fonradar

Taşerona Hizmet Karşılığında Verilecek Dairelere İlişkin Kazancın Vergilendirilmesi Ne Şekilde Olur?

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,569
Konum
İSTANBUL
Adi ortaklık tarafından yapılan inşaat işi ile ilgili olarak hizmet satın alınan kişilere bu hizmetlerinin karşılığı olarak verilecek dairelerin emsal bedelinin ortaklık kazancının tespitinde hasılat olarak dikkate alınması gerekmektedir.

Öte yandan, dışarıdan alınan hizmetin karşılığı olarak verilen söz konusu dairelerin emsal bedeli, aynı zamanda alınan hizmetin bedeli olarak kabul edilir ve inşaat maliyetinin bir unsuru olarak dikkate alınır.

Adi ortaklık tarafından elde edilen kâr veya zararın adi ortaklığı oluşturan ortakların hisseleri oranında paylaştırılarak; kurumlar vergisi mükellefi ortak tarafından kurum kazancına dahil edilmek suretiyle, gerçek kişi ortak tarafından da ticari kazanca ilişkin genel esaslar çerçevesinde beyan edilerek vergilendirilmesi gerekmektedir.

Adi ortaklık tarafından yaptırılan inşaat işleri ile ilgili olarak hizmet satın alınan kişilere, hizmet karşılığında verilecek dairelerin emsal bedeli üzerinden 2007/13033 sayılı Kararnamede yer alan düzenlemeler gereğince, teslim edilecek dairelerin 150 m2’nin üzerinde olması halinde % 18; 150 m2’nin altında olması halinde ise % 1 oranında KDV hesaplanması gerekmektedir.
Öte yandan, dışarıdan alınan hizmetin karşılığında verilen söz konusu dairelerin emsal bedelinin aynı zamanda alınan hizmetin bedeli kabul edilmesinden dolayı, hizmeti ifa eden firma tarafından düzenlenecek faturalarda, söz konusu hizmete 2007/13033 sayılı Kararname eki listelerde yer verilmediğinden % 18 oranında KDV hesaplanması gerekmektedir.


Adi ortaklık tarafından yapım sözleşmesine istinaden taşeron firmaya yaptırılan hizmetler karşılığında verilecek dairelerin emsal bedelinin ortaklık kazancının tespitinde hasılat olarak kabul edilmesi ve inşaat maliyetinin bir unsuru olarak dikkate alınması gerektiğinden hizmet bedeli karşılığında taşeron firmaya fatura düzenlenmesi, taşeron firmanın ise verdiği hizmetler karşılığında aldığı dairelerin emsal bedeli üzerinden fatura düzenlemesi gerekmektedir.

 
Son düzenleme:
örnek olarak A inşaat şirketi inşaatın bir kısım işleri için B firmasına 4 adet daire veriyor. işin bitiminde A firması B firmasına verdiği daireler için emsal bedel ile ft düzenleyecek. B firması da A firmasına yaptığı hizmet için aynı tutarda fatura düzenleyecek. doğru mudur?
 
Üst