Tahsilat Sorunu

tanerozturk

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Tem 2005
Mesajlar
258
degerli üstatlar

defterini tuttugum bir mükellefim 3 aydır yapması gereken ödemeyi yapmıyor ekim ayında vermem gereken beyannamelerin tahakuklarını yapmayacagım uygulamam gereken prosedür hakkında bilgi verirseniz sevinirim ve tahsilatı nasıl gerçekleştirebilirim

saygılarımla
taner ozturk
 
ben bu işe gönül vermiş bi meslek mensubu olarak yeni başlamış olmama rağmen sizin yapmayı düşündüğünüz meslek ahlakına uymuyor. İşte böl yanlış davranışlar sebebiyle hem yeni yetişen bizlere yanlış örnek oluyorsunuz hemde vatandaşın muhasebeciye yanlış gözle bakmasına sebep oluyosunuz. Kimseden de kınama mesajı gelmemesi ilginçtir. Anlayamıyorum arkdaşlar sizi.Bu meslekten ekmek yiyorsunuz ama ortada yanlış olan bi şey var ve sesinizi çıkarmıyonuz.


Saygılarımla
 
Merhaba,

Sayın mekist,

Vermiş olduğunuz cevap ile çok fevri davranmış olduğunuzu düşünüyorum.Olayı sorgulayabilir,irdeleyebilir ve ona göre cevap yazabilirdiniz.Biraz empati yapmakta da fayda olacaktır mutlaka.Taner beyin bir prensip meselesi sonucu bir durum olabileceği gibi geçmiş zamanlardan kaynaklanan ve süregelen bir problem de olabilir.Ve ayrıca hak ettiğiniz bir ücreti talep etmenin gayri ahlaki bir durum da olacağı fikrine de katılmıyorum.Bunun yanında hakkınız olanı istemediğiniz müddetçe yapmış olduğunuz hiçbir işin ne maddi ne de manevi hiçbir şekilde hiçkimseyi tatmin edemezsiniz.

Halkımızın(Mükelleflerin)muhasebecilere kötü gözle bakışlarının sebebi tamamen sürekli bir ödemeyle mükellef karşısına çıkmasındandır ve bunu da hiçbirzaman önleyemezsiniz.Ta ki en iyi muhasebeci en az vergi (ödeme)çıkaran muhasebecidir anlayışını ortadan kaldırıncaya kadar.

Tahsilat problemi hepimizin problemidir.Ortada kınanacak bir durum yoktur.Ancak elbetteki alacakların hoş olmayan şekillerle tahsil edilmesi kimsenin ilk başvuracağı yol değildir.Durmun Taner bey tarafından tekrar gözden geçirileceğini düşünüyorum.
 
Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Ücretlerinin Esasları Hakkında Yönetmelik 17. ve 22.md. aşağıdaki gibidir.


İşin Devri ve Ücret
Madde 17 - Sözleşmenin iş sahibince feshi halinde, meslek mensubunun ücretinin tamamının ödenmesi gerekir. Şu kadar ki; meslek mensubu, bu duruma kendi kusur ve ihmali ile yol açmış ise ücret ödenmez. Anlaşmaya göre peşin verilmesi gereken ücret ya da avans ödenmezse, meslek mensubu işe başlamak ya da işi sürdürmek zorunda değildir.





Ücretin Ödenmemesi
Madde 22 - Yazılı sözleşmedeki ödeme esaslarına uyulmazsa, meslek mensubu işe başlamaz ya da başlanmış işi sürdürmez. Bu durumda, sorumluluk iş sahibine aittir.

Ücreti ödemeyen iş sahipleri Geçici Kurul’a bildirilir ve bunlar borcunu ödemedikçe, diğer meslek mensuplarının bu kişilerin işlerini yapması önlenir.

Geçici Kurul, bu durumda olanları derhal odalara ve Bakanlığa bildirir ve meslek mensuplarının haberdar edilmelerini sağlar. Odaların bildirmesine rağmen, bu türden kişilerin işlerini yapan meslek mensupları hakkında disiplin cezası uygulanır.

---------------------

Öncelikle Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik 24.md.gereği sözleşme yapılması zorunludur.

Yine aynı yönetmeliğin 26.md.si "Taraflar haklı nedenlerle veya karşılıklı rızaları ile, aralarındaki sözleşmeyi her zaman feshedebilirler. Bu takdirde alınmış olan defter ve belgeler sahiplerine geri verilir. Tarafların tazminat hakları genel hukuk kurallarına tabidir." der.

