fonradar

Tapu Harcı Gidere İşlenir mi ?

stajer611

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Ağu 2012
Mesajlar
261
Konum
ANKARA
Merhaba
Tapu harcının gider işlenmesi konusunu biraz araştırdım. Gider olması gereken diyenler ile maliyete atılması gereken diyenler var.
Şirkete alınan 3.000.000.00 tl lik işyerine ait 60.000,00 TL lik Tapu harcı direk gider yazılabilir mi. Yoksa maliyete mi? atılması gerekir.

Teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Gayrimenkullerde maliyet bedeline giren giderleri belirten 270 nci maddenin son fıkrasında yapılan değişiklikle, Emlâk Alım ve Taşıt Alım Vergilerinin de, noter, mahkeme, kıymet takdiri, Komisyon ve tellaliye giderlerinde olduğu gibi maliyet bedeline ithal edilmesi veya genel giderler arasında gösterilmesi hususunda mükelleflere tercih hakkı tanınmıştır.
Bu değişiklikten önce kanun metninde açıkça tapu harçları yazmakta idi.Yani tapu harçlarının gider veya maliyet unsuru olarak gösterilmesi konusunda seçimlik hak tanınmıştır.Fakat 2004 yılında yapılan değişiklikle madde metni yukarıda alıntıladığım şekilde olmuştur.
Gelir vergisi kanunu 40.maddesinde - Safi kazancın tesbit edilmesi için, aşağıdaki giderlerin indirilmesi kabul edilir:6.İşletme ile ilgili olmak şartıyla; bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçlar,

demektedir.
Bunlara göre değerlendiriniz.
 
Üst