Tasfiye Sonucu Kasada Oluşan Değerler

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aynur09
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Şirketimiz tasfiye ediliyor.Elimizdeki mallar başka firmaya fatura edildi. Fatura karşılığı alınan çeklerin vadesinde tahsili sonucunda kasada oluşan yüklü miktardaki değer ortaklara (geçmiş yıl karı ve dönem karı dışında kalan tutar) ortaklara dağıtılacak mı? dağıtılacaksa bu miktar stopaja tabi midir?

Ynt: tasfiye sonucu kasada oluşan değerler

Dağıtılacak tasfiye sonu bilançosu aktif 0 = pasif 0 şeklinde olur.
Stopaja tabi değil . Bu kar payı değil. Yatırdıkları sermayedir. Karları dağıtırken stopaj zaten yaptınız.

Ynt: Tasfiye Sonucu Kasada Oluşan Değerler

Ama üstad,

Firmanın borç, alacak, sabit duran varlık yapısını bilmiyoruz.

Bu para ile önce borçlarını ödemesi doğru değil midir.? TAsviye hangi aşamadadır bilmiyoruz.

Tüm aktifini nakde çevirip borçlarını ödediğini varsayarsak Net özkaynakların ödenmiş sermayeyi (500 hs) aşan kısmının ödenmesi kar payı ödemesi değil midir?

Net özkaynaklar ödenmiş sermayeyi aşmıyorsa stopaj yoktur, aşıyorsa, aşan kısmı stopaja tabidir. diye düşünüyorum.

Ynt: Tasfiye Sonucu Kasada Oluşan Değerler

Tabi ben tasfiye sonundan bahsediyorum. Herşey bittikten sonra yapılacak işlem kalan varlıkları ortaklara dağıtmaktır.
Daha önce varlıkları nakte çevirip borçlar ödenecek doğal olarak. Sonuçta bir tasfiye karı kalırsa. O da normal kar dağıtımı gibi işlem görecek. Stopajı da yapılacak.