Bu yönetmelik hükümleri etrafında yapılacak işlemde şudur; sözleşmenin fesih nedenlerini de içeren bir teslim tutanağı düzenleyip müşterinize defter ve belgelerini teslim etmelisiniz. Bu durumu bir dilekçe ile bağlı bulunduğunuz odaya bildirmelisiniz. Bu andan itibaren odanız o defterin başka bir meslek mensubu tarafından tutulmasını engelleyecektir. Odanın bu durumu ilan etme zorunluluğu yok. Ancak oda panolarında ve bazı oda internet sitelerinde bu tür ilanlar yapılıyor.

Müşterinizle yaptığınız sözleşme hukuken senet mahiyetindedir. Sözleşmede her iki tarafın hak ve borçları ile ilgili düzenlemeler mevcuttur. Sözleşmeden doğan borçlarını ödemeyen müşterinizden genel hukuk kuralları çerçevesinde mahkeme yoluyla alacağınızı tahsil yoluna gidebilirsiniz.

Bu kurallar yönetmelik gereği olduğundan odanız sizinle irtibatlı olmak ve yönetmelik hükümlerine uymak zorundadır.


Sn. mekist;

Görev ve sorumluluk karşılıklıdır. Sn. Taner Öztürk'ün böyle bir sorundan dolayı arayışa girmesi ve yasal bir çözüm araması aslında sizin belirttiğiniz meslek ahlakı dışı değil, ahlaki bir davranıştır. Çünkü bizler belirli bir mesleki emek karşılığında hem kendi mesleğimizi layıkıyla idame ettirmek ve hem de kendimizin ve ailelerimizin geçimini sağlamak için bu işi icra ediyoruz. Bizlerin ücretinin ödenmemesi veya geç ödenmesi bizlere yapılan en büyük saygısızlıktır. Aslında bu saygısızlığa karşı pasif davranmak, meslek yasasının belirlediği kurallar haricinde çözümler aramak kınanması gereken bir duruştur.

Ben Sn. Taner Öztürk'ü bu yaklaşımından dolayı kınamak şöyle dursun takdir ediyorum. Siz yeni yetişen genç bir meslekdaşımızsanız böyle davranışları örnek almalı ve kendi hak ve sorumluluklarınıza karşı duyarlı olmalısınız. Bu meslek ancak böyle adam olur.
 
Sayın fbasdemir,

Taner beyin alacağını tahsil yollarını araması normaldir ama burda belirtilen bi cümle var tekrardan okursan bence göreceksin eylül ayı beyannamelerini tahakkuk ettirmeyecekmiş benin sorguladığım noktada budur. Paranı alamıyo olabilirsin ama bunu illegal yollara başvurarak hakkını aramaman gerekir. Burda taner beyin söylediği bu cümleye ben tepki verdim ve bencede tepki verilecek bi cümledir. Diye düşünüyorum Sadece biz yeni yetişen genç meslektaşlara iyi bi örnek teşkil etmiyo onu belirtmek istedim.

Saygılarımla.
 
Sn. mekist;

Ücretin Ödenmemesi
Madde 22 - Yazılı sözleşmedeki ödeme esaslarına uyulmazsa, meslek mensubu işe başlamaz ya da başlanmış işi sürdürmez. Bu durumda, sorumluluk iş sahibine aittir.

Demekki Sn. Öztürk yasadışı bir iş yapmamış. Yapılan işlem tamamen yasaldır. Hem bunun illegal yani yasadışı olduğuna siz karar veremezsiniz ki. Ve niçin bu kadar öfkeleniyorsuz anlamak güç. Sizi meslek yasasını incelemeye ve mesleğinize ve meslekdaşlarınıza karşı duyarlı olmaya davet ediyorum.
 
Sayın mekisttin tepkisini bende anlayamadım, zira eylül ayının beyannamesi 20/10/2005 tarihinde tahakkuk ettirilcektir yani zaman vardır.İzmir'de uygulanan metodu söyleyeyim, derhal müşteriye noterden ihtarname gönderilir 20/10/2005 tarihinde verilmesi gereken beyannamelerin verilmeyceği ve ayrıca yıl sonuna kadar tahakkuk edecek bütün muhasebe ücretleri ve faizlerini içeren ihtarname gönderilir ve 7 günlük süre verilir bu süre içinde müşteri gereğini yapmassa Sayın Taştan'ın yazdığı yollar tek tek uygulanır.
 
