Taksitle Kurban

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan nguroy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

nguroy

Tanınmış Üye
Medyada görüyoruz mubarek kurban bayramı arefesinde kurbanla ilgili haberler yoğunlaştı. Benim de dikkatimi çeken bazı başlıklar var sizlerle paylaşmak istedim.
1-Taksitle kurban satılıyormuş acaba faizi ne olacak?
2-Kurban faturası indirilebilir bir gidermidir.?
3-Çalıştığın kuruma fatura ettirilerek alınan kurban ( Yani parasını kurum ödüyor) ne kadar kurbandır?

Üstadım yukarıda yazdığınız 3 madde de aslında temel olarak bakıldığında "Kurban" ibadeti ve anlayışına kökten aykırı,

Taksitle kurban almak ve Faiz ödemek

Olay biraz kurban almak için ekonomik koşullara endekslenmiş sanırım ama durum farklı. Elbette belli ekonomik yeterlilik ve inanç bir araya geldiğinde bu iş ibadet ruhu ile yerine getirilmesi gerekir.

Salt kurban almak ve kesmek bakış açısı ile hareket edildiğinde elbette Kurban-Faiz gibi taban tabana zıtlıklar ile karşılaşlır.

Saygılar

merhaba,Kurban Allahu Teala tarafından belli miktarda mal varlığı olan müslümanların yapması gereken bir ibadet. İbadet yapılması esnasında haram olan şeyler yapmak dinimizce uygun değildir. bu bizim ibadet amacına ulaşmamıza ve samimiyetimize ters düşer. o yüzden ibadet yaparken dinimizce ters düşen şeylerden kaçınmak gerekir. vicdanen rahat ve huzurlu olmak için.

Merhabalar,

1- Kurban ibadeti, taksitle ya da vadeli yapılmaması gerekli olan bir ibadettir. Çünkü, belli bir mali güce sahip ve bunun için de ödeyecek parası, mal varlığı bulunan kişilere farz olan bir ibadettir. Yani kurban bedelini nakit olarak ödemek gerekir.

2- Kurban faturasının, gelir hesaplanırken indirilecek bir gider ya da vergi indirimi için kullanılacak bir belge konumuna girmemesi gerekir.

3- Fatura edilen kuruma ait bir kurban olur. Kurban ise kurumlara değil kişilere özel bir ibadettir. Bedelini ödeyene aittir. Kurum, kurban bedelini çalışanlarına nakit olarak ödeyebilir.

Yapılan ibadet kurumlara değil kişilere özel bir ibadettir.

Demek ki faturasını kuruma alıp deve kesmek sadece gösterişden ibaretmiş :( Maksat adak falan değilmiş öyleyse yazık :( :( :(

manevi olark karşıyım..yani bir fert keseceği kurbandan bir menfaat düşünüyorsa yani ohh iki kurban keseyim gidere atarım kdv düşerim mantığındaysa çok hoş olmaz..

ama teorik olarak giderlerştirilebilir....Sonuçta firmalar davet toplantı organizasyon vs.düzenlediklerinden masraflarını işleyebiliyorlar..Bunuda bu mantıkta işlenebilir görüyorum

Üstadım, kanunları baz alırsak gider yazılabilir.

Ama işin manevi ve insani yönü işin içine girerse o kadar çok örnek varki insanlık ve maneviyatla çelişen.

Aynı mantıkla bakarsak bütün sağlık harcamaları bedava olmalı. Parası olmayan hastaya bakmayan ama parası olan hastaya bakan doktor misali.

Teknoloji devrini yaşadığımınz bu günlerde bütün örnekler maneviyata aykırı değilmidir zaten.....