Taşımacılıkta Kdv Tevkifatı

Üyelik
10 Ocak 2011
Mesajlar
42
İyi çalışmalar Arkadaşlar

"3.2.11.2. Kapsam
Bu bölüm kapsamına, personel, öğrenci, müşteri ve benzerlerinin belirli bir güzergah dahilinde taşınması amacıyla ihdas ettikleri servis hizmetlerine ilişkin olarak yaptıkları taşımacılık hizmeti alımları girmektedir."

X Taşımacılık Ltd.Şti. Sürekli olarak Y taşımacılık firmasının yolcularını taşımakta.

Bu işlemde x şirketi 5/10 oranında tevkifat uygulayacak mı ?
Birde Müftülüğe yapılan taşımacılık hizmetin de de tevkifat olacak mı
İlginize çok teşekkür ederim
 
Ynt: Taşımacılıkta Kdv Tevkifatı

Sayın Formdaşım


117 Nolu Kdv Tebliğin (3.1.2.) bölümünde sayılanların, Tebliğin (3.2.11.2.) bölümü kapsamındaki taşımacılık hizmeti alımlarında (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır.Kapsam bölümünde ise ;

Bu bölüm kapsamına, personel, öğrenci, müşteri ve benzerlerinin belirli bir güzergah dahilinde taşınması amacıyla ihdas ettikleri servis hizmetlerine ilişkin olarak yaptıkları taşımacılık hizmeti alımları girmektedir.

Söz konusu hizmetin, tahsis edilmiş özel plakalı araçlar ile yapılıp yapılmaması tevkifat uygulaması kapsamında işlem tesisine engel değildir.

Servis hizmetinin, personel veya öğrencilerin (veya velilerin) kendi aralarında anlaşmak suretiyle doğrudan taşımacı ile sözleşme yapılması/anlaşılması suretiyle sağlanması halinde, esas olarak hizmete ait faturaların servis hizmetinden yararlanan personel, öğrenci (veya velisi) adına düzenlenmesi gerektiğinden, tevkifat uygulanmayacaktır. Ancak, faturanın tevkifat yapmakla sorumlu tutulanlar adına düzenlenmesi halinde tevkifat uygulaması kapsamında işlem tesis edilecektir.

Yukardaki açıklamalar çercevesinde X Taşımacılık Ltd.Şti. Sürekli olarak Y taşımacılık firmasının yolcularını taşımasından dolayı 5/10 oranında Kdv Tevkifatı uygulamanız gerekmektedir


Yine aynı Tebliğin (1.2.3 )beyan kısmında Genel bütçeli idareler, tevkif ettikleri KDV için sorumlu sıfatıyla beyanname vermeyecekler, tevkif edilen KDV doğrudan bunların muhasebe birimlerince gelir kaydedilecektir.Denmektedir.Dolayısıyla Müftülüğe yapılan taşımacılık hizmetin de Müftülüğün Diyanet İşlerine bağlı olduğu varsamıyla ve Diyanet işleride 5018 sayılı cetvelin Genel Bütçeli İadereler arasında sayıldığından yukardaki açıklama çercevesinde işlem yapılacaktır.
 
Ynt: Taşımacılıkta Kdv Tevkifatı

İlginize Çok teşekkür Ederim.

Müftülüğe kesilen faturada tevkifat yapağım değil mi karşı taraf gelir kaydedecek bende 1 nolu kdv nin kısmi tevkifat bölümünde gösteriğ ekinde yer verecek miyim ?
 
Kdv Tevkifatındaki amaç

Birde şunu sormak istiyorum
1 nolu kdv de devreden çıksa bile
2 nolu kdv indirim konsu yapılmıyor.
kdv tevkifatındaki amaç devletin vergi gelirlerini artırmak mıdır ?

Teşekkürler
 
Ynt: Taşımacılıkta Kdv Tevkifatı

kdv tevkifatındaki amaç devletin vergi gelirlerini artırmak mıdır ?

kesinlikle.
 

Benzer konular

Üst