degerli üstatlarım fatih başdemir onursal taştan ve melek hanım

bu konu hakkındaki fikir ve görüşleriniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim

sayın mekist bir meslek mensubu olarak ekmek yedigimiz bu işten alamadıgımız ücretimizi resmi yollarla aramak ahlak kurallarına aykırı ise bunun adı ahlaksızlık olsun sizce

kötü örnek oluyorsunuz derken bunu biraz acıklarmısınız neye istinaden dikkat ederseniz eylül ayı beyannamelerini diyorum yani ekım 20 sine kadar vakti var kötü örnek arıyorsanız söyle bir etrafınıza bakarsanız bulabilirsiniz ben böyle uygulama kararı aldım sizin daha iyi bir fikriniz varsa paylaşırsanız sevinirim

taner ozturk
 
sayın Taner öztürk

Tabiki var olan bi hakkınızı arayacaksınınz ama baştada söylediğim gibi bunun yapılışı önemli bence yapılması gereken madur bi meslektaş olarak eğer beyannameleri vermzseniz mükellefde madur olacaktır. Bumaduriyeti önlemek için beyannameleri veririsiniz kanuni hakkınız olan yasal bütün hakları kullanırsınız ihtarneme çekersiniz yada başka bişey ama karşı tarafıda madur etmeden .
Beyannameleri verirsiniz ondan sonrada mükellefinizin hesapları bırakırsınız tabiki var olan hakkınızı da arayacaksınız ama bunu yaparkende işte karşı tarafı madur etmemek benim fikim budur bunu paylaşabildim.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
degerli mekist

kendi söyledigin sözlerde bile çelişki var ilk mesajda ahlaktan bahsediyorsun son mesajında maduriyetten sizin mükelleflerinizle aranız nasıl bilmeme ama ben prensip olarak dogru buldugum şeyleri herzaman savunurum hakkımı alamadıktan sonra boşuna mücadele etmeninde anlamı yok haa diyeceksinki adamın sende hiçmi kredisi yok ticarette ben babamı tanımam arkadaşım sahısta iyi niyet görsem oda yokki sürekli kaçıyor kimse kusura bakmasın ama bu durumların düzelmesi lazım ben müşteri kaybedecegim ama benden sonra gelen rahat edecek muhasebeciyle dalga geçilemeyecegini birilerinin anlatması lazımki arkadan gelen nesil ve sizin gibi yeni başlayan arkadaşlarımız rahat etsin
ihtarımı cektim beyannamelerini göndeermeyecegimi bildirdim ücretimi istedim ekim 20 sine kadarda vakti var zaten kendisine bir meslek mensubu bulur herhalde kötü niyetli olsam yani sizin söylediginiz gibi ayın 20 sinde tahakuk yapmam özel usulsuzluk cezası yediririm olur biter


saygılarımla
taner ozturk
 
Taner Bey Merhaba,
Ben Bu Konuda Nacizane Fikrimi Belirtmek İstiyorum
Bizde Aynı Mesleğin İçinde Olduğumuz İçin Çektiğniz Sıkıntıları Anlıyorum.
Sonuçta Siz Mükellefinize Durumu Bildirmişsiniz, Beyannamelerini Vermeyeceğinizi Bildirmişsiniz. Sonuçta Muhasebe bir hizmet işi, ticaret gibi değil. öyle mükelleflerimiz var mı muhasebeye para ödemek gibi bir adetleri yok. ama iş işe gelince anında iş isterler. bu ne perhiz bu ne lahana turşusu değil mi.
Son Olarak, Bütün SM-SMMM'ler olaya sizin bakış açınızla yaklaşsa belki bugün değil ama dediğiniz gibi 3 sene, 5 sene , 10 sen sonra mesleğimiz hakettiği yere kavuşacaktır ve yine dediğiniz gibi bizlerden sonra gelen nesil için de bu durum çok iyi olacaktır. Olayın Özü Bütün Herkesin Sizin Yolu İzlemesi,

Mesleğimizin Saygın Olması ve Hakettiği Yere Ulaşması İçin

Saygılarımla,
 
herkese iyi günler,
Almamız gereken ücretleri zamanında alamıyoruz. İnsanlar öncelikli olarak
faturalı borçlarını ödüyorlar.Bizlerinde aynı şekilde borçları var.Ücretlerimizi alamazsak nasıl ödeyeceğiz.Melek hanım demişler ki:
Noterden İhtarname Gönderin. Peki noterden ihtarname göndermek parayla, diyelim ki ödemedi napacaksınız icra yoluyla almak yoluna gideceksiniz, o da para ile.
Şimdi, biz zaten mağdur durumdayken cebimizden para harcamak bana gülünç geliyor.
beyannamesini vermemek, belki mesleki açılardan uygun değil gibi görünsede, bu işin zararını hep biz değil birazda mükellef çekmeli diyorum ben. Biz canla başla işlerini yetiştirmek için çaba gösterelim ama onlar bizi galeye almasınlar. İsteyen defterini almakta özgür, bize olan borçlarını ödesinler, istemezlerse de bedava denecek kadar ucuza tutan meslektaşlarımıza götürsünler, sonrada işlerimiz yanlış yapılıyor diye şikayette bulunsunlar.....
 
Üst