Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Ücretlerinin Esasları Hakkında Yönetmelik 17. ve 22.md. aşağıdaki gibidir.
İşin Devri ve Ücret
Madde 17 - Sözleşmenin iş sahibince feshi halinde, meslek mensubunun ücretinin tamamının ödenmesi gerekir. Şu kadar ki; meslek mensubu, bu duruma kendi kusur ve ihmali ile yol açmış ise ücret ödenmez. Anlaşmaya göre peşin verilmesi gereken ücret ya da avans ödenmezse, meslek mensubu işe başlamak ya da işi sürdürmek zorunda değildir.
Ücretin Ödenmemesi
Madde 22 - Yazılı sözleşmedeki ödeme esaslarına uyulmazsa, meslek mensubu işe başlamaz ya da başlanmış işi sürdürmez. Bu durumda, sorumluluk iş sahibine aittir.
Ücreti ödemeyen iş sahipleri Geçici Kurul’a bildirilir ve bunlar borcunu ödemedikçe, diğer meslek mensuplarının bu kişilerin işlerini yapması önlenir.
Geçici Kurul, bu durumda olanları derhal odalara ve Bakanlığa bildirir ve meslek mensuplarının haberdar edilmelerini sağlar. Odaların bildirmesine rağmen, bu türden kişilerin işlerini yapan meslek mensupları hakkında disiplin cezası uygulanır.
---------------------
Öncelikle Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik 24.md.gereği sözleşme yapılması zorunludur.
Yine aynı yönetmeliğin 26.md.si "Taraflar haklı nedenlerle veya karşılıklı rızaları ile, aralarındaki sözleşmeyi her zaman feshedebilirler. Bu takdirde alınmış olan defter ve belgeler sahiplerine geri verilir. Tarafların tazminat hakları genel hukuk kurallarına tabidir." der.
Bu yönetmelik hükümleri etrafında yapılacak işlemde şudur; sözleşmenin fesih nedenlerini de içeren bir teslim tutanağı düzenleyip müşterinize defter ve belgelerini teslim etmelisiniz. Bu durumu bir dilekçe ile bağlı bulunduğunuz odaya bildirmelisiniz. Bu andan itibaren odanız o defterin başka bir meslek mensubu tarafından tutulmasını engelleyecektir. Odanın bu durumu ilan etme zorunluluğu yok. Ancak oda panolarında ve bazı oda internet sitelerinde bu tür ilanlar yapılıyor.
Müşterinizle yaptığınız sözleşme hukuken senet mahiyetindedir. Sözleşmede her iki tarafın hak ve borçları ile ilgili düzenlemeler mevcuttur. Sözleşmeden doğan borçlarını ödemeyen müşterinizden genel hukuk kuralları çerçevesinde mahkeme yoluyla alacağınızı tahsil yoluna gidebilirsiniz.
Bu kurallar yönetmelik gereği olduğundan odanız sizinle irtibatlı olmak ve yönetmelik hükümlerine uymak zorundadır.
Sn. mekist;
Görev ve sorumluluk karşılıklıdır. Sn. Taner Öztürk'ün böyle bir sorundan dolayı arayışa girmesi ve yasal bir çözüm araması aslında sizin belirttiğiniz meslek ahlakı dışı değil, ahlaki bir davranıştır. Çünkü bizler belirli bir mesleki emek karşılığında hem kendi mesleğimizi layıkıyla idame ettirmek ve hem de kendimizin ve ailelerimizin geçimini sağlamak için bu işi icra ediyoruz. Bizlerin ücretinin ödenmemesi veya geç ödenmesi bizlere yapılan en büyük saygısızlıktır. Aslında bu saygısızlığa karşı pasif davranmak, meslek yasasının belirlediği kurallar haricinde çözümler aramak kınanması gereken bir duruştur.
Ben Sn. Taner Öztürk'ü bu yaklaşımından dolayı kınamak şöyle dursun takdir ediyorum. Siz yeni yetişen genç bir meslekdaşımızsanız böyle davranışları örnek almalı ve kendi hak ve sorumluluklarınıza karşı duyarlı olmalısınız. Bu meslek ancak böyle adam olur.