fonradar

Tapu Harcı Ve Veraset İntikal Vergisi

Üyelik
17 Şub 2014
Mesajlar
7
Konum
rize
Babam 2013 yılında,2 katlı ruhsatlı evini yıktırarak,arsaya çevrilerek kat karşılığı mütahite verdi.Arsa karşılığında 3 adet daire aldı.Daireler şu an yapım aşamasında.Babam bu yapım aşamasında olan daireleri,3 oğluna bağış yaparak devretti.Bizler bağış yapılacağı zaman tapu müdürlüğüne gittik,tapu müdürlüğü bize belediyeden rayiç bedel almamızı söyledi,bizde rayiç bedeli almaya gittiimizde,belediyedeki bedeli kat irtifaklı arsa payı olarak 800(sekizyüz)tl gibi bir rakkam çıktı ve biz tapuda bağış harçlarını rayiç bedel üzerinden yatırdık.Daha sonra intikal vergisi beyanında bulunmaya gittiğimizde yine belediyeden emlak vergisi rayiç bedeli istendi ve yine aynı tutardaki rayiç bedelle intikal vergisi ilişiği kesildi.Yaptığımız işemler doğru mudur?Tapuda, bedeli inşaat maliyeti üzerinden göstererek harç ödemeliydik.İnşaat maliyeti üzerinden gösterdiğimizde,veraset intikal vergisini,maliyet
değeri üzerinden mi,yoksa yine emlak vergisi değeri olan arsa paylı 800(sekizyüz)tl olarakmı beyanda bulunmalıydık.Yanlış bir işlem yapmış isek bu işlemi düzeltmenin yolu nedir.Vereceğiniz cevap için teşekkür eder,çalışmalarınızda başarılar dilerim.
 
Son düzenleme:
İnşaat tamamlanmadığı ve tapuda o yer halen arsa olarak gözüktüğü için babanız size arsa payı vermiş durumdadır. Şu durumda babanız değil sizler arsa payınız karşılığı kat karşılığı inşaat yaptırıyorsunuz.
 
Tapu harçları alım satımlarda artık belediye değeri değil binanın rayiç bedeli üzerinden alınıyor. Bağışlamada da durum aynıdır.
 
Sayın nguroy,

İlgili konudaki ilk soruyu soran Sayın ANDRTKR'nin sorularını geri alabilirmisiniz rica etsem ne sorulmuş neye göre cevap verilmiş belli değil.

İyi Günler.
 
Sn nguroy,bina yapım aşamasında,bina rayiç bedeli inşaat maliyet bedelimidir?Tapuda cins tahsisi yapılmamış,bu yer bina değil arsa olarak gözükmekte.
 
Son düzenleme:
Üst