat sorunun kayanagı bana göre muhasebecilerin kendisidir. Bunu çözecek tarafta yine muhasebecilerin kendisidir. Nasıl ki elektrik faturanızı ödemediğinizde elektriginiz kesilir muhasebeci de ücreti ödenmediğinde hizmeti kesmelidir. Bunu tüm muhasebeciler yaparsa müşterinin kaçacak bir yeri kalmayacak mecburen bu hizmeti alabilmek için paşa paşa ücretini ödeyecektir.

Benim naçizane fikrim '' tahsilat sorunu müşterilerin muhasebecilerini seçtiği zaman değil, muhasebecilerin müşterileni seçtiği zaman düzelir.''

Benim kanaatime göre, Haksız rekabet ve tahsilat meselesini meslek mensupları bireysel olarak çözemezler.
24 000 üyesi olan bir odadaki meslek mensuplarını ben takip edemem. takip etsem ne olur? Elimde yeterli kanıt olmadan şikayette bulunamam. bulunsam ne olur? o dosya nasıl takip edilir emin miyim? değilim.

Dolayısıyla bu tür sorunları üst merciilerin yani odaların ve türmobun kalıcı şekilde herhangi bir oy kaygısı olmadan çözmeleri gerekmektedir.

Şimdi geçen gün bir bölgede gidiyorum arabamla,

smmm ... şeklinde binaya levha asmış meslektaşım. zannediyorum oda büro sicil numaralarını da yazmıştı bana göre en az 50 yaşında bu işin içinden bir abimiz.

Allah Allah? 100 metre sonra bir levha daha gördüm. smmm ... 80mt diye ok çıkarmış levhaya:) başka bir binaya başka bir levha daha koymuş.

şimdi bu üstadı gel de uyar:) veya şikayet et. yani meselenizde haklı olabilirsiniz ancak benim aklıma hemen acaba hangi grubun üyesi diye geldi yalan yok:) yani şimdi bu meseleyi ben mi çözeceğim oda mı çözecek?

odanın ilçe temsilcileri görmüyor mu sokak yönlendirme levhası yapmış üstad resmen:)

bir ara da googleye reklam verme olayı vardı. yani şakası yok resmen google adwordse bilmemne muhasebe bürosu diye ilan vermişti adam. şimdi bu bizim kontrolle sorumlu üst brimlerimiz bunları görmüyor mu?

yani meslekte haksız rekabetin önlenmesi, meslekte kontrol ve denetimler sadece ve sadece şikayete bağlı suçlar mıdır? resen takip edilemez mi?

sayın oda başkanlarını bol bol dinliyorum. bu konuda meslek mensuplarına veryansın ediyorlar, fakat yani siyasettede bazen duyduğumuz gibi bu denetlemeleri yapmak makamında olanların şikayet etmemesi çözüm üretmesi gerekiyor. yani hiç olmazsa reklam ve levha sorunlarını bari fotoğrafla desteklenen imzasız şikayetler olarak değerlendirmeye alsınlar vazgeçtim resen takipten.

hep söylediğim gibi, bir gün birisi şaka yapacak:) cebinde 10 15 milyon olan babadan zengin biri çıkacak ve istanbuldaki mükelleflerin hepsinin defterini 3 sene bedava tutacak bu mesele o zaman gündeme gelecek zannediyorum:)

saygılar.

(2 harf hatasını düzelttim)

hali hazır seçim dönemindeyiz

mesleğin ana sorunları derhal çözüm yoluna ivedilikle gitmelidir

1.)odalarınaldıkları ruhsat parası ıvır zıvır kaldırılmalıdır
2)meslek mensubuna mukelef kotası konmalıdır bır meslek mensubu 100 mukleften fazlasına bakamamlıdır
3)meslekmensupların ücretleri maliye bakanlığı tarafından tahsıl edılıp meslek mensuplarının hesaplarına yatırılmalıdır
4)denetim konusunda somut kapsamlı adım atılmalıdır

Hangi seçim dönemini kastettiğinizi bilemiyorum ancak
bu hazirandaki TBMM genel seçimleri ise meclis şu anda kapalı ne söylesek hı hı yapacağız diye baştan savarlar zaten.

kastettiğiniz odaların seçimleri ise bu değişikliklerin hepsi kanun değiştirmeyi gerektiğinden odanın başına kimi seçerseniz seçin bunu oda başkanı zaten değiştiremez değişikliği kanun değiştirerek meclis yapacaktır. Dolayısı ile oda seçimi ile bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum

Bunun dışında

odalardaki ruhsat harçları kaldırılırsa odalar gelirsiz kalacağından iflas ederler. Bunun yerine ruhsat harcı tutarlarının iller bazında tespitini olumlu buluyorum. Sonuçta her il kendi yönetimini kendisi seçerek bazı konularda yönetime yetki veriyor. Ayrıca meslek mensubu olmuş ruhsatını almış oy hakkına sahip kişiler geriye dönerek ruhsat harçları ile ilgili meselelere ilgi duymazlar kanaatindeyim.

