Taşeron İşyeri Bildirimi Ve İşçi Girişleri

Üyelik
3 Mar 2015
Mesajlar
5
Konum
ankara
Taşeron firmalarının işyeri tescili ve işçi bildirimi ile ilgili forumlarda ve çoğu sitede birçok bilgi var. okadar çok araştırdımki kafam karıştı. SSİY nide okudum. işyeri bildirgesi verilmeyeceğini ve gerekli evrakların ne olduğu bilgisi gayet açık. ancak işyeri bildiriminin ne zaman yapılabileceği ve işçi girişlerinin hangi sürede bildirileceği konusunda bilgiye ihtiyacım var. firma baraj inşaatının belli bölümlerini yapmaktadır. işe başlama tarihi: 15.03.2015 olsun. çalışacak işçi sayısı ise 10 kişi olsun. bu bilgilere göre
1- işyeri bildirimi işe başlama tarihi olan 15.03.2015 tarihinde aynı günmü yapılmalıdır. birkaçgün öncesinden bildirim yapılamazmı.
2- işçi girişlerinde 1 aylık süre yok ancak 15.03.2015 tarihinde yani aynı günmü girişler yapılmalı yoksa 1 gün öncesindenmi.
3- asıl işveren hangi sgk müdürlüğünde dosya açtırmışsa, taşeron olarakta aynı müdürlüktenmi dosya açtırılmalı.
4- bazı forumlarda işyeri bildirgesi ve sigortalı işe giriş bildirgelerinin aynı gün yapılması gerekir gibi bir bilgi var.

konu ile ilgili uygulamasını yapan meslekdaşlarım bilgi verirlerse sevinirim. iyi çalışmalar
 
15/03/2015 işe başlayan için en geç 14/03/2015 tarihinde işe girişleri onaylamanız gerekmekte. (Tabii hafta tatili durumu göz ardı edilerek.)
 
Taşeron dosyası açmak için işlemler aşağıdaki gibidir. Her şeyden önce taşeron dosyası ana işverenin sicil numarası altında açılan bir kayıttır.
1-Ana işverenin taşeronunuz olarak işçi çalıştıracağınızı belirten sgk ya yazılan dilekçesi
2-Sizin açılış dilekçeniz.(Bazı sigorta müdürlüklerinin kendi matbu dilekçeleri vardır.)

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
…………… SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
…………… SOSYAL GÜVENLİK MERKEZİ

Tarih :
Konu : Taşeron Dosya açılışı

Müdürlüğünüzde ……………………….. sicil numarasında kayıtlı bulunan ………………………. A.Ş. taşeronu olarak ……………………………………… işlerin yapılması ilgili olarak ……………………….. tarihi itibariyle işçi çalıştırmaya başlayacağız..
Gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederiz.

Çalıştırılmaya Başlanacak Kişi Sayısı : 1 Kişi

Saygılarımızla.

3- Sözleşme (sözleşme ile dilekçe açılış tarihlerinin aynı olmasına dikkat edilmelidir.
4- Şirket evrakları (imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi, vergi levhası vs.)
5-Taşeron açılışı şyeri açılışı olmadığından bir aylı süre yoktur. O yüzden açılış tarihinde en az bir kişinin işe girişi yapılması gerekmektedir. İnşaat iş yerlerinde ve açılış işlemlerinde aynı gün işe giriş yapılabilir
6- Açılış işlemi açılış tarihinden önce yapıla bilir. 15.03 te açılış yapılacaksa 14.03 te veya 13.03. te işlemler yapıla bilir. Asıl olan işçinin çalıştırılmaya başlanacağı tarihtir.
 
15/03/2015 işe başlayan için en geç 14/03/2015 tarihinde işe girişleri onaylamanız gerekmekte. (Tabii hafta tatili durumu göz ardı edilerek.)

sosyal güvenlik merkezine gidip sordum. bana verilen cevap; taşeron işyerlerinde işe başlama tarihi 15.3.2015 ise işyeri bildirimi ve sigortalı işçi girişlerininde aynı gün yapılması zorunludur denildi. yani bir gün önce bildirimde bulunulması sözkonusu değil deniliyor.
 
bu alt işveren sigortalı giriş işlemleri konusunda net bir bilgiye ulaşmak çok zor. ancak yaptığım araştırmalar konusunda şu bilgilere ulaştım.
asıl işverenin sigortalı bildirimleri çok açık orada bir sorun yok. lakin alt işverenlerde ise durum farklı. alt işveren işe giriş bildirgelerinin sigortalının işe başladığı tarihin bir gün öncesinde; işyeri inşaat, balıkçılık ve tarım sektöründe faaliyet gösteriyor ise aynı gün içinde verilmesi gerekmektedir. burada alt işverenler için bir istisna var. işyerinin tescil tarihinden itibaren bir aylık süre içerisinde sonradan alınan işçiler için işyerinin hangi sektörde faaliyet gösterdiğine bakılmaksızın tescil tarihini izleyen bir aylık sürenin son güne kadar verilmesi halinde bu bildirgeler de süresi içinde verilmiş sayılmaktadır.
özetle 1-) taşeron inşaat işyerlerinde sigortalı bildirimleri işe başlanılan gün (aynı gün içerisinde) bildirilmek zorundadır.
2-) işyerinin tescil tarihinden itibaren sonradan alınan işçiler içinse bir aylık sürenin sonuna kadar verilirsede süresinde verilmiş sayılır.
bu konuyla ilgili değerlendirmelerinizi paylaşmanızı diliyorum.
 