meslek mensubununa kota koymak, anayasa ve kanuna aykırı (çalışma ticaret serbestisi) olduğundan açılacak ilk davada kanunsa anayasa mahkemesince, yönetmelikse danıştayca iptal olunur. bunun yapılabilmesi hukuken mümkün olmadığını düşünmekteyim. Bunun yerine mükellef sayısında belirli bir kotayı aşan meslek mensupları veya şirketlerine belirli sayıda mali müşavir istihdam etme zorunluluğu getirilebilir.

meslek mensuplarının (turmob) hazırladığı ücret tarifesini bile 3 yıldır onaylayarak resmi gazetede yaymlatmayan maliye bakanlığının helede bizim ücretlerimizi tahsil edip bize yatırması gibi bir şey düşünülemez. maliye bakanlığı toplamakla mükellef olduğu vergileri bile sürekli afla almaya çalışmaktadır. bunun yerine türmob ve odalar bu konuda geniş çaplı çözümler düşünmelidirler.

denetim konusunda çok somut ciddi adımlar da zaten mevcut. ismmmo odasındaki semineri izlemenizi tavsiye ederim.

görüşlerim bu şekilde saygılar.

tabiki bahsettiğim birliğin seçiim değil genel seçimlerden bahsedıyorum

1) kesinlikle ruhsat parası almadan yada çok cüzi tutarda alarakta odalar meslek mensuplarından aldıkları aidatlarla ayakta durabılırler ayrıca staj vs gelirleri var dilerseniz birden fazla odanın açıklamış olduğu donem sonu bilanço ve gelir tablolarını ınceleyebılırsınız
2) kota uygulamasına gelince kota konulabilir hukuka aykırılıkta soz konusu değil serbesti vardır ama kamu kurumu niteliğinde olan bır serbesti vardır dolayısıyla mevcut haksız rekabeti önlemenın tek ve kesin yolu budur eski meslek mensupları 200 -300 deftere sahıpken yeni gelenler 5-10-en fazla 50 defter tutabılıyor buda haksız rekabettir..misal baro avukatlara iş götürdüğü zaman sen eskisin bu yenı deyip eskiye iki dava baktırmıyor .....
bu meslek hakketiği saygınlığa ne zamanki meslek mensupları cesurca yüksek sesle sorgulama ve ifade kabiliyetineulaşırsa ozaman ulaşır herkesin feri donmuş beyanname ba bs vs vs bu ayı atlatayım derdınde meslek mensupları....silkinin biraz:))

diğerlerinin gerekçelerini bıle saymaya gerek duymuyorum
saygılar...

biraz önce Şişli İlçe toplantısından geldim. Kendimi bu konulardaki tartışmalar yerine çok daha farklı alanlara kanalize etme yönünde iyice fikirlerim pekişti. Zira forumda yazmak pek birsey ifade etmiyor gidip bizzat yerinde toplantilarda gorus dile getirmeyi daha saglikli buluyorum.

saygilar

Dediğiniz gibi baskı geniş bir grub tarafından baskı yapılmadıkta hep kulak arkası olacak bu sorun

bende odadan 30milyar başkanlık maaşı alsam ahkam keserim tabi yahya bey biraz türkiye gerçeklerine baksa
iyi olur bence kendini londra mali müşavirler odası başkanı sanıyor heralde

Sn Medcezir;

Yorumlarınızı yaparken kullandığınız uslüba biraz daha dikkat etmenizi rica ediyorum.

Arkadaşlar arkadaşlar yine birbirinizi gaza gitrerek havaya giriyorsunuz, Allah aşkına hangi iş gurubunda hangi

meslekte tahsilat sorunu yok,odadan ve meslekten beklentileriniz Türkiye ve dünya şartlarında makul olmalı,

yaptığın hizmetin parasını alamıyorsan,onu başkasının yapmasını beklersen,yarın cebindeki parayada sahip

olmazsınız. Yarın bir gün oda sizin yerinize tahsilat yaparsa asgari ücret altı çalışamıyacaksınız+3 ayda bir makbuz

kesemiyeceksiniz ;). hem bunuda bedava hiiiiç yapmaz 200mü alıyor 500 alır, sonra burada bunun konuşuruz..

Özetle bugün bende dahil çalışıp emek verip parasını alamıyorsam bu benimde suçum, üstelik mali müşavirsen

durum daha açı yasa birilir yol yordam bilir. ilkokul mezunu adamlar milyarlık tahsilatlar yapıyor. Oda başkanıda

yazmış yolunu yordamını daha ne yapsın,ülkede yasa var mahkeme var. İyi be paranıda oda alsın sana versin

sonra defterleride o tutsun dersin artık. Kusura bakmayın ama dışardan bakınca ufak çocuklar okulda sızlanır ya

aynı öyle sızlanıyorsunuz. Bunu size yıllarca ticaretle uğraşmış farklı ülkelerdeki şirketlerle çalışmış bir iş sahibi ve

meslek mensubu olmak üzere olan biri olarak söylüyorum.

sanayi bakanlığı ,

açıklamış oldugu kobi destekleme programı adı altında

bagımsız denetimle ilgili firmalara vermiş olduğu geri ödemesiz kredilerden ...

bu işi yapmak isteyen meslek mensuplarına neden kredi verilmiyor .....?????