SGK 1 aylık süreyi ilk dosya nosu alınırken kullandırmaktadır. Taşeron işv asıl işv. dosya nosuna taşeron nosu ilave edilerek verildiğinden 1 aylık süre uygulanmamaktadır. Bunun tek istisnası örn; asıl işveren 01/03/2015 işe başlama verdi diyelim taşeron içinde 15/03/2015 işe başlama tarihli bildirimler yapıldı. Taşeronda asıl işverenin 1 aylık süresi bitene kadar kalan süre için bu haktan yararlanabilir.
 
sayın merkür2 2.maddede belirttiğim konu eksik olmuş ve siz tamamlamışsınız teşekkür ederim. ancak taşeron dosya açılışında işe başlama tarihi örneğin 15.03.2015 ise, aynı gün işyeri bildiriminin yapılması ve sigortalı işe girişlerinin de aynı gün yapılması gerektiğini sgk dan bizzat öğrendim. inşaat işyeri olduğundan bu tarihten sonra alınan işçilerinde işe başladıkları gün içerisinde bildirilmesi gerekir deniliyor. ancak forumda verilen cevaplarda işyeri bildiriminin birkaç gün öncesinden verilebileceği gibi cevaplar var. sgkdan verilen idari para cezaları hep bu konuyla ilgili. eğer bu konu netleştiyse alt işverenin dosya kapanışına kadar geçen sürede yapması gereken işlemleri paylaşırsanız sevinirim.
 
Sayın güngör102;
Alt işveren olarak ssk açılışını 1-2 gün önceden açabilir ve yine 1-2 gün önceden ssk girişi yapabilirsiniz, bunu kanun maddesinde okumadım ama biz yaklaşık 2 yıldır bu şekilde yapıyoruz ve bir sorunla veya incelamayle karşılaşmadım, yasal olmayan herhangi bir durumda yok, herşey yasal ne zararı olabilir ki ?
Cevp 2 = alt işveren dosya kapanışı yapılana kadar sözleşme miktarında belirtilen rakam üzerinden hesaplanan kadar ssk primi ödemeli, her ay aylık bildirlerini vermeli, kapanış yapılırken ana firmaya vermek üzere borcu yoktur yazısını almalıdır, başka da bişey yok...
 
Dün bir taşeron dosyası açmak için SGK'ya gittim. İşe başlama tarihi 20.03.2015 yani bugündü. Dün gittim evrakları verdim şifreyi aldım ve dün, bugün tarihli giriş yaptım. Sorun çıkmadı. Daha önceleri aynı gün şifreyi alıp yine aynı güne giriş yaptığımda olmuştu inşaat dosyası olsun veya olmasın sorun yaşamadım.
 
Yok bliyorumda arkadaşlar aynı gün şifre alınıp aynı güne giriş yapılması gerekiyor diye söylüyordu o yüzden yazdım onu.
 
İşyeri bildirgesinde işe başlama 20/03 yazdı iseniz 20/03 işe giriş tarihli en az bir kişinin girişinin yapılması gerekmekte. Her ne kadar daha önceki bir soruda işyeri bildirgesindeki işe başlama tarihi itibari ile hiç giriş yapılmaması durumunda da işyeri bildirgesinin geçekliliğini koruduğu yönünde bilgiler verilmişsede riskli bir durum olur. Zira hiç işçi çalıştırmayan birine sgk işv. dosyası açtıramıyorsunuz.
 
:

İhale ile Bir is adi ortaklık kurulmak suretiyle ustlenilmesi durumunda örnek olarak A Sirketi. B şirketi ile is ortakligi kuruyor ve bir is alıyor. A ve B şirketinin kendine ait isyeri tescili var fakat ayrıca AB is ortakligi adına is yeri tescil edilmesi yeni bir tescil numarası alması gerekir mi
 
A ve B şirketi ortak bir iş yapacaksa adi ortaklık ile olan mükellefiyeti kullanarak sgk dosyası açması gerekiyor. Onun dışında kendi işlerinden dolayı zaten sgk dosyaları var. Sadece ortak yapacakları işler için ortak dosya açılacak eğer ortak iş yapmayacaklarsa gerek yok.
 
Günaydın.
Sgk mevzuatına hakim arkadaşlar net cevap verebileceklerdir ama ifadelerinize göre şahsi görüşüm,
işi alan ne A, nede B, bu işi üstlenen AB iş ortaklığı olduğuna göre,AB iş ortaklığı adına tescil yapılması gerekir,
düşüncesindeyim.
 

Benzer konular

